25
kesä
2016

PB: Poliisihallituksen paisuminen söi kentältä raavitut säästöt

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa poliisi, joka ei millään saavuta säästötavoitteitaan, vaikka kenttäväestä on leikattu jo ties kuinka monta rikostutkijaa, tutkinnanjohtajaa ja pienempien paikkakuntien poliisipäällikköä. Niin paljon, että muut kuin törkeimmät väkivaltarikokset ja rikokset, joissa tekijä on jo tuoreeltaan selvillä, jäävät käytännössä tutkimatta.

 

Tosin pienimmiltä paikkakunnilta poliisiasemakin on lakkautettu kokonaan, joten eipä sinne voi mitään rikosta ilmoittaakaan. Eikä sillä oikeasti niin väliä. Rikosilmoituksella esimerkiksi talousrikosasioissa ei ole käytännössä mitään merkitystä, ellei intressi nouse vähintään miljooniin euroihin tai ellei rikosilmoituksen tekijä satu tuntemaan talousrikososastolta tutkijaa, joka ottaa asian omakseen. Muuten paperi vain odottaa pinossa asian vanhentumista.

 

Samalla tavalla myös muissa käytännön asioissa poliisi loistaa poissaolollaan. Esimerkiksi puhallusratsiaan Päivän Byrokraatti on osunut viimeksi joskus 15 vuotta sitten.

 

Syyt säästötavoitteiden saavuttamatta jäämiselle ovat poliisille täysi mysteeri, sillä poliisihallitus on tehnyt kaikkensa panostaakseen leikkausohjelman vahvaan hallinnointiin.

 

Keskushallintoon on palkattu säästötalkoiden aikana niin paljon porukkaa, että nykyisellä hallinnolla pystyisi johtamaan arvioiden mukaan jopa 70 000 ihmisen organisaatiota. Kun poliiseja on maassamme kuitenkin vain noin 7 000, kutakin koppalakkia ehditään johtaa jopa 10 kertaa paremmin kuin vertailumaissa. Tässä tavoitteet on saavutettu paljon yli rakenneuudistuksessa tavoitellun. Suunnitelmien mukaan poliisin keskushallinnon oli määrä työllistää enintään 178 henkilötyövuotta, mutta hyviä hallintovirkamiehiä on löydetty siinä määrin, että poliisihallituksessa on ylletty jo 282 henkilötyövuoteen. Luulisi tällä porukalla tulosta syntyvän.

 

Kyse ei millään voi olla myöskään poliisihallituksen puuttuvasta motivaatiosta, sillä hallinnon palkkoja on samanaikaisesti korotettu roimalla kädellä. Hyvä näin, sillä kuka tekee demotivoituneella hallintovirkamiehellä yhtään mitään?

 

Myös Päivän Byrokraatti on tilanteesta ymmällään, eikä kykene auttamaan poliisia. Ottaisimme kuitenkin vakavasti harkintaan uuden komitean tai hallinnon väliportaan perustamisen, tai mahdollisesti siirtymisen kuuden tunnin työpäivään. Ehkä jokin näistä toimenpiteistä auttaisi tehostamaan toimintaa?

 

Säästötalkoiden epäonnistumisen mysteeri siis jatkuu, mutta kansalaisten ei ole syytä olla huolissaan, sillä poliisi tutkii asiaa. Kunhan tämä asia saadaan selvitettyä, poliisi syö munkkikahvit ja sitten perehdytään taas rikoksiin.

 

Kuvan poliisi ei liity tapaukseen.

 

 

 

Satakunnan Kansa 19.6.2016

Satakunnan Kansa 19.6.2016

Saatat tykätä myös

PB: Viranomaiset unohtivat tasapuolisuuden somessa
PB: Turvallisuudesta tulee ylellisyystuote
PAB: Poliisi valvoo tehostetusti koulujen lähellä
PAB: Vihapuhe-käsite on väline sananvapauden rajoittamiseen

1 vastaus

 1. Jere

  Julkisella sektorilla on saastokohteita, ja ne voivat vaihtoehtoisesti kohdistua:

  1. ASIAKASpintaan: suorittavat ja asiakaspinnassa palvelevat tyontekijat. Poliisi, sairaanhoitaja, opettaja jne.

  2. KESKUSHALLINTO: backofficessa paperia pyorittavat tyhjantoimittajat

  Nyt on taas ministerio tehnyt tyypillisen kuperkeikan. Leikataan asiakaspinnasta, mutta lisataan tarpeetonta byrokratiaa. Missa jarki?

  Leikkauksia tarvitaan ja paljon on varaa hoylata keskushallinnosta.

Kommentoi