28
helmi
2017

PAB? Ranskassa ei makseta tuloveroa vuodelta 2017

Päivän Antibyrokraatti -ehdokkaana on vuoden 2017 ehdoton veroparatiisi, joka ainakin tavallisen palkkatyöläisen kannalta löytyy yllättävältä suunnalta. Ranskan valtio on nimittäin päättänyt tarjota keynesiläisen rillutteluvuoden kaikille maassa tuloveroa maksaville: vuoden 2017 tuloista ei tarvitse maksaa tuloveroa lainkaan. Tämä on kirjoitettu vuoden 2017 budjettilakiin, joka sai lopullisen hyväksyntänsä viime joulukuussa.

 

Palkintoa Ranska ei kuitenkaan tule saamaan, sillä sosialistihallituksen tarkoituksena ei herra paratkoon ole keventää verotusta, vaan ainoastaan siirtyä muualla maailmassa yleisesti käytössä olevaan ennakonpidätysjärjestelmään.

 

Tähän asti ranskalaiset ovat maksaneet verot aina niiden ansaintavuotta seuraavan vuoden aikana (vuoden n verot on maksettu vuonna n+1). Kirjanpidollisesti katsottuna tämä on parantanut veronmaksajien nettokäyttöpääomaa valtion kustannuksella.

 

Uudistuksen vastustus oli alusta pitäen suurta. Sekä oikealla että vasemmalla pelättiin, että vuonna 2018 kansalaiset joutuisivat maksamaan kaksinkertaiset verot: sekä ne, jotka liittyvät vuoden 2017 tuloihin, että vuoden 2018 tuloista tehtävät ennakonpidätykset.

 

Sosialistihallitus ilmoitti kuitenkin heti, ettei kaksinkertaista verotusta pääsisi syntymään, koska vuonna 2018 ei tarvitsisi maksaa veroja vuoden 2017 tuloista. Korviaan myöten velkaantunut valtio luopui siis kädenheilautuksella noin 75 miljardista eurosta, millä saisi vaikkapa noin 3000 TGV –junaa tai kattaisi 800 yliopiston vuosibudjetin.

 

On kyllä totta, että valtion kassavirtaan antelias ele ei vaikuta. Vuonna 2018 ennakonpidätyksistä kilahtaa valtion kassaan suurin piirtein saman verran kuin vuonna 2017 kerätyistä vuoden 2016 tuloveroista. Kirjanpidollisesti logiikka on kuitenkin vähintäänkin kummallinen: kulujen syntyminen ja niiden maksaminen kun ovat kaksi eri asiaa. Vero on kulu sille verovuodelle, jolloin raha on ansaittu – se on valtion saatava, joka on veronmaksajan hallussa maksupäivään asti, oli tuo päivä sitten mikä tahansa. Raha laitetaan syrjään vaikkapa säästötilille, mutta humputtelemaan sillä ei saisi mennä.

 

Ehkä meidän kaikkien pitäisi nyt miettiä vuoden expat-sopimusta viinimaahan. Jos Ranskasta ei ole ollut tuloja vuonna 2016, ei vuonna 2017 ole ranskalaiselle verottajalle mitään maksettavaa. Ja koska ranskalainen verottaja on päättänyt olla perimättä sille kuuluvia vuoden 2017 tuloihin liittyviä tuloveroja, palkkaeurot kilahtavat täysimääräisinä taskunpohjalle (sosiaaliturva- ja eläkemaksuja lukuunottamatta).

 

Jotta ranskalainen logiikka vietäisiin loppuun, kansalaiset ovat aktivoituneet sosiaalisessa mediassa vaatimaan vuoden 2017 verovähennysten siirtokelpoisuutta vuodelle 2018. Onhan se näet täysin sietämätöntä, että jos veroja ei makseta, ei vähennyksiäkään voi tehdä, ja ne menevät ikään kuin hukkaan.

 

Service-Public.fr, Ranskan valtionhallinnon virallinen tiedotussivusto

 

Asiasta englanniksi:

 

frenchproperty.com 16.12.2016

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: “Suomi voisi kasvattaa verotuloja 2649 miljoonalla eurolla korottamatta veroja lainkaan”
Macronin koulukaveri
PB: Verouudistus suosii veroparatiiseja ja sorsii sijoittamista suomalaisiin kasvuyhtiöihin
PB: Ranska määrää kansalaiset maksamaan ruoasta enemmän kuin tarvitsisi

1 vastaus

  1. Esko Mörkö

    No ainakin fransmanni tekee siirtymän yksinkertaisesti, eikä rakenna mitään siirtymähimmeliä, jossa on tuhat eri pykälää ja josta tavallinen palkansaaja ei ymmärrä yhtään mitään. Kertarytinällä vaan, ei jää virkamiehille näprättävää.