28
heinä
2017

PB: Tulevaisuudessa häämöttää arvotyhjiö?

Suomalaisessa yhteiskunnassa pelottavinta on ehkä se, että tulevaisuudessa häämöttää pelkkä arvotyhjiö. Suomen tulevaisuuden näkee peruskoulussa. Ne arvot, joita lapsemme nyt omaksuvat, ovat sitä perustaa, mille kansakuntamme tulevaisuudessa rakentuu. Ei hyvältä näytä.

 

Ulkomailta tarkasteltuna suomalainen peruskoulu näyttää lähes avohoitolaitokselta. Kun edellä puhuttiin arvoista, lapsille ei niitä juuri opeteta, eikä heiltä edellytetä edes alkeellisimpia käytöstapoja. Ei tervehtimistä, ei vanhempien arvostusta, ei minkäänlaista kuria tai edes toisten kunnioitusta.

 

Eräs Suomessa asuvista palkintokomitean jäsenistä pohtii parast’aikaa, mihin kouluun uskaltaisi jälkikasvunsa päästää. Kansainvälinen koulu, English School ja muutama muu vastaava laitos ovat listan kärjessä, mutta tavallinen peruskoulu ei oikein ole vaihtoehto lastaan rakastavalle vanhemmalle.

 

Ällistyttävällä tavalla Suomessa 14-vuotiaat lapset voivat hengailla puoliltaöin steissillä kenenkään siihen puuttumatta. Amerikassa poliisi ottaisi lapsen huostaan, antaisi vanhemmille 200 dollarin sakot ja sosiaaliviranomaiset rientäisivät tutkimaan, mikä perheessä on vialla.

 

Ranskassa taas pienestä pitäen tervehditään poskisuukoin, opitaan rajat joita ei ylitetä ja totellaan vanhempia. Ruokapöydässä istutaan kitisemättä, ja opitaan toimimaan osana ryhmää ilman sen suurempaa erityiskohtelua. Taitoja, joita tarvitaan yhteiskunnassa, jotta muutkin pitävät sinua täysjärkisenä ja haluavat toimia yhdessä kanssasi. Kasvatusta ei Ranskassa jätetä koululaitoksen tehtäväksi, vaan sen pitää tiettyyn pisteeseen asti olla kunnossa jo ennen kuin kouluun mennään.

 

On vaikea kuvitella, että vanhemmat voisivat opettaa lapsilleen mitään vaativampaa, jos edes peruskunnioitusta ei ole.

 

Surullisella tavalla terveet arvot löytyvät Suomessa peruutuspeilistä. Vielä on elossa jonkun verran sitä vanhaa polvea, joka arvosti työntekoa ja rakensi Suomen valtavalla uurastuksella. Jos tuo urakka lankeaisi nykypolville, niin tekemättä taitaisi jäädä.

 

Saatat tykätä myös

PB: Inkluusio ei toimi
PAB: “Vapaa ajattelu elää synkkää aikaa”
PAB: “Twitteristä on tullut New York Timesin päätoimittaja”
PB: Vihreät ja Yle tuputtavat lapsille poliittisia kantoja

6 vastausta

 1. Jere Markus

  Onko tassa mitaan ongelmaa? Lapsilla on kivaa, heilla ei ole ongelmia ja suomi-kone porskuttaa taysin purjein eteenpain. Nyt on PB “keksinyt” ongelman, jota kukaan muu Suomessa ei ole huomannut. Valeuutinen?

  1. Pikkuporvari

   No jos Jere Markus ei ymmärrä nk. klassisen kasvatuksen hyvien puolten kuten asiallisten käytöstapojen tärkeyttä, niin täytyy vain toivoa, ettei hän ole itse mennyt sikiämään ja täten ongelmaa omalta piskuiselta osaltaan pahentamaan. Vaan mitenkähän lienee?

 2. Markus-setä

  Jos Jere Markus on joskus asunut tai edes matkaillut Suomen ulkopuolella, niin on perin helppoa yhtyä byrokraatin kommenttiiin.

 3. JJ

  Hymyillen luin. Kahteen kertaan. Mietin samalla onko kirjoitus kieliposkella, pienessä humalassa(koska terä puuttuu) kirjoitettua sarkasmia vai kopioitua tekstiä jostain keski-ikäisten angstipalstalta? ”Ennen vanhaan kaikki oli niin hyvin”

  Päivän byrokraatti siis vaatii kouluihin(vai koteihin) lisää ruoskaa ja sääntöjä, haluaa kouluista kasvatuslaitoksia?(puoltaa näkökulmaa että kirjoitus oli sarkasmia)
  Kai niitä nostalgisia muistoja omasta lapsuudesta tarvitaan, oli ne todellisia tai ei.

  Itse elän huvikummussa, keskellä sherwoodin metsää. Vapaampi kasvatus näkyy parempina tuloksina ja hyvänä käytöksenä.
  Huono käytös ja ongelmat johtuvat pääsääntöisesti piittaamattomuudesta(joka mielletään yleiskielessä ”vapaaksi kasvatukseksi” tai liian tiukasta kurista.
  Ongelma on yleensä hihnan toisessa päässä. Eli jos nykynuorilla on ongelmansa, katsottakoon heidän vanhempiaan.
  Mutta onneksi näin ei ole, vaan pääsääntöisesti nykynuoriso ja lapset on avoimempia ja muut huomioon ottavampia kuin me ”aikuiset” olemme.
  Ja suomalainen koulu on edelleen parempi kuin ranskalainen tai saksalainen. Ja siihen on syynsä. Ja se on juuri se vapaus.

  Aika paljon olen lasten kanssa tekemisissä ja aika suuri osa huonosti käyttäytyvistä lapsista peilaa käytöksellään omia vanhempiaan. Halveksunta koulua, yhteiskuntaa ja muita kohtaan on opittu kotona. Sillä ei ole yhtään mitään tekemistä minkään vapaan kasvatuksen tai sääntöjen ja kurin kanssa. Päinvastoin ne älyttömät säännöt, tiukka kuri ja kasvatus voimistaa tuota halveksuntaa.
  Ihan silkasta ilosta syön tänään lasten kanssa pöydän alla. Sormin. Haarukan annan koiralle ja moitin jos ei se sitä käyttää osaa. Sietäis osata. Talossa on säännöt!

  http://pikkurikollisenpaivakirja.blogspot.fi/2011/05/lapsuus.html
  https://vimeo.com/77909425

 4. Faija

  Kyllä se suomalainen koulu on vielä toistaiseksi hyvä vaikka aivopesua harrastetaan kiihtyvässä määrin mutta sekin riippuu lähinnä opettajista.

  Jos jonkun neuvon kokemuksesta voi antaa niin etsippä mahdollisimman “valkoinen” koulu. Tämä ei ole rasismia vaan realismia, mitä “monikulttuurillisempi” koulu sitä enemmän häiriöitä, väkivaltaa ja huonoja oppimistuloksia, lähinnä johtuu opettajien kyvyttömyydestä puuttuä häiritsevään käyttäytymiseen, koska leimataan rasistiksi. Nyt joku ajattelee, että mites pikku petestä kasvaa maailman kansalainen? No se on sinun tehtävä vanhempana opettaa hänelle, matkustaa ja kannustaa kiinnostumaan eri kielistä ja kulttuureista, mutta tässähän puhuttiin kouluista?