14
touko
2018

PAB: Bror Dahlsten paikkaa Vaasan kadut

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa vaasalainen Bror Dahlsten, joka kyllästyi kaupunkinsa kyvyttömyyteen pitää kadut kunnossa. Dahlsten otti ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyi paikkaamaan kelirikon runtelemia asfalttikuoppia itse.

 

Jostain syystä Dahlsten ei ole vielä saanut sakkoja ja lopettamismääräystä, vaan hän saa jopa hakea tarvitsemansa öljysorat kaupungin varastolta. Dahlstenilla on vuosimallia 1979 oleva Fordin kuormuri, ja hän ehtii sen avulla paikata parhaimmillaan 20-30 kelirikkokuoppaa päivässä.

 

[Huom: Tähän väliin ei saa lisätä tieturvakortti-vitsiä, jotta byrokraattiset virkamiehet eivät saa hulluja ideoita. Muista poistaa kommentti ennen julkaisua.]

 

Kaupunkilaisille Dahlsten on kuin taivaan lahja, sillä mies 40-luvulta, auto 70-luvulta ja pusakka 90-luvulta saavat yhdessä huomattavasti enemmän aikaiseksi kuin kaupunki 2010-luvulta.

 

Miksi näin? Varmaankin siksi, että Dahlsten on ikäluokkaa, joka on oppinut tekemään itse, eikä odottamaan kaikkea valmiina. Nuoremmille tiedoksi, että kyseessä on ominaisuus nimeltä oma-aloitteisuus, ja sitä esiintyi ihmisissä ennen luonnostaan. Mutta jos tuo piirre yrittää vielä holhousvaltion aikana kurkottaa päätään, hoitotäti kehottaa laittamaan keinun turvavyön kiinni ja kypärän takaisin päähän.

 

Entä sitten kaupungin saamattomuus, miksei Vaasa saa itse mitään aikaiseksi? Varmaankin siksi, että julkinen sektori on kehittynyt.

 

Ennen kerättiin vain vähän veroja, mutta niukat varat käytettiin säästeliäästi kaikkein tärkeimpiin ydintehtäviin. Nykyään taas kerätään paljon veroja, mutta rahasateella kastellaan ensin hyvinvointivaltion rönsyt. Ennen kuin veroja valuu tieinfraan tai vanhusten hoitoon, potista maksetaan monikulttuurisuuskoordinaattorien palkat ja vaihtoehtotaideprojektien kulut.

 

Rahaa tuntuu hyvinvointivaltiossa riittävän aina kaikkeen muuhun paitsi niihin asioihin, joilla sen olemassaoloa perustellaan. Ilman valtiota, kuka rakentaisi tiet?

 

Todennäköisesti Bror Dahlsten. Vaasalaisten kadut ainakin pysyvät hänen ansiostaan edes jotenkuten kunnossa.

 

Kun joskus koittaa Brorin jälkeinen aika, vaasalaiset voivat ehkä ostaa Saksasta tai Virosta käytettyjä katumaastureita ja kierrellä kuoppia niillä.

 

Paitsi tietenkin vihreät. Heille vinkkinä, että pyöräily kuoppaisilla teillä voi olla vaarallista, mutta kuoppien yli pääsisi kätevästi hyppykepillä.

 

 

IS 12.5.2018

 

Saatat tykätä myös

PB: Tutkimuksen mukaan vasemmiston kannatus olisi pienempi, elleivät ihmiset aliarvioisi omaa suhteellista tulotasoaan
PB: Turvallisuudesta tulee ylellisyystuote
PB: Suomi100
Kokeile pelaamalla: peliteoria paljastaa hyvinvointivaltion valuvian

2 vastausta

 1. ksee

  Jos tätä vertaa esim. aiempiin alikulkujen maalaus- ja siistimishankkeisiin, niin ei liene mitenkään liioiteltua olettaa, että näillä toimilla Bror otti automaattisesti vastuulleen ko. tieosuuksien ylläpidön. Lisäksi Bror perikuntineen joutunee vastaamaan jatkossa kaikkien onnettomuuksien seuraamuksista näillä osuuksilla.

  Ehkä kaupan päälle saadaan ikään kuin bonuksena lisättyä syytteet ympäristörikoksesta (ympäristölle vaarallisen aineen levittäminen ilman hyväksyttyä suunnitelmaa ja riittävää omavalvontaa) ja tietysti ne työturvallisuusrikokset (joista toki ei kai saanut puhua…)

  Kyllähän tällainen omavaltaisuus on pantava kuriin – ja välittömästi!

 2. Juha

  Tästä kommentti kopioituna eräältä foorumilta:

  Voi luoja kun tuon joku virkamies näkee, niin pappa joutuu linnaan tai pakkohoitoon…

  Niin helvetin vaarallista . Auto ei täytä minkään valtakunnan työturvallisuuslakeja eikä pakokaasuluokituksia. Autoon ei ole koskaan tehty pakokaasun savumittausta, eikä jarrujen riittävyyttä ole todistettu jokavuotisella jarrulaskelmalla. Katsastuksessa on maksettu vain pelkkä katsastusmaksu 2-akseliselle kuorma-autolle.

  Sivuille aukeava takalaita on tappavan vaarallinen lähes kaikille 50m säteellä. Nosturista puuttuu kauko-ohjaus, eikä sitä ole katsastettu, Työntekijällä tuskin on mitään direktiivikursseja käytynä saati direktiivikorttia, eli ei ymmärrä työnteosta mitään.

  Lisäksi kaikki varusteet, turvaliivi, kypärä, tulenkestävät käsineet ja kärkivahvistetut tulenkestävät jalkineet hälytysvärein puuttuvat. Nostokorkeus on työsuojelulain vastainen, lapio liian vanha ja leimaamaton! Harja ei ole EU-normin mukainen katuharja, vaan ihan tavallinen terassiharja. Lisäksi työntekijä on yksin ilman asianmukaista työnjohtoa ja taukotupa puuttuu.