Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Valtiovarainministeriö harkitsee – henkilötunnukset vaihtoon?

By | 10.10.2017
15 Comments
 • author avatar
  Vlei 2 vuotta ago Vastaa

  Onko Päivän Byrokraatilla jotain sitä vastaan, vaikka sukupuolitieto poistettaisiinkin hetusta?

  Kummallista öyhötystä turhasta taas

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Miksi sitten öyhötät? Mehän totesimme, ettei kai sukupuoli-informaation poistamiselle mitään estettä ole.

   • author avatar
    Vlei 2 vuotta ago Vastaa

    Vanhat hetut pitäisi silti säästää?

    En ota uudistuksen tarpeellisuuteen kantaa, kun en ole sen enempää tutustunut, mutta en vain näe suurempaa merkitystä sen taustalla, miksi vanhojakin ei voisi vaihtaa samalla. Jos tarvii

    • author avatar
     ceterum censeo 2 vuotta ago Vastaa

     Oletko missään välissä yrittänyt arvioida kuinka paljon tuo ruljanssi maksaisi. Henkilötunnusta käytetään erittäin monissa tietojärjestelmissä. Monet niistä ovat sekä vanhoja, että monimutkaisia. Jonkinlaisen vertailukohdan saa, jos tuntee ja muistaa ne työt, joita vuosituhannen vaihtuminen aiheutti tietojärjestelmiin. Henkilötunnuksen muuttaminen ei sunkaan olisi miljoonaluokan juttu. Se olisi miljardiluokan juttu.

     Huonoin mahdollinen peruste henkilötunnuksen vaihtamiseen on sukupuolitiedon poistaminen. Ensimmäinen syy on se, että se on millään lailla relevntti asia vain kouralliselle ihmisiä. Toinen syy on se, että tunnus ei nyttenkään kerro mitenkään systemaattisesti ja aukottomasti henkilön sukupuolta. Tälläkin hetkellä järjestelmässä on joukko miehiä, joiden tunnus on parillinen ja joukko naisia, joiden tunnus on pariton. Miljardimuutosta ei kannata tehdä kuvitteellisilla perusteilla.

    • author avatar
     Eerikki 2 vuotta ago Vastaa

     Voi Vlei; passi, ajokortti ja kaikki muut nykyiset henkilötunnisteet tulee uusittaviksi jos nykyiset tunnisteet vaihdetaan. Nämä on perinteisesti ollut yksilön omalla kustannuksella.

     Tietojärjestelmistä tulee mieleen terveystietojärjestelmät, pankit, eläkejärjestelmien tiedot, koulut, työpaikat, asuinkuntien tietojärjestelmät, poliisi, puolustusvoimat jne. Kustannukset on hirveät, mutta sen lisäksi tulee isompana asiana kaikki muu hyörintä tämän takia.

     Mutta antaahan jo selvittely muutamalle virkamiehelle ja konsulteille töitä kahdeksi vuodeksi…

  • author avatar
   Toinen vaihtoehto 2 vuotta ago Vastaa

   Onko Vlei:llä jotain sitä vastaan, että sukupuolitietoa ei poistettaisikaan hetusta?

   Onko jossain (muualla kuin mielestään kaikkitietävien taisteluhelikopterisukupuolisten omissa facebook-ryhmissä tms) määritelty että sukupuolettomuus on joku luonnonlaki? Tiedoksi: ei ole.

 • author avatar
  Veijo Vaiste 2 vuotta ago Vastaa

  Öyhötystä turhasta on tosiaan se, että satojen miljoonien kustannuksella pitäisi sukupuolitieto poistaa hetusta.

  • author avatar
   Trumpester 2 vuotta ago Vastaa

   Onhan meillä varaa.

 • author avatar
  Null Fame 2 vuotta ago Vastaa

  Miljoonien eurojen selvityksiä taas tällaisesta. Työryhmää päälle. Virkamiehiä kymmenittäin puuhastelemassa.
  Ei ole riittävästi joillain virkamiehillä ja laitoksilla tehtävää, niin sitä kehitellään sitten väkisin.
  Ja kaverin konsultti firma laskuttaa 800.000 euroa tällaisesta sitten. Ja lampaat katselee ja maksaa.

 • author avatar
  Foobar 2 vuotta ago Vastaa

  Toivon, että projektin tekniseksi toteuttajaksi valitaan Tietotunatr, sillä silloin hommasta ei tule valmista koskaan.

 • author avatar
  Tutkija1 2 vuotta ago Vastaa

  Mistähän mahtaisi löytyä tuo tutkimus, johon on uutisessa viitattu? Pikaisella etsinnällä en löytänyt, lähinnä kiinnostaisi lukea kuinka yksityiskohtaisesti asiaa on tutkittu.

  • author avatar
   Tutkija1 2 vuotta ago Vastaa

   Onkohan kyssäri mennyt päivän byrokraatilta ohitse?

 • author avatar
  Toinen vaihtoehto 2 vuotta ago Vastaa

  Odotettavissa että joko:
  -kohta rajan yli Suomeen lappaa väkeä siihen malliin että tänne jäävillekin pitää jakaa henkilötunnuksia yli tuhannen kappaleen päivävauhtia?
  -uudet suomalaiset ovat senverran ripeitä lisääntymään (kun työnteko ei haittaa perheen perustamista ja toimeentulo on silti järjestetty), että nykyinen syntyvyystahti ylitetään kohta reippaasti ja aikaisempi 1000 tunnusta päivässä ei riitä?

  • author avatar
   Tutkija1 2 vuotta ago Vastaa

   2-vaihtoehtoon voisi todeta, että eihän tuo 1000 uutta lasta päivässä ole kuin n. 7 kertaa suurempi kuin viime vuonna syntyneiden syntymistahti..

 • author avatar
  Jaakko Partanen 2 vuotta ago Vastaa

  Vanhoissakin hetuissa on itse asiassa virheitä : olen mies, aina ollut mies ja syntynyt miehenä, mutta hetun yksilönumeron mukaan nainen :D

  Muutamassa paikkaa aiheuttanut hauskoja tilanteita, mutta en silti haluaisi vaihtaa, pari sataa euroa kustannuksia ainakin kun pitää uusia ajokortti, passi, ja muutama muu kortti joissa on hetu…

  Lisäksi vaihtaa hetu kaikkiin järjestelmiin joissa se on, ei millään pysty uskomaan että tietty IT talo joka varmasti valitaan hanketta toteuttamaan heidän poliittisten yhteyksiensä vuoksi, pystyisi homman hoitamaan ilman kovia kustannuksia veronmaksajalle, vuosia kestäviä mokailuja ja järjestelmien jumituksia, puhumattakaan tietosuojariskeistä…

  Jos joku haluaa omansa muuttaa niin ok, antaa heidän muuttaa, OMALLA KUSTANNUKSELLAAN , ei pidä pakottaa kaikkia jonkun 0,2 % väestöstä haluaman asian takia.

  Maahanmuuttajat ovat toinen asia, jos synt.pvä. ei ole ollut tiedossa on automaattisesti annettu 1.1. syntymäpäiväksi ja sen takia tunnukset uhkaavat loppua, noh, eikö voisi antaa maahanmuuttajille sattumanvaraisen päivän , jos syntymäpäivä ei kerran ole tiedossa niin miksi sen pitää välttämättä olla 1.1 ? En käsitä, eikö ole sama jos se on vaikkapa 9.3 tai 6.5 ? Taikka mikä tahansa vuoden päivistä…

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.