20
heinä
2017

PB: Omien juomien kielto toi häiriöt Pori Jazzeille

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa suomalainen alkoholipolitiikka, jolle mikään epäonnistuminen ei ole liian suuri saavutettavaksi. Humalahakuinen juomakulttuuri saatiin aikaan kieltolailla, etkoryyppäys tehtailtiin alkoholiverotuksella, taksijonot saavutettiin baarien aukiolorajoituksilla ja häiriökäyttäytyminen luotiin tiukalla kontrollilla. Vilpittömät onnittelut näistä kaikista saavutuksista!

 

Pori Jazz 2013, otsikot ennen omien juomien kieltoa: “Poliisipäällikkö: Jazzien piknikistä ei ole koskaan ollut häiriötä”

 

Pori Jazz 2017, otsikot omien juomien kiellon jälkeen: “Poliisipartiot loppuivat kesken Pori Jazzeilla – käsirysyjä, ilkivaltaa ja huumausainerikoksia”

 

Ilmiötä selittää esimerkiksi se, että kun tapahtumaan voi viedä omat juomat, tulee vaikkapa viinistä nautiskeltua rauhallisesti pitkin päivää missään vaiheessa sen pahemmin päihtymättä. Kun taas juomat on ostettava paikan päällä kalliiseen hintaan, vetää tarkan euron festarikävijä tukevat pohjat ennen alueelle menoa – ja kontrollin petettyä olutteltassa vielä lisää.

 

Saman edullisesta saatavuudesta johtuvan ilmiön tunnistaa jokainen suomalainen, joka on edes kerran käynyt ulkomailla vapaamman alkoholikulttuurin piirissä. Reissussa voi tissutella rauhallisesti, eikä tarvitse vetää raivokännejä ennen pilkkua.

 

Tässäkin asiassa kannattaisi kuunnella Milton Friedmania: “Politiikkaa ja hankkeita ei tule arvostella niiden tavoitteiden vaan tulosten perusteella”.

 

Pori Jazz 2013: “Poliisipäällikkö: Jazzien piknikistä ei ole koskaan ollut häiriötä” (Yle 31.7.2013)

Pori Jazz 2017: “Poliisipartiot loppuivat kesken Pori Jazzeilla – käsirysyjä, ilkivaltaa ja huumausainerikoksia” (IS 16.7.2017)

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Valamon luostari saa avata itse valmistamansa viinipullon vasta kun se on kiertänyt Alkon keskusvaraston kautta
PAB: EU-komissio puolustamassa suomalaisten kansalaisvapauksia
PB: STM syöttää pajunköyttä. Alkoholin etämyynti on todellisuudessa laillista.
PAB: Mustan Virran Panimo ja maailman pienin olutmyymälä

8 vastausta

 1. Oletkohan koskaan kuullut korrelaatiosta ja kausaliteetistä? Tiedätkö mikä näiden ero on?

  Se että nämä käsirysyt yms korreloivat omien juomien kiellon kanssa, eivät tarkoita että suhde olisi kausaalinen.

  Sinulla on tapana vetää mutkia suoraksi vähän kuin vasemmistollakin: Otetaan joku omaa agendaa tukeva juttu ja sitten kaikki johtuu siitä.

  Se että joku poliisijäbä uskoo että tämä kaikki johtuu alkoholista, ei välttämättä silti ole totta. Asioilla on tapana olla monimutkaisia, mutta kuten varmasti poliittisen blogin kirjoittajana tiedät, niin politiikassa asiat ovat juuri niin kuin miltä ne näyttävät.

  Ps. Tämän kirjoituksen perusteella, argumentointisi ei ole yhtään parempaa kuin jonkun halveksumasi vihervassarin blogissa. Nyt olisi aika nostaa tämän blogin laatua sillä edellytyksiä siihen riittäisi.

 2. matti

  Mutta onhan tuo aikamoinen sattuma, että ekana mennään vuosia ilman ongelmia ja sitten samalla kun juomakäytäntö loppuu tulevatongelmat.

 3. Jazz Turisti

  Voi olla todenperää… Testasin juuri ensimmäistä kertaa Porin Jazzeja. Ennakkoon juotiin sivistyneet pohjat salaatin ymv kera piknik-hengessä. Itsellä oli käsitys ettei alueelta edes juuri enää saisi ostettua juomia. Toisin kävi. Pankkitililtä summasin juuri että 5kpl normi viini- tai kuohuviinipulloa tuli alueella ostettua + yksi magnum viinipullo + yksi napue gin. Jos olisi ollut juomatarjoilu omien eväiden varassa, ei olisi tullut mieleenkään kantaa kilometritolkulla tuota määrää juotavaa. Hauskaa oli enkä häiriöitä itse havainnut. Räväkät otsikot taitavat myydä paremmin ?-)

 4. Kommentoija

  Toki paikalla oli tänä vuonna 9000 ihmistä enemmän kuin 2013, eli kävijämäärä kasvoi noin viidesosan.

 5. Sivustaseuraaja

  A.K, Bullshit-bingo lienee tuttu peli kun sitä täytyy tuloo toisen blogiin asti pelaamaan. Muutos Pori-jazzin konserteissa on ollut ihan valtava. Näin niinkun siltä pohjalta, että noissa on tullut oltua ihan lokkilavalta lähtien. Ja erittäin mielenkiintoista oli juuri sinä vuonna kun muutos tuli voimaan

 6. Korkki

  Suurin ongelma tuolla on nämä pikkupomot jotka kerran vuodessa pääsevät ottamaan yhteistyökumppaneiden piikkiin ilmaista viinaa. Sitten ollaan maailman omistajia ja aiheutetaan häiriötä sun muuta.

  Tietysti sulla on myös pointti väitteessäsi.

 7. Herbie

  Kekkerit kestävät yli keskiyön, kun ennen vanhaan siirryttiin jo alkuillasta konserttien loputtua muualle kaupungille mellastamaan. Loppuillat juomiset hoidetaan siis nykyään konserttialueella ja olisikin olennaista verrata poliisin kokonaistehtävien määrän muutosta jazz-viikolta.

 8. Jazzaaja

  Useina vuosina jazzeilla vierailleena on pakko todeta, että kyllä niitä häiriöitä on ennenkin ollut. Jazzit ovat aina tarjonneet aikuisille tilaisuuden örveltää samaan tapaan kuin nuorempi väestö muilla festareilla. Monet naapurit ja tutut, jotka ovat muuten melko raittiita, ovat perinteisesti ottaneet jazzeilla ilon irti ja vetäneet pään täyteen – niin omien juomien aikana kuin yhä edelleen. Muistan teininä järkyttyneeni, kun näin äitini ikäisen naisen oksentamassa kontillaan piknik-koriinsa. Uskon, että koska tapahtumaalue ei ole ollut virallinen anniskelualue, sen valvonta on hoidettu jokseenkin eri tavalla, eikä kaikista häiriöistä ole tehty ilmoitusta poliisille, vaan järkkärit ovat ainoastaan poistaneet häiriötä aiheuttaneet henkilöt alueen ulkopuolelle.

  Toki se harmittaa, ettei omia juomia saa enää alueelle viedä, sillä alueella ryyppääminen tulee melkoisen kalliiksi.