15
elo
2015

PB: Valtiovarainministeriö, Kela-korvausten leikkaus

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa tänään valtiovarainministeriö, joka budjettiehdotuksessaan esittää yksityisten hammaslääkäri- ja lääkärikäyntien Kela-korvausten puolittamista.

 

Julkisen sektorin kulujen leikkauksissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Niitä tämä palsta tekisi moninkertaisesti hallitukseen verrattuna. Sen sijaan kohteiden valinnassa saisi käyttää edes vähän järkeä. Tuntuuko teistä liikaa vaaditulta, että budjetoinnin yhteydessä selvitettäisiin edes suuntaa-antavasti, millainen kokonaisvaikutus leikkauksilla on ja kuinka monta asiakasta siirtyy niiden seurauksena yksityiseltä sektorilta julkisten terveyskeskuspalveluiden käyttäjäksi? Jos tuntuu, niin sitten olette ainakin samoilla linjoilla valtiovarainministeriön johtavien virkamiesten kanssa.

 

“Ei tässä yhteydessä ole tehty mitään vaikutusarviointia. Ainoa vaikutus mikä tiedetään on, että korvauksen määrä alenee”, kertoi neuvotteleva virkamies Minna Liuttu sosiaali- ja terveysministeriöstä Iltalehden haastattelussa.

>> Iltalehden uutinen 14.8.2015

 

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

 

Auttavana kätenä valtiovarainministeriölle vinkiksi, että tämä “leikkaus” lähes varmasti vain lisää valtion ja kuntien kuluja. Lisäksi kehitys käy väärään suuntaan yksilön valinnanvapaudesta kohti keskitettyä valtiojohtoista mallia. Kerrataanpa muutamia lukuja.

 

Yksityisistä hammaslääkäri- ja lääkärikäynneistä Kela-korvaus on ollut ennen leikkauksia keskimäärin n. 20 % (mikä osuus tulee budjettiesityksen mukaan puolittumaan). Julkisista terveyskeskuskäynneistä yhteiskunnan maksuosuus taas on ollut liki 100 %. Ne, jotka käyvät terveyskeskuksissa tietävät, että hoito siellä perustuu ennen kaikkea jonotuksen tervehdyttävään vaikutukseen. Jokainen yksityiseltä terveyskeskuksiin siirtyvä potilas paitsi lisää näitä jonoja ja huonontaa palvelun saatavuutta entisestään, myös viisinkertaistaa hoitonsa yhteiskunnalle aiheuttaman kustannuksen.
 

Vuonna 2013 julkisten terveyskeskusten lääkärikäyntejä oli 6,8 miljoonaa kappaletta ja Kela-korvattavia yksityislääkärikäyntejä 3,7 miljoonaa kappaletta. Vaikka näiden yksityislääkärikäyntien määrä on ollut yli puolet terveyskeskuskäyntien määrästä, niistä yhteiskunnalle Kela-korvauksen muodossa koituva kustannus on silti ollut vaivaiset 0,4 prosenttia kaikista Suomen terveydenhuollon menoista.* Myös yhden käynnin kokonaiskustannus, maksajasta riippumatta, on ollut yksityisellä puolella alempi kuin julkisessa terveyskeskuksessa. Syitä voinee etsiä byrokratiasta.

 

Yksityinen järjestelmä on siis ollut aivan äärimmäisen kustannustehokas, ja loogisesti toimiva valtion kirstunvartija olisi varmaankin toivonut, että loputkin suomalaiset siirtäisivät terveysasiointinsa yksityiselle puolelle.

 

Siis jos ideologia ei estäisi. Pikkulinnut ovat laulaneet, että Smolnassa Kela-korvausten leikkausta vaativat Suomen lukuisista sosialidemokraattisista puolueista tällä kertaa Perussuomalaiset. Kokoomus vastusti leikkauksia, mutta Kepulle kysymyksellä ei ollut niin väliä, sillä he joka tapauksessa ajavat edelleen omaa, keskitettyyn malliin perustuvaa SOTE-ratkaisuaan.

 

Herkullinen yksityiskohta on, että kesken hallitusneuvotteluiden persut joutuivat vaihtamaan SOTE-asioita käsitelleessä ryhmässä neuvottelijansa Toimi Kankaanniemen, jonka seksiviestit pakottivat tämän kristillisestä vakaumuksestaan tunnetun moralistikansanedustajan vetäytymään vähemmän näkyviin tehtäviin.

 

Ihan vaan yleiseksi huvitukseksi ja muistin virkistykseksi muutamia härskejä esimerkkejä Hymyn julkaisemista, valtiomies Kankaanniemen lähettämistä tekstareista:
 

“Haluan ruiskaista niin että tissit räjähtää.”

“Et oo pimppibimbo kuten joku vois jutuistas päätellä.”

“Peppuperjantaita…”

“Älä munastu…kaikkiko kävis? B-rappuunkin.”

Ihanan runollista.
 
Kankaanniemen siirryttyä sivuun tilalle tuli… Kike Elomaa! Kuulemiemme tietojen perusteella tämä ex-kehonrakentaja nukkui kesken palaverien eikä varmasti edelleenkään tiedä lisääkö vai pienentääkö Kela-korvausten leikkaus palvelutarjontaa vai ei.
 
Miten muuten muotoilisitte latinaksi lauseen “voi taivas millaisten poliitikkojen käsiin kansa on antanut asiansa”?
 
Ei tämä siis hyvältä näytä. Päivän Byrokraatin sisäpiiristä hankkimien tietojen mukaan leikkauksia ovat muuten neuvotteluissa jarruttaneet persujen lisäksi myös kepun avainpoliitikot. Puheenjohtaja Sipilällä olisi kyllä halua ja osaamista tehdä paljon rajumpaa kulujen karsimista, mutta hän ei saa tukea muilta puolueensa johtohenkilöiltä. Ilman Sipilää Kepu ei olisi näet taipunut edes nyt ilmoitettuihin pikkusäästöihin. Että sellaisia “porvari”puolueita tässä maassa.
 
Hjallis Harkimo ei ole varmaan vielä oppinut poliitikkojen tapoja, sillä vaikka hän onkin hallituspuolueen kansanedustaja, hän kommentoi Iltalehdessä asiaa harvinaisen suoraan:
 

“Miten aiomme muka päästä ylijäämäiseen budjettiin neljän vuoden kuluessa, jos säästöt nyt ovat 900 miljoonaa euroa ja alijäämä 5,3 miljardia? Valtion velka kasvaa 106 miljardiin euroon. Minun laskupääni mukaan asetettuja tavoitteita on tällä vauhdilla mahdoton saavuttaa.”

 

“Tutkimusten mukaan kansalaiset hyväksyvät ja ymmärtävät säästöt. Miksei niitä sitten tehdä riittävässä määrin? Erikoista.”

 
>> Harkimon blogi Iltalehdessä 14.8.2015
 
– – –
 
*) Lähde: Terveyspalvelualan Liitto
 

Saatat tykätä myös

PB: Suomen velkaantuminen jatkuu kuin alkoholistin ryyppykierre
PB: Vasemmistopolitiikka häätää teollisuuden Suomesta
Intersektionaalinen feminismi
PB: Päivi Nergistä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö? Mikä voisi mennä pieleen?

4 vastausta

 1. Jere

  Poronpapanoita sano lapin aija. Hallitus keskittyy napertelyyn ja janiksen papanoiden poimimiseen. Lantalajien lapioiminen jatetaan sitten taas lapsenlapsille, ja seuraavalle hallitukselle. Ehka silla seuraavalla hallituksella olisi munaa enemman.

 2. Markus

  Tuosta julkisen puole lähes 100% korvauksesta voi olla montaa mieltä. Työssäkäyvänä mukava aika lääkärissä käymiseen on illalla tai viikonloppuna. Espoossa tuo tarkoittaa Jorvia, jossa yleislääkäri on 16-18 16e ja sen jälkeen 32e. Jos päätyy TK päivystyksen sijaan vaikkapa sisätautien päivystykseen, hinta on aina tuo 32e. Ja asian pitää vielä olla kiireellinen, että Jorvissa ovi aukeaa. http://www.espoo.fi/fi-FI/Sosiaali_ja_terveyspalvelut/Terveyspalvelut/Terveysasemat/Terveyskeskusten_asiakasmaksut%2810972%29

  Vastaavasti Dextrassa selviää arki-iltaisin viidellä kympillä ja viikonloppuisinkin 75 eurolla. http://www.dextra.fi/fi/Hinnastot/Paivystys. Duunipäivän jälkeen tuo 32e vs 51e ei ole niin valtava ero.

  Jorvin hinta toki sisältää labrat, kuvat jne, joista yksityisellä laskutetaan erikseen, joten vertailu on hiukan epäreilu. Mutta perus poskiontelontulehduksen tai venähdyksen osalta hinnat on tuollaiset. Ja yksityiseltä selviää kaikkineen kotiin tunnissa kun Jorvissa menee koko ilta.

  En siis sanoisi, että perus tk käynti on “ilmainen”.

  1. Päivän Byrokraatti

   Anteeksi, että viestisi jäi pitkäksi aikaa kiinni filtteriin. Huomasimme sen vasta nyt ja hyväksyimme heti näkyville. Automatiikka oli jostain syystä linkkien takia väärin tulkinnut viestin roskapostiksi.

   Tk-käynti ei tosiaan ihan ilmainen, mutta maksukatto tulee vastaan hyvin nopeasti. “Lähes 100 %” oli kyllä vähän liioittelua, mutta kokonaisuudessaan korvausosuus jää joka tapauksessa keskimäärin yli 90 prosentin. Hoidettavat tapauksetkin ovat kieltämättä myös monivaivaisempia kuin yksityisillä terveysasemilla, johtuen ihan siitäkin, että julkisten terveyskeskusten asiakaskunnassa köyhät vanhukset ovat edustettuina moninkertaisin määrin.

 3. Pauliina Mäki

  Yksityislääkärien Kela-korvausten ongelma on sama kuin asumistuen, jota aivan aiheesta paheksutte: kun valtio maksaa osan, niin myyjä voi korottaa hintaa. En edes päättele vaan tiedän, asiakkaana sekä minä että äitini olemme kuulleet lääkärin sanovan suoraan ääneen, että laitetaan tähän laskuun X, niin saadaan (parempi) Kela-korvaus / kun et saa Kela-korvausta, niin saat halvemmalla. Aioin yhä äänestää persuja Kankaanniemen tekstareista ja Elomaan torkuidta huolimatta.