7
heinä
2019

PB: Valamon luostari saa avata itse valmistamansa viinipullon vasta kun se on kiertänyt Alkon keskusvaraston kautta

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Valamon luostari, jolla on hyvin omalaatuinen ongelma. Se valmistaa itse ehtoollisviininsä, mutta saa avata valmistamansa pullon vasta kierrätettyään sen ensin Tikkurilassa sijaitsevan Alkon keskusvaraston kautta.

 

Kun kirkollisia toimituksia on harrastettu niin usein tahi niin perusteellisesti, että ehtoollisviini on käymässä vähiin, Valamon luostarin isä Andreaksen ei auta kuin soittaa lähimpään Alkoon ja kertoa tarvitsevansa laatikollisen Valamon luostarin viiniä Valamon luostariin. Prosessi etenee tämän jälkeen siten, että Alko soittaa takaisin Valamon luostariin ja kertoo, että laatikollinen Valamon luostarin viiniä olisi nyt tilattu. Ilahtuneena tilauksesta Valamon luostarin puhelimeen vastannut isä Andreas pakkaa laatikon ja toimittaa sen postitse Tikkurilaan Alkon keskusvarastolle.

 

Kunhan joku keskusvarastolla ehtii käsitellä tilauksen, se lähetetään Tikkurilasta Valamon luostaria lähimpään toimipisteeseen Heinäveden Alkoon, josta joutuisasti soitetaan Isä Andreakselle, että nyt tilaus olisi jo noudettavissa. Tämän jälkeen isä Andreaksen ei tarvitse enää kuin ajaa 50 kilometrin päähän Heinävedelle ja noutaa laatikko. Helppoa ja vaivatonta, melkein kuin Euroopassa.

 

Tilaustarve on kuitenkin hyvä havaita ajoissa, sillä lähetysten kulkuun kuluu yhteensä pari viikkoa, ennen kuin laatikko saadaan takaisin samaan paikkaan mistä se lähtikin.

 

Näin ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun aikoina tuntuisi muuten suorastaan epäkristilliseltä kuljetella viinejä turhan päiten ympäri Suomea, mutta tämäkään prosessi ei tietenkään ole olemassa syyttä suotta. Näin toimimalla torjutaan nimittäin alkoholiongelmia.

 

Ja on toimintatapa muutoinkin omiaan lähentämään kirkkoa ja kansaa. Kun savolaisen rahvaan olutkin kulkee ensin Iisalmesta Tallinnaan ja sieltä takaisin Iisalmeen ennen kuin se kaadetaan kurkusta alas, ei juuri ole olemassa hyväksyttäviä syitä, miksei kirkollisviinien kanssa meneteltäisi samoin. Sitä paitsi kun kirkonmenot pitää suunnitella ainakin paria viikkoa etukäteen, ei pääse syntymään vaivihkaa ongelmaa jumalanpalvelusputkesta tai aamuehtoollisista. Esimerkiksi pääsiäisen aikaan tämmöinen on aina muutoin väistämättä riskinä.

 

Te siellä takarivissä, mitä kysyittekään? Ai miksi palkinto annettiin Valamon luostarille, eikä Alkolle, sosiaali- ja terveysministeriölle tai edes suomalaiselle alkoholipolitiikalle – niistä kahdesta suomalaisten alkoholiholhouksen pääpukarista puhumattakaan? No tietenkin siksi, että jälkimmäisiä pääsee palkitsemaan harva se päivä, mutta useinko voi palkinnon jakaa suomalaiselle luostarille? Ainakaan vaikuttamatta kovin uskontovihamieliseltä. Ties vaikka menisi taivaspaikkakin.

 

Lähetys loppuu tähän. Jatkakaa kesälomaa, niin jatkaa Päivän Byrokraatin palkintokomiteakin!

 

Karjalainen 6.7.2019

 

 

Saatat tykätä myös

PAB: EU-komissio puolustamassa suomalaisten kansalaisvapauksia
PB: STM syöttää pajunköyttä. Alkoholin etämyynti on todellisuudessa laillista.
PAB: Mustan Virran Panimo ja maailman pienin olutmyymälä
PB: Kirjallinen kysymys luvattujen alkoholikuolemien toteutumatta jäämisestä

4 vastausta

 1. Veijo Hoikka

  No mutta kierrätetäänhän Palastus ja Anteeksiantokin kirkkojen ja pappien kautta asiakkaille.

 2. Haerski

  Ehkä prosessia voitaisiin myös helpottaa (ja halpuuttaa) uskonnollisen doktriinin muutoksella: Jokainen ottaa ehtoollisella hörpyn vettä ja rukoilee, että Jeesus muuttaa sen vatsassa viiniksi ja sitten jalostaa sen eteenpäin varsinaiseksi lopputuotteeksi, eli Jeesuksen vereksi.

  Sitten vaan odotetaan koska arkkibyrokraattimme, Pekka Puska, vaatii tätäkin verollepantavaksi “kotipolttoisena”.

 3. Maurizio

  No niin spedet, joko jatkakaa helvetin hyvää Suolen (ei typo) yhteiskunnallista kommentointia tai pankaa saitti kiinni. Ja tämä siis ylläpitäjille. Perkulsk, kolme kuukautta viimeisestä postauksesta jo!