30
elo
2017

PB: Pääministeri Sipilä petti lupauksensa, poliittisten palkintovirkojen korruptioperinne jatkuu

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka ei pitänyt lupaustaan lakkauttaa poliittisten palkintovirkojen korruptioperinne. Rahakkaan viran Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa saa hänen ystävänsä ja lestadiolaistoveri, europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk).

 

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa samalla Iltalehti, jonka artikkeli on malliesimerkki siitä, miten vallan vahtikoiran tulisi toimia. Hassua, että asiantuntevaa ja kriittistä journalismia ei enää löydä Helsingin Sanomien sivuilta, vaan iltapäivälehdet alkavat kiilata sen ohi.

 

Euroopan tilintarkastustuomioistuin ei nimestään huolimatta ole tuomioistuin, vaan EU:n varainhoitoa tarkkaileva toimielin, jonka tehtävät ovat samantyyppisiä kuin Suomessa valtiontalouden tarkastusvirastolla. Tilintarkastustuomioistuin tarkastaa mm. EU:n kirjanpidon ja varojen hoidon asianmukaisuuden ja tarkastaa ja arvioi EU:n toimielinten toimintaa. Sen pitäisi määritelmällisesti ajaa unionin veronmaksajien etua ja valvoa, että poliitikot eivät tuhlaa turhaan yhteisiä verovarojamme.

 

Jokainen saa itse arvioida, kuinka hyvin tuo tehtävä mahtaa sujua poliitikoilta itseltään.

 

Nimityksen ongelma oli, että Takkulalla ei ole pienintäkään tehtävässä tarvittavaa osaamista. Hän on kasvatustieteiden tohtori ja erityispätevöittävien poliittisten tehtävien lisäksi työskennellyt vain luokanopettajana ja radiotoimittajana. Erityismaininnan tosin ansaitsee Takkulan rakennuttama talo Rovaniemen asuntomessuille. Sen yläkerran WC oli suhteellisen iso ja pönttö sijaitsi oudon keskellä huonetta. Yleisö nimesi sen välittömästi Takkulan valtaistuimeksi.

 

Takkulan osaamispuutteet olivat suunnitellun nimityksen kannalta sen verran kiusallisia, että Keskusta päätti nostaa Takkulan viime vuonna Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokuntaan. Tämä lyhyt pesti onkin sitten hänen CV:nsä ainoa vähänkään talouskokemusta tarjoava rivi.

 

Nimitykselle oli kuitenkin muita painavia perusteita. Takkulalla on takanaan avioero, jota lestadiolaiset äänestäjät eivät katso hyvällä, joten hän tuskin tulisi enää valituksi uudelleen vaaleissa. Avioero ja vaalit ovat käyneet Takkulan kukkarolle, ja Iltalehden tietojen mukaan hänellä olisi esimerkiksi eurovaaleista edelleen 74 000 euroa takaisin maksamatonta lainaa.

 

Tuo kuittaantuu nyt helposti takaisin, sillä tilintarkastustuomioistuin maksaa kompetenssittomallekin jäsenelle 21 155 euroa kuukaudessa, verottomana. Pestin etuihin kuuluvat myös hyvät loma- ja eläke-edut, sekä henkivakuutus ja maailmanlaajuinen terveydenhoitovakuutus. Se on iso palkkio miehelle, joka ei ymmärrä tehtävästään enempää kuin possu pohjantähdestä. (Takkula varmasti arvostaa tätä vanhaa maalaisliittolaista sananlaskua.)

 

Millä tolalla EU:n valvonta sitten on? No, ei kai hirveän hyvällä, mutta Takkulan hillotolppa tuli sentään hoidetuksi. Seuraavaksi voidaankin sitten alkaa valmistella pankkiiri Timo Soinin (sin) pestiä Euroopan kehitys- ja jälleenrakennuspankki EBRD:n johtokuntaan. Jyrki Kataisen (kok) ja Alex Stubbin (kok) unelmavirathan tulivat jo hoidetuksi.

 

Veronmaksaja kuittaa laskun.

 

IL 29.8.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomalainen maksaa metsien ennallistamisesta 84 kertaa enemmän kuin saksalainen
PB: Helsingin Sanomien käyttämä terminologia pyrkii muokkaamaan ajatteluanne
Elpymisrahasto ja moraalikato
PB: Elpymisrahasto

4 vastausta

 1. Janis Petke

  Hei

  Hannu Takkula ja Juha Sipilä eivät ole lestadiolaisia. Pyydän korjaaman jutun virheelliset väittämät.

  1. Päivän Byrokraatti

   Toteamus lestadiolaisuudesta on jutussa pelkkänä sivumainintana, eikä sillä ole suurempaa sisällöllistä merkitystä. Yleisen käsityksen mukaan kuvaus on kuitenkin paikkansapitävä, ja molemmat ovat tuoneet asiaa esiin myös julkisuudessa. Jos herrat itse kuitenkin muuta ilmoittavat ja pyytävät korjaamaan virheen, niin silloin toki editoimme tekstiä.

   http://www.iltalehti.fi/viihde/2016072221946255_vi.shtml

   http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/2015041419515861_eb.shtml

   1. Janis Petke

    Vaikka kyseessä olisi “sivumaininta” on se asiavirhe, jota ette huomautuksesta huolimatta suostu korjaamaan. Alla linkki ja copypaste Iltasanomien jutusta jossa Takkula itse kommentoi lestadiolaisväitteitä.

    Harrastamanne pikkunäppärä poliitikkojen mustamaalailu nimettömänä netissä käyttäen virheellisiä väittämiä tehostamaan omia argumentteja on yksinkertaisesti huonoa journalismia.

    http://www.iltalehti.fi/politiikka/201708312200363470_pi.shtml

    “Takkula pitää myös kummallisena, että samassa jutussa hänen väitetään olevan lestadiolainen ja samasta herätysliikkeestä Sipilän kanssa.

    – Oma poikani soitti minulle ihmetellen, miksi minun mainitaan olevan lestadiolainen. Myös liikkeen piiristä on soitettu minulle ja kysytty, olenko itse antanut tällaisen tiedon eteenpäin. En ole.

    Takkula kertoo, ettei hänellä ole mitään tekemistä lestadiolaisen liikkeen kanssa. Vuonna 1979 hänen perheensä erotettiin liikkeestä. Takkula oli silloin 15-vuotias eikä ole sen jälkeen ollut liikkeen toiminnassa mukana.

    – Jos joku on jostain syystä kiinnostunut minun uskonnollisesta vakaumuksestani, joka ei sinänsä liity politiikkaan millään tavalla, niin olen luterilaisen kirkon jäsen enkä kuulu mihinkään herätysliikkeeseen.”

 2. Joris Potko

  Kiinnostava tapa viedä keskustelu verottomasta noin 250.000 euron vuosittaisesta kultaisesta kädenpuristuksesta sivuseikkaan harhauttamistarkoituksessa. Vielä koomisempaa on kommentoida Penis Jatke nimimerkin takaa pikkunäppärästi artikkelin kirjoittajan “pikkunäppärää” poliitikkojen mustamaalaamista. Onkohan kirjoittaja jompi kumpi tarinan päähenkilöistä?