25
syys
2017

PB: Helsinki tuhoaa Vihdintien ja Tuusulanväylän

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Helsingin kaupunki, joka kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta aikoo tuhota Vihdintien ja Tuusulanväylän. Tilalle rakennettaisiin ahtaat kaupunkibulevardit. Kansan mielipiteellä ei lopulta ole painoarvoa, jos virkamiehet, vihreät ja kokoomuksen paikallisjohto ajavat yhdessä ideaa kuin käärmettä pyssyyn.

 

Se varmasti harmittaa monessa huonekunnassa, sillä hanketta vastustavat ja keskustatunnelia kannattavat kaupunkilaiset antoivat kuntavaaleissa sankoin joukoin äänensä Kokoomukselle, kuvitellen, että pystyisivät näin vaikuttamaan kaupunkinsa liikennepolitiikkaan. Nuo äänet taitavat valua hukkaan, sillä puolueen paikallisjohto käyttääkin saamaansa äänisaalista bulevardien edistämiseen.

 

Tilanne on outo, eikä ainakaan lisää uskoa äänestäjän kuluttajansuojaan.

 

Helsingin strategialuonnoksessa aiotaan vähentää sisääntuloväylien tiekaistojen lukumäärää, laskea niillä nopeusrajoituksia 50 kilometriin tunnissa, ripotella liikennevaloja pitkin matkaa ja sijoittaa asuinrakennuksia aivan ajorataan kiinni. Suunnitelma perustuu hartaaseen toiveeseen, että liikenne keskustaa kohti vähenisi niin paljon, että ruuhkista ei tulisi infernaalisia ja rakennetuista taloista pölyn ja metelin vaivaamia slummeja.

 

Toisaalta, jos idea osoittautuu huonoksi, virheen korjaaminen on helppoa. Tarvitsee vain purkaa talot, rakentaa kaistat takaisin ja nostaa nopeusrajoitus ennalleen. Ei paljonkaan kalliimpaa kuin länsimetron pätkäasemien louhiminen jälkikäteen täyteen mittaan.

 

Tilanteen absurdius saa jopa pohtimaan, että mitä jos svekomaanit ja Axel Olof Freudenthal olivatkin oikeassa. Mitä jos me suomalaiset todella olemme alempaa kansaa ja kyvyttömiä tekemään järkeviä päätöksiä? Mitä jos RKP:n sittenkin pitäisi jatkaa mitalien jakoa?

 

Jos järkeä riittäisi, Helsingin kaupungin strategiassa oltaisiin nimittäin voitu omaksua ajatus, että tehdään joukkoliikenteestä niin toimivaa, että se houkuttelee käyttämään.

 

Kuten esimerkiksi maailman huonoimman lentokenttäjunan, länsimetron ja typistyvän linja-autoverkon toteutuksesta huomaa, näin ei toimita. Sen sijaan on päätetty vaikeuttaa autoilua niin paljon, että autoilijat käyttäisivät mieluummin huonoakin joukkoliikennettä.

 

No, ei niin tule silti tapahtumaan. Liikenne toimii Espoossa ja Vantaalla, joten todennäköisesti yritykset tulevat yksi toisensa jälkeen siirtämään toimistonsa Helsingin keskustasta paremmin saavutettaviin paikkoihin kehäteiden varsille. Erityisesti asiantuntijatyö siirtyy nopeasti paikkoihin, jonne asiakkaat tulevat mieluummin. Työtätekevät tulevat rakennemuutoksen jälkeen viettämään päivänsä esikaupungeissa, ja Helsingin kaunis (porvarillisilta ajoilta periytyvä) vanha keskusta jää turistien ja toimettomien nautittavaksi.

 

Helsingin seudun kauppakamari kertoo, että tähänkin mennessä toteutettujen autoilun estämistoimenpiteiden negatiiviset seuraukset näkyvät jo. Kauppakamarin mukaan sujuvan ajoneuvoliikenteen edellytyksiä on nakerrettu yksittäisillä päätöksillä ilman, että samalla olisi selvitetty perusteellisesti niiden kokonaisvaikutusta keskustan saavutettavuuteen, vetovoimaan ja vaikutuksiin, kuten esimerkiksi ostokäyttäytymiseen. Johtaja Tatu Rauhamäki kommentoi aiemmin tänään:

 

“Tämän seurauksena erityisesti keskustassa autoliikenne on vähentynyt tuntuvasti. Ei olekaan ihme, kaupan toimijat ja kiinteistönomistajat ovat huolissaan keskustan vetovoimasta.”

 

Kauppakamarin mielestä seudun liikennettä pitäisikin suunnitella kokonaisuutena:

 

“On tärkeää, ettei eri liikkumismuotoja asetetta vastakkain, vaan niitä kehitettäisiin seudun kaupunkien sekä valtion toimesta tasapuolisesti unohtamatta henkilöautoliikenteen merkitystä.”

 

Tragikoomista on, että syntyvä tilanne toimistotyöntekijöiden jättämästä ja turistien kansoittamasta keskustasta sopii vihreille erittäin hyvin. He kun eivät itse juuri tee työtä, ja he joka tapauksessa pitävät ulkomaalaisista enemmän kuin suomalaisista.

 

Katastrofin lopullinen toteutuminen on Helsingin kaupunginvaltuustosta kiinni. Jos valtuutetut eivät ryhdistäydy ja vaadi muutoksia strategialuonnokseen, Helsingin valtimoiden katkaisu on vain ajan kysymys.

 

HS 23.9.2017

 

Verkkouutiset 25.9.2017

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Epäiltynä Anni Sinnemäki
Intersektionaalinen feminismi
All Lives Matter
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten

5 vastausta

 1. Trumpester

  Seuraavaksi pitää alkaa sabotoimaan kehäteitä liikennevaloilla ja viidenkympin rajoituksilla, jottei liikkuminen kaupungin laitamillakaan toimisi ja uhkaisi keskustan asemaa.

 2. Karl energy

  Tässä bulevadi intoilussa vihreiltä on unohtunut että liikenne vaikeutuu olennaisesti myös helsingistä pois. Jotenkin keskustelu on pyörinyt vai helsingin suuntaan kulkevassa liikenteessä ikäänkuin asia ei koskisi helsingissä asuvia.

  1. nlo

   Itse toivon että liikenteen hankaloittaminen ajaa toimistot ja yritysten pääkonttorit ulos Helsingistä vaikkapa Keilaniemeen.

   Suomen Wall Streetiltä voisi lähteä sekä OP että Nordea, sekä lukematon määrä konsultti- ja tilintarkastusfirmoja.

   Espoo kiittää, ja Keilaniemeen on helppo ajaa jos tulee muualta pk-seudulta. Kiinteistövuokrakin on halvempaa.

 3. Palle Ramstedt

  ”Kansan mielipiteellä ei lopulta ole painoarvoa, jos virkamiehet, vihreät ja kokoomuksen paikallisjohto ajavat yhdessä ideaa kuin käärmettä pyssyyn.”

  Jos en väärin muista, juurihan meillä oli vaalit, joissa vihreät ja kokoomuksen paikallisjohto menestyivät. Minkä kansan mielipiteestä tässä nyt sitten puhutaan, jos ei sen äänestäneen kansan?

 4. Tuomas__

  “…. joissa vihreät ja kokoomuksen paikallisjohto menestyivät. ”

  Kirjoittaja taitaa unohtaa että Kokoomuksen paikallisjohto menestyi täsmälleen päinvastaisilla lupauksilla kuin mitä nyt ollaan toteuttamassa: Liikennettä piti helpottaa eikä vaikeuttaa.

  Suomeksi: Aänestäjien tahdolla pyyhitään ahteria heti kun viherfasistinen äärijoukko haluaa niin tehdä, ettei vain pyhä valta-akseli kaupungin vallankahvassa häiriinny.

  Ei ihme että sama meno on hallituksessakin vallalla.

Kommentoi