28
elo
2017

PB: Helsingin metron uudet opasteet. Haluatko ostaa vokaalin?

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Helsingin metro, joka kyllä kulkee toisin kuin länsimetro – vaikkakin pätkityillä junilla – mutta sen uusista opasteista ei saa enää mitään selvää.

 

Kyltteihin on ilmestynyt kryptisia kirjainyhdistelmiä kuten M-N, P-R, S ja A-B.

 

Päivän Byrokraatin selvitysten mukaan opastejärjestelmän on suunnitellut juontaja Janne Porkka. Opastejärjestelmä toimii siten, että jos matkustaja onnistuu arvaamaan edes yhden puuttuvan kirjaimen, hän pääsee eteenpäin, muuten vuoro siirtyy seuraavalle matkustajalle. Jos matkakortilta löytyy riittävästi saldoa, kulkua voi helpottaa ostamalla vokaalin.

 

Yksi tehtävistä on jo ratkaistu, ja sen ulosmenokyltissä lukee nyt selvästi A, D-I, O, S eli ulkomaankielellä tervemenoa.

 

Opastejärjestelmän lisäksi HKL on uusinut lippuautomaatit. Lipputyyppiä ei voi enää valita vapaasti, vaan ostaja pyöräyttää onnenpyörää, jonka eri sektoreihin on kirjoitettu eri lipputyyppejä. Jos ostaja osuu rosvosektoriin, järjestelmä vie pankkikortilta kaikki rahat.

 

Niin kuin tässäkin, totuus on yleensä tarua ihmeellisempää. Metromatkustajia ei oikeasti pakoteta pelaamaan Onnenpyörää, ja HKL kiistää myös Janne Porkan osuuden, mutta sen systeemi on silti vähäjärkisempi kuin Päivän Byrokraatin tässä esittämä. Sellaisen voi kehittää vain virkamies.

 

Metroasemille on piilotettu karttoja, joihin ulosmenotiet on koodattu samoilla kirjaimilla. Kyse on niin sanotusta suomalaisesta erityisratkaisusta. Eli siitä jostain mystisestä syystä, minkä vuoksi mitä yksinkertaisimmatkin asiat on pakko tehdä meillä toisin kuin kaikkialla muualla maailmassa. Muut kun kirjoittavat kylttiin sen tien nimen, johon ulosmeno johtaa, sekä turisteja varten usein myös kyseiseltä suunnalta löytyvät nähtävyydet.

 

Mutta meillähän tämä olisi liian yksinkertaista, sillä K-M R-Y T-V B-G EF-H O-Q.

 

(Kirjoituksen loppuosa on tilan säästämiseksi kirjoitettu HKL:n käyttämällä koodilla, jonka avain löytyy Päivän Byrokraatin erikseen julkaisemasta paikasta.)

 

 

HS 28.8.2017

 

HS 28.8.2017

Saatat tykätä myös

PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa
PB: Helsingin liikennefarssi saa yritykset pakenemaan
PB: Kuluttajien toiveet ja virkamiehen suunnitelma eivät kohtaa Espoon suunnan liikenteessä

7 vastausta

 1. Erkki Merkki

  A D I O S viittaa mahdollisesti rahastajina toimiviin out law prätkäpoikiin jonka tunnus lause tuo tavuttu adios on. Pummilla matkaaminen loppu alkuunsa.

 2. Näin oikeasti metroa päivittäin käyttävänä tämä kirjain”kohu” on kyllä turhin hetkeen ja pienin HSL:n mokauksista. Sen huomaa siitäkin että nuo uudet kyltit olivat katossa yli kuukauden ennenkuin tästä syntyi “somekohu” – ennen kuin maalaiset näkivät kyltit facebookissa.

  Vanhat kadunnimiä käyttävät kyltit olivat aivan yhtä turhia. Monelta asemalta on useampi poistumistie samalle kadulle eli pelkkä kadun nimi ei kertonut mitään. Samalla kun helsingin kadut tuppaavat olemaan kilometrien mittaisia ei se “hämeentie” paljoa kerro. Exit A, B, C, D on vähintään yhtä järkevä systeemi kuin entinen.

  Realiteetti on kuitenkin se että paikallinen ei kylttejä edes vilkaise ja turistille eivät vanhatkaan sanoneet mitään. Suurin asia jonka kaikki tuntuvat unohtaneen on se, että valitsemalla poistumistien oikein säästät noin 30 sekuntia. Päivittäiselle työmatkalaiselle ne ovat tärkeät 30 sekuntia mutta hän tietääkin mistä poistua. Turistille on aivan yhdentekevää kummalta puolelta aukiota hän tulee ulos.

  1. Toni

   Kyllä, juurikin näin. Ja itsellä on tullut maailmaa nähtyä ja eri metroissa pyöritty ja kannustan tähän.

   Tokiossa on asemalla miljoona kaksmiljoonaa poistumistietä jotka vie samalle tielle, mutta kilsan päähän toisesta aukosta. Kivuttomampaa mennä B:stä ulos kuin C:stä

Kommentoi