1
kesä
2016

PB: Poliisin väite kameratolppien onnettomuuksia vähentävästä vaikutuksesta ei pidä paikkansa


 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa poliisi, joka väittää, että Kehä I:lle vuodenvaihteessa asennetut kymmenet kameratolpat olisivat vähentäneet onnettomuuksia. Poliisin väite on muuten paikkansapitävä, mutta onnettomuudet ovat lisääntyneet.

 

Iltalehti kertoo saaneensa autonavigaattoreihin ja älypuhelinsovelluksiin reaaliaikaisia liikennetietoja syöttävältä Mediamobile Nordicilta tilastot, jotka osoittavat, että Kehä ykkösen onnettomuudet ovat lisääntyneet jopa yli 25 prosentilla (tammi-huhtikuu 2015 / 2016). Kyse on tilastosta, joka perustuu Liikennevirastosta, hätäkeskuksesta sekä varmennetuista yksityislähteistä saatuihin ilmoituksiin.

 

Palkintokomitea kyselee kovasti sen perään, miksi poliisi toistuvasti toimittaa julkisuuteen paikkansapitämätöntä tai tarkoituksella harhaanjohtavaa tietoa. Esimerkiksi maahanmuuttajien tekemien rikosten osalta poliisi pyrki vuosikausia pitämään tilastot poissa julkisuudesta ja leimasi niitä koskevat arvailut kielletyksi vihapuheeksi. Tietyllä tapaa menettely on toki ymmärrettävää. Faktojen tietäminen lisää huomattavasti riskiä siitä, että kansa omaksuu väärät mielipiteet.

 

Kehä I:n osalta on selvää, että kameratolppien tarkoitus on yksin fiskaalinen. Kuka tahansa kehää säännöllisesti ajeleva kuljettaja tietää, kuinka liikennevirta on kameroiden myötä muuttunut ennalta-arvaamattomammaksi kuljettajien tehdessä turhia jarrutuksia tolppien kohdalla ja kiihdyttäessä taas niiden jälkeen.

 

Kyse ei ole aina edes pelkästä halusta hurjastella. Jos kuljettaja ei varmuudella muista senhetkistä nopeusrajoitusta, jalka menee jarrulle varmuuden vuoksi. Syntyvä haitariliike on paitsi täysin tarpeeton turvallisuusriski, myös sanoinkuvaamattoman ärsyttävä ilmiö. Jostain syystä autoilijoita saa kuitenkin tässä yhteiskunnassa kohdella aina ihan miten tahansa.

 

 

Iltalehti 1.6.2016

Iltalehti 1.6.2016

 

Saatat tykätä myös

PB: Viranomaiset unohtivat tasapuolisuuden somessa
PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
PB: Turvallisuudesta tulee ylellisyystuote
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa

2 vastausta

  1. Jani Salonen

    Kameratolppien todellinen tarkoitushan ei ole liikenneturvallisuuden parantaminen. Jopa Paatero on jo vuosia sitten todennut että ovat hyviä värkkejä kun maksaa itsensä niin nopeasi takaisin.

    Hyvin useastihan pöntöt on sijoitettu: alamäen alle jossa on juuri pudonnut nopeusrjoitus, jotta jokainen rekkakuski ei missään nimessä voi “liuuttaa” mäkeä kunnolla alas ja näin säästäen (korkeasti verotettua) polttoainetta.

  2. Aimo Autoilija

    Varmuuden vuoksi jarruttelua voisi vähentää jos kameratolpan eteen laittaisi nopeusrajoituskyltin, esim. 50-100 metriä ennen kameraa.
    Toiseksi sivuteiltä tullessa tielle jolla on kamera, ei nopeusrajoitusta aina edes ole näkyvissä tai tiedossa. Kulkijoilla pitää aina olla oikeus tietää mikä on tien nopeusrajoitus kameratolpan kohdalla.

Kommentoi