Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen vaatii tulityöluvan

By | 27.2.2016
6 Comments
 • author avatar
  Media L. Taitoinen 4 vuotta ago Vastaa

  Saisiko kysyä tiedon lähdettä?

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 4 vuotta ago Vastaa

   Lääkäreiden suljettu fb-palsta, jossa asiaa ihmetelty jo tovin.

 • author avatar
  Juha Toppi 4 vuotta ago Vastaa

  Mutta entäpä hygieniapassi, EAK ja työturvakortti? Ei pidä tyytyä puolittaisiin parannuksiin.

 • author avatar
  Tulityökouluttaja 4 vuotta ago Vastaa

  Työt eivät vaadi tulityölupaa, jos niihin ei liity tulipaon vaaraa.

 • author avatar
  Pertti 4 vuotta ago Vastaa

  Hieman nyt kyllä menee metsään siinä, että hoitovälineen valmistaminen olisi yhtä kuin hoitotoimenpide. Ei se lääkäri sen tavanomaisen 15-20 minuutin hoitokäynnin aikana millään sekä valmista välinettä, hoida verenvuotoa että kirjoita 12-17 minuuttia tekstiä potilatietojärjestelmään. Kyllä se päällystetty laapishelmi valmistetaan etukäteen hieman useamman kappaleen erässä valmiiksi.

  Se on sitten eri asia onko spriiliekin käyttämistä helmenkuumennukseen syytä luokitella erityistä tulipalon vaaraa aiheuttavaksi työksi, mutta kyllä ”nenäverenvuodon tyrehdyttäminen on tulityötä” on vähintään logiikkavirhe. Monen hoitovälineen valmistamiseen käytetään menetelmiä, jotka, monet niistä hyvästä syystä, oikeasti vaativat erikoisolosuhteita, pätevyyksiä ja turvallisuusjärjestelyjä. Ei se ole sama asia kuin että niiden käyttäminen hoitotilanteessa sitä vaatisi.

 • author avatar
  ksee 4 vuotta ago Vastaa

  Tuli tämä juttu jotekin elävästi mieleen, kun koitin selvittää, että löytyisikö työpaikalta jostain suojalaseja satunnaiseen tarpeeseen. Kun (avoimien) varastojen koluaminen ei tuottanut tulosta, niin tuli haeskeltua tietoa firman intrasta – ja eipä suojalasien hankita olekaan niin yksinkertaista kuin kuvittelisi. Löytyneiden ohjeiden mukaan ”henkilökohtaisten suojainten” hankinta edellyttää aina liutaa selvityksiä ”vaarallisten” työprosessien parantamismahdollisuuksista, erilaisten suojainten vertailusta sekä tietysti perustellun hankitaehdotuksen toimittamista hankintaprosessiin.

  Aluksi tämä tuntui vähän vitsiltä, mutta pienen googletuksen jälkeen esim. optikkoliikkeiden sivut vihjasivat siihen suuntaan, ettei suojalaseja ihan vain tuosta noin mennä hankkimaan. Tarkemman tutkiskelun jälkeen osoittautui, että oman työnantajan ohje noudattelee tekstiltään aika pitkälle esim. jotain ELY-keskusten ohjeistuksia…

  No, eipä tässä ole mitään hinkuja käynnistää jotain käytännössä kymmeniä-satoja hlötyötunteja syövää selvitys & riitely prosessia, jonka tuloksena olisi varmaankin se, että joko kaikki samaa hommaa tekevät velvoitettaisiin suojalasien käyttöön tietyissä tilanteissa (maksaa potentiaalisesti paljon – ei siis haluta) – tai sitten alleḱirjoittanut joutuisi (taas kerran) omaa turhaa uteliaisuuttaan työpaikan lakimiesten suorittaman rektaali-inspektion kohteeksi.

  Käytännössä ongelma toki ratkesi sillä, että kävin itse ihan omilla rahoilla ostamassa 15€ pölykarbonaatipokat läheisestä rautakaupasta – tosin nyt vähän mietityttää, että uskaltaako niitä töissä käyttää – sitä myöden kun tunnustaisin havainneeni potentiaalisen työturvallisuusriskin, mutta olisin kuitenkin jättänyt ilmoittamasta asiasta esimiehelle.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.