20
heinä
2015

PB: Kansalaisaloite syrjiväksi avioliittolaiksi

Päivän Byrokraatti -palkinnon saavat ne 54 073 ahdasmielikköä, jotka ovat allekirjoittaneet kansalaisaloitteen saman sukupuolen edustajan kanssa parisuhteessa olevien henkilöiden oikeuksien rajoittamisesta. Yllättävää kyllä, kyse on siis Suomesta, ei Venäjästä. Aloitteella vaaditaan, että toisiaan rakastavat ihmiset eivät saisi astua keskenään naimisiin, mikäli heidän sukupuolensa eivät muodosta ahdasmielikköjen uskonnollisen vakaumuksen sallimaa yhdistelmää.

 

Vastaavalla logiikalla voitaisiin toki rajoittaa myös uskonnollisten ihmisten inhoamia musiikin lajeja, tv-ohjelmia ja sianlihan käyttöä, sekä kieltää väkevien alkoholijuomien myyminen tavallisissa ruokakaupoissa.

 

Hanke on länsimaisittain poikkeuksellinen, sillä sitten 30-luvun Saksan, pyrkimyksenä on yleensä ollut lisätä ihmisoikeuksia eikä poistaa niitä. Jopa Yhdysvalloissa saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun liittovaltion korkein oikeus linjasi kuukausi sitten, että seksuaalisen suuntautumisen perusteella syrjivät avioliittolait ovat Yhdysvaltain perustuslain vastaisia.

 

Nolon kansalaisaloitteen taustalla on tietenkin aiempi kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka sai 166 851 kannatusilmoitusta ja luovutettiin eduskunnalle joulukuussa 2013. Tasan vuotta myöhemmin, 12. joulukuuta 2014 eduskunta hyväksyi aloitteen ensimmäisessä käsittelyssä äänin 105-92 ja sen jälkeen toisessa käsittelyssä äänin 101-90. Laki astuu voimaan maaliskuussa 2017. Pitkä voimaantuloaika johtuu ainakin virallisen selityksen mukaan siitä, että avioliittolain muutoksen myötä myös joukko muita lakeja täytyy muuttaa.

 

Käytännössä ahdasmielikköjen hankkeella tuskin on läpimenon mahdollisuuksia, sillä eduskunnasta tihkuneiden tietojen mukaan edes moni konservatiivisempi edustaja ei näe asialliseksi vatvoa avioliittolakia edestakasin. Hyvä niin.

 

Kosketelkaa toisianne!

 

Päivän Byrokraatti on poistunut studiolta.

 

Saatat tykätä myös

Kansalaisaloite: työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen ja työttömyyskassamaksujen verovähennyskelpoisuudesta luovuttava
PAB: Kansalaisaloite poistaisi perintöveron, joka suunniteltiin tuhoamaan aatelisto
PAB: Sampo Syreeni ja kertomus siitä, kuinka alkoholi ja passivoiva sosiaaliturva sopivat yhteen
#Perusaloite mediassa

Kommentoi