19
kesä
2017

Helsingin Sanomat kysyy, voiko suomalainen mustikka muuttua syömäkelvottomaksi. PB vastaa: ei voi.

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Helsingin Sanomat, jonka tiedesivujen artikkelissa on suhteellisuudentaju täysin hukassa. Artikkeli toimii kuitenkin hyvänä esimerkkinä siitä, millaisella ajatusketjulla byrokraattishenkinen ihminen luo päässään kuvitteellisia uhkia.

 

Helsingin Sanomat kysyy dramaattisesti: “Voiko suomalainen mustikka muuttua syömä­kelvottomaksi? Kettujen kantama ekinokokki lähestyy Suomea.”

 

Ruotsalaisen tilaston mukaan ketuista 0,1 %:a kantaa ekinokokkia, eli heisimatoa. Ekinokokki tarttuu marjasta ihmiseen 1 %:n todennäköisyydellä, edellyttäen että tartunnan saanut kettu sattuu ulostamaan marjoihin, jotka ihminen sitten syö puhdistamattomana.

 

Suomessa elää noin 80 000 kettua. Näistä laskennallisesti 80 kantaisi ekinokokkia. Varmuudella tuota ei tiedetä, sillä vaikka elintarviketurvallisuusvirasto on testannut 700 kettua ja supikoiraa vuodessa, yhtään taudinkantajaa ei ole vielä löytynyt.

 

Laske todennäköisyys sille, että Suomeen mahdollisesti joskus tulee infektoitunut kettu, jonka kakka osuu marjaan, joka syödään raakana, ja että ekinokokki selviää elimistön puolustusjärjestelmästä, joka kuitenkin tuhoaa sen 99 %:n varmuudella. Arvioi sen jälkeen, montako minuuttia kaikilta HS:n lukijoilta kului turhan jutun lukemiseen. Vertaile uhkia.

 

HS 19.6.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Helsingin Sanomien käyttämä terminologia pyrkii muokkaamaan ajatteluanne
Perinteisen median kipuilu jatkuu
PAB: “Twitteristä on tullut New York Timesin päätoimittaja”
PB: Voisiko Yle kirjoittaa samaan sävyyn räpätädeistä kuin setämiehistä?

Kommentoi