5
maalis
2018

PAB: Kansalaisaloite poistaisi perintöveron, joka suunniteltiin tuhoamaan aatelisto

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa kansalaisaloite perintö- ja lahjaverosta luopumiseksi. Aloitteella on tällä hetkellä jo melkein 38 000 allekirjoittajaa, ja se saattaa siten hyvinkin päästä eduskunnan käsittelyyn.

 

Vaan harvapa tietää perintö- ja lahjaveron historiaa Suomessa. Nykymuotoinen, vuonna 1940 voimaan tullut laki suunniteltiin 30-luvun aitosuomalaisessa ilmapiirissä ja se tehtiin tieten tahtoen tuhoisaksi. Perintöveron avulla oli tarkoitus hajottaa suomenruotsalaisen aateliston maaomistukset.

 

Vero myös onnistui tavoitteessaan, ja moni vanha aatelissuku menetti sen myötä moisionsa.

 

Kiehtova tarina liittyy esimerkiksi Halikossa sijaitsevaan Joensuun (Åminnen) kartanoon, jonka historia ulottuu aina 1300-luvulle asti.

 

Kartano oli Horn-suvun omistuksessa lähes 500 vuotta, mutta sen tunnetuin haltija oli silti 1800-luvulla pariinkin kertaan kuolemantuomittu Gustav Mauritz Armfelt, kuvankaunis kosmopoliitti ja seuramies, Kustaa III:n hovin suomalainen tähti ja hävityn sodan jälkeen Aleksanteri I:lle uskollisuudenvalan vannonut kenraali. Niin ja oli hän tietenkin myös kahden Suomen yhdistäjä ja siten tavallaan maamme itsenäisyyden ensimmäinen airut.

 

Kartanon viimeinen kreivi oli Carl Alexander Armfelt, jonka kuoltua lapsettomana kartano siirtyi sääntöperintötilana sisarenpojan kautta von Knorringin suvussa periytyväksi. Aatelissuku ei selvinnyt toistuvista perintöveroista, vaan oli vuonna 2001 pakotettu myymään kartanon 59 miljoonalla markalla.

 

Julkisuuteen kerrotun mukaan kaupan lähtökohtana oli, ettei Hornien ja Armfeltien perintöä saisi hukata. Kartano haluttiin säilyttää kokonaisuutena, ja sen toiminnan piti jatkua perinteiden mukaisesti. Åminnelle päätettiin etsiä näitä arvoja kunnioittava uusi omistaja, jolla olisi mielenkiintoa ja varoja turvata kartanon tulevaisuus.

 

Historialliseen kehityskaareen varsin osuvasti tuo ostaja oli uutta rahaa edustava Björn Wahlroos. Hän on ottanut edellisen omistajan kohtalosta opikseen, ja siirtänyt sittemmin kirjansa Ruotsiin, jossa perintöveroa ei ole.

 

Päivän Byrokraatin hallussa kulkee tieto, jonka mukaan Joensuun kartano ei olisi säilynyt täysin rikkomattomana kokonaisuutena, vaan von Knorringit säästivät muistona irtaimiston, joka jouduttiin paremman puutteessa sullomaan varastoon. Tuolla varastossa lepää edelleen historiallisesti arvokkaita, mm. kenraali Armfeltille kuuluneita huonekaluja. Toivottavasti ne ovat vielä kunnossa.

 

Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2665

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Hallitus noudattaa asiantuntijasuosituksia – paitsi jos ne eivät miellytä
PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Kotitalousvähennyksen ylärajan poisto lisäisi valtion verotuloja
PB: Ovatko verokoneet ja listat suurituloisista laittomia henkilörekistereitä?

1 vastaus

  1. Laissez-faire

    Aiheellinen huomio.

    Ylipäätään monien lakien perusteena ei ole hyveellisyys vaan paheellisuus eli ahneus, kateus ja vallanhimo.

    Esimerkiksi sosiaalidemokraatit lanseerasivat Forssan ohjelmalla koulupakon, jotta kansalaiset eivät voisi ajatella itsenäisesti ja samoihin aikoihin suuressa maailmassa”Progressive movement” -liikkeen vaikutuksesta syntyivät tulovero ja keskuspankki Federal Reserve.