20
heinä
2016

PB: Trafi määräsi höyryveturiyhtiön pois raiteilta, koska veturin ohjaimissa oli liian kokenut kuljettaja

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka määräsi Höyryveturi Ukko-Pekkaa liikennöineen yhtiön Höyryveturimatkat 1009 Oy:n keskeyttämään liikennöintinsä ja peruutti tämän turvallisuusluvan, koska kuljettajaa tuurannut toimitusjohtaja oli veturinkuljettajana liian vanha ja kokenut.

 

Trafi on saanut Päivän Byrokraatti -palkintoja niin paljon, että palkintokomiteaa on pyydetty viraston puolesta hidastamaan tahtia, kunnes valtion kirvesmiehet ehtivät veistää Trafille lisää palkintokaappeja. Juuri tällä hetkellä kirvesmiehet ovat pitkällä kesälomalla, mutta heti palattuaan kokonainen työporukka ryhtyy pohtimaan kaappien veistämisen suunnittelun aloittamista.

 

Höyryveturimatkat 1009:lla on nostalginen museojuna puuvaunuineen, ja yhtiö on jo kymmenettä perättäistä vuotta kuljettanut historiaa ja höyryjunan tunnelmaa arvostavia matkustajia muun muassa Lahden ja Heinolan välillä. Junan keulilla on upea höyrykäyttöinen pikajunaveturi Hr1, eli tuttavallisemmin Ukko-Pekka, joka oli Suomen rautateiden kaikkien aikojen suurin ja voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi. Tätä tyyppiä rakennettiin kaikkiaan 22 kappaletta Lokomon ja Tampellan konepajoilla vuosina 1937-1957, ja kyse on siksi paitsi rautatieliikenteen, myös Suomen teollistumisen elävästä historiasta.

 

Ukko-Pekkaa kuljettaa joukko vapaaehtoisia, jotka kaikki kyseinen toimitusjohtaja on kouluttanut tehtäväänsä. Toimitusjohtaja aloitti itse junien parissa 1960-luvulla höyryveturin lämmittäjänä, ja hänellä on yli 50 vuoden kokemus höyryveturin kuljettamisesta.

 

Toimitusjohtaja on yleensä aina mukana kuljettajien kanssa veturissa, sillä useilla kuskeista on vain vähän kokemusta. Kyseinen toimitusjohtaja on siis viime kädessä aina vastannut turvallisuudesta ja siitä, että veturia ohjataan oikein. Suomessa juuri tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan höyryveturin ajo-oikeus päättyy kuitenkin siihen, kun kuljettaja täyttää 68 vuotta.

 

Yhtiön toimitusjohtaja on 69-vuotias, joten teknisesti hän oli junan ohjaimiin yli-ikäinen. Kuitenkin vain vuoden verran, sillä ensi vuonna hän saa taas ajaa veturia, kun Suomen järjetön, pelkkään ikään sidottu ja kuljettajan kuntoa millään tapaa huomioon ottamaton rajoitus poistuu. Näin tapahtuu, kun säännöt yhtenäistetään EU-regulaation mukaiseksi. Tällä kertaa EU:sta tulee siis käytännön järkeä.

 

Viime torstaina junan oli määrä tehdä matka turisteja varten, mutta kaikki matkalle ilmoittautuneet kuljettajat peruivat tulonsa, joten ainoana vapaaksi jäänyt toimitusjohtaja hoiti homman itse. Poliisi pysäytti kuitenkin Ukko-Pekan kesken matkan sille tehdyn ilmiannon perusteella. Palkintokomitean veikkaus on, että kyse on jostain rautatiealan toimijasta, sillä ilmiantajan on täytynyt tunnistaa toimitusjohtaja ja tuntea lain sisältö hyvin yksityiskohtaisesti.

 

Matkan keskeyttänyt poliisi ei sallinut toimitusjohtajan edes siirtää junaa takaisin tallille, vaan junan siirtämiseksi paikalle kutsuttiin VR. Koska näillä ei ollut aavistustakaan siitä, miten höyryveturia käytetään, museojuna siirrettiin toisen veturin työntämänä Savonlinnan Pääskylähden asemalle, jossa juna seisoo kunnes Höyryveturimatkat 1009 saa luvan edes sen siirtämiseen.

 

Päivän Byrokraatti tutustui Trafin asiassa tekemään päätökseen ja totesi, että Trafi on käyttänyt asiassa harkintavaltaansa Trafille tutuksi tulleeseen nuivaan tyyliin. Sen sijaan, että toimitusjohtajan asema kaikkien kuljettajien kouluttajana ja hänen todennäköisesti koko Suomen paras osaamisensa höyryjunien kuljettamisessa olisi tulkittu lieventäväksi asianhaaraksi, Trafi onkin käyttänyt tätä raskauttavana perusteena:

 

“Liikenteen turvallisuusviraston saamien tietojen mukaan veturinkuljettajana ilman kuljettajan lupakirjaa on toiminut turvallisuusjohtamisjärjestelmän toteutumisesta vastaava henkilö. Tämä katsotaan tilanteeksi, jossa turvallisuustodistuksen haltija ei enää täytä turvallisuustodistuksen saamisen edellytyksiä.”

 

Edelleen, Trafi toteaa johtopäätöksenä:

 

“Liikenteen turvallisuusvirasto katsoo, ettei Höyryveturimatkat 1009 Oy:llä ole edellytyksiä jatkaa liikennöintiä turvallisesti, mistä johtuen liikennöinti on rautatielain 88 §:n mukaisesti keskeytettävä toistaiseksi.”

 

Trafin Etelä-Saimaa -lehdelle antaman lausunnon mukaan liikenteen jatkaminen enää tänä kesänä on epätodennäköistä. Huimaa on, että Trafi ottaa asian ratkaisuun kantaa jo ennen kuin päätöksen kohteena oleva yhtiö on ehtinyt edes antaa omaa lausumaansa. Se siitä hallinnon puolueettomuudesta. Virhe on niin suuri, että saattaisi jo sellaisenaan riittää Trafin tulevan päätöksen kumoamiseen hallinto-oikeudessa.

 

Mutta, tällaista täällä meillä Suomessa. Miksi käyttää harkintavaltaansa terveellä järjellä ja hyväntahtoisesti, kun aivan samalla vaivalla voi heittäytyä myös täysin mahdottomaksi?

 

 

Kuvassa oleva höyryveturi on eri yksilö kuin Höyryveturimatkat 1009 Oy:n liikennöimä. Yhtiön nimestäkin ilmenevän mukaisesti heidän veturinsa on nro 1009.

 

 

 

HS 18.7.2016

HS 18.7.2016


 
 

 
 
Etelä-Saimaa 15.7.2016

Etelä-Saimaa 15.7.2016

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Kameratolpat vaarantavat liikenteen, mutta keräävät kivasti sakkorahaa
PAB: Yksityinen rautatieyhtiö pyysi julkisesti anteeksi, kun sen juna lähti 20 sekuntia etuajassa
PB: KHO:n mukaan venerekisterissä oleva saunalautta onkin rakennus
PB: Laki on ennallaan, mutta tulkinta muuttui – Trafi kielsi museotaksit

6 vastausta

 1. mp

  Joo, kyllä trafi sitten kehtaa! Muutenkii tekee laillistettua ryöstöä ihmisiltä!! Ja pakko huomauttaa, että juuri tuo kuva on 1009

 2. jukka mykkänen

  Veturinkuljettajalla oli kokemusta, mutta ei viimeisimpien vaatimusten mukaisia lupia tentittynä. Eli hän ei ollut oikeutettu kuljettamaan kyseistä junaa. Byrokratiasta ei tässä tapauksessa ollut kysymys, vaan selkeistä laiminlyönneistä.
  Aivan sama kuin ajooikeutensa menettänyt rattijuoppo kehuisi ajotaitoaan ja toimiaan autokoulunopettajana. Ei näitä vehkeitä kuljetella kokemuksella, vaan voimassa olevilla luvilla.

 3. Karri

  Suomi pokaa maailman perseläpipalkinnon melkein joka päivä. Mutta useimmiten useita päivässä. Saadaan taas tämäkin yhtiö konkurssiin suomen suvea pilaamasta.

  Seuraavaksi tietysti veturi romuksi. Loistavaa Trafi Loistavaa.

 4. Reijo

  ” Poliisi keskeytti höyryveturi Ukko-Pekan liikennöinnin Savonlinnassa, kuljettajalla EI OLLUT ajo-oikeutta”.

  Etelä-Saimaan otsikko kertoo jo oleellisen.

  Olipa kuljettajana vaikka alan oppi-isän isä, niin voimassa olevat vaatimukset ja tentit veturin kuljettamiseen täytyy olla ajantasalla.
  Jos ne ei ole niin matkateko pysähtyy.

  Kyllä veturinkuljettaja/toimitusjohtajan olisi pitänyt tietää asiasta syntyvät seuraukset. Trafi huolehtii turvallisuudesta ja jos kiskoilla on toimija joka piupaut välittää mistään, niin siihen täytyy puuttua.

  Olisi hauskaa jos päivän byrokraattikin olisi maininnut kuljettajalle sattuneista vaaratilanteista ym.

  Olisi juttu saanut uutta väriä,,,

  Jotain on tehtävä ennenkuin sattuu se inhimillinen erehdys,,,kukaan muu ei sitä valvo ellei TRAFI.