7
tammi
2018

PAB: Sampo Syreeni ja kertomus siitä, kuinka alkoholi ja passivoiva sosiaaliturva sopivat yhteen

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa liberaaleilla keskusteluforumeilla tunnettu Sampo Syreeni, joka kirjoittaa oman alkoholiongelmansa ja nykyjärjestelmän mukaisen sosiaaliturvan hankalasta yhteensovittamisesta.

 

En ole koskaan henkilökohtaisesti tavannut Sampoa, mutta hän on blogissaan ja kirjoituksissaan sosiaalisessa mediassa kertonut paljon henkilökohtaisesta taustastaan. Hän vaikuttaa olevan erittäin älykäs henkilö, jolla kuitenkin on jo kauan ollut riesana aivan liian runsas alkoholinkäyttö. Hän on saanut sen johdosta potkut jo pari kertaa, ja on ajautunut pitkäaikaistyöttömyyden kierteeseen sen kaikkine haittapuolineen.

 

Sampo Syreeni on varmaankin oikeassa kirjoittaessaan, että “ainoa minkä voisin tehdä hyväkseni olisi se, että lakkaisin juomasta. Mutta miten sekään enää olisi mahdollista? Olen ollut jo puolet elämästäni rapajuoppo.” Kun hänen kirjoituksiaan lukee, käy kuitenkin nopeasti ilmi, että Sampo on edelleen skarppi ja hänellä edelleen olisi myös annettavaa yhteiskunnalle. Täyspäiväiseksi elätiksi mies ei vielä haluaisi:

 

“Seuraavaksi joku varmastikin sanoisi, että kun olen näinkin moniongelmainen, olisi parempi että minut vain päästettäisiin työkyvyttömyyseläkkeelle. Mutkun, Kela ei todellakaan ole samaa mieltä, enkä ole minä itsekään. En minä vielä mielenterävyyttäni ole menettänyt, eikä tämä työttömyys seuraavine köyhyyksineen todellakaan ole mitään herkkua. Aivan varmasti jotain hyötyä minustakin jossain olisi, jos vain olisi löydettävissä työympäristö johon meikäläinen moniongelmainen sopisi.”

 

Ongelma vain on se, että itsensä tekeminen edes vähän hyödylliseksi ei Sampon olosuhteissa oikein onnistu. Järjestelmämme toimii siten, että olet joko-tai, töissä tai työtön, eikä järjestelmä pahemmin tunnista mitään välimuotoja. Sampo kirjoittaa:

 

“Ja silti kukaan ei voi suomalaisessa ympäristössä palkata mua. Riskit olisivat aivan liian kovat, enkä taatusti pystyisi hoitamaan hommiani nykyisten työehtosopimusjärjestelmien läsnä ollessa. En pystyisi myöskään lähtemään yrittäjäksi, edes osa-aikaisesti, koska systeemimme ei taivu siihen: jos en menestyisi, jäisin ilman niin tukia kuin palkkaakin, eli kuolisin nälkään.”

 

Sampo ei ole ongelmineen yksin, vaan hänellä riittää paljon kohtalotovereita. Heidän pääasiallisen ongelmansa voinee määritellä niinkin, että itsensä ottaminen niskasta kiinni on vaikeaa, kun Kela tai sossu tilittää luotettavasti rahaa viinaan tai huumeisiin ja kieltää samalla tekemästä rehellistä työtä. Elämä on silloin pelkkää seuraavan päihdetilin odottamista. Ainakin osa näistä ihmisistä pärjäisi pitkällä tähtäyksellä todella paljon paremmin, tai ei olisi koskaan edes joutunut ongelmiin, ellei mitään tukijärjestelmiä edes olisi.

 

Koska me ihmiset olemme empaattisia, emme halua kuitenkaan jättää auttamatta, vaikka auttaminen saattaa olla joillekin ihmisille pelkkä karhunpalvelus.

 

Sampon kaltaiselle ihmiselle, jolla ongelmia on, mutta joka ei silti haluaisi vielä kokonaan hylätä työmaailmaa, yrittäjäansioitakin joustavasti sivusta tukeva perustilin tai negatiivisen tuloveron kaltainen järjestelmä olisi luultavasti nykyjärjestelmää parempi. Esimerkiksi Päivän Byrokraatin tekemässä kansalaisaloitteessa perustili on täysin neutraali sille, mikä henkilön asema on. Oli tämä sitten statukseltaan työntekijä, yrittäjä tai työtön, täysin samat säännöt pätevät ja järjestelmästä on nostettavissa tukea tismalleen samalla matematiikalla.

 

Ehkä muutenkin olisi vielä hyvä samassa yhteydessä todeta kansalaisaloitteen sisältämistä kaikista kolmesta ehdotuksesta se, että toisin kuin monissa kommenteissa on esitetty, ne eivät todellisuudessa ole kovin radikaaleja. Jokainen ehdotuksista on jo käytössä jossain menestyvässä maassa ja ne ovat tunnettuja konsepteja talouden rattaiden rasvaamiseen. Työehtosopimusten yleissitovuutta ei tunneta suurimmassa osassa maailmaa (eikä esimerkiksi Ruotsissa tai Tanskassa), irtisanominen on vielä ehdotustammekin vapaampaa esimerkiksi juuri Tanskassa ja perustiliä muistuttavasta konseptista on hyvät kokemukset Singaporesta.

 

Toivottavasti tuleva sääntely etenee viitoittamaamme suuntaan, sillä siitä hyötyisivät paitsi täysin ongelmattomatkin työttömät työnhakijat, myös Sampon kaltaiset henkilöt, jotka joustavammassa systeemissä kykenisivät ehkä myös antamaan takaisin yhteiskunnalle.

 

Me Päivän Byrokraatissa kiitämme sinua Sampo kaikista mielenkiintoisista kirjoituksistasi, joita olet esimerkiksi Liberaalimafiassa jakanut, ja toivomme täydestä sydämestämme, että saisit vielä itsesi jaloillesi. Älä juo aivojasi pihalle, sillä ne ovat siihen aivan liian briljantit.

 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2785

 

Sampo Syreenin blogi blogbook.fi:ssä

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin