26
syys
2017

PB: Sisääntuloväyliä ei saa tuhota, ennen kuin Helsinki todistaa, että kaupunkibulevardi toimii

Päivän Byrokraatti jatkaa eilistä juttuaan ehdottamalla Helsingin kaupungille, että jos kaupunkibulevardeja on aivan pakko kokeilla, niin aloitetaan sitten Vihdintiestä ja arvioidaan tuloksia, ennen kuin Tuusulanväylään tai muuhun moottoritietasoiseen väylään kosketaan ja aiheutetaan peruuttamatonta vahinkoa.

 

Ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi, että Vihdintie on Helsingin suurista sisääntuloväylistä ainoa, joka ei ole moottoritiemäinen, vaan sillä on jo nykyisellään 60 km/h nopeusrajoitukset kehä III:lle asti. Tietä yleisesti inhotaan ja vältellään sen hitauden ja tukkoisuuden vuoksi, mutta vaikeuksien syynä ei ole bulevardisointi, vaan puutteellisten resurssien vuoksi tekemättä jääneet infrainvestoinnit.

 

Vihdintie on edelleen pitkälti 60-lukulaisessa asussa, eikä sille ole koskaan ehditty rakentaa esimerkiksi eritasoristeyksiä. Matkanteko keskeytyy muutaman sadan metrin välein liikennevaloihin.

 

Monien on silti pakko ajaa Vihdintietä, ja liikennemäärät ovat sellaisia, että katubulevardien mainoskuvien lupaamaa viihtyisää ympäristöä sinne ei yksinkertaisesti saa. Todistustaakka muusta on havainnekuvat esitelleellä Helsingin kaupungilla, joka voi tarkemmin kertoa, miten moinen ihme saadaan aikaiseksi.

 

Päivän Byrokraatin mielestä olisi paljon järkevämpää korjata Vihdintien puutteet ja investoida esimerkiksi sen liikennevaloristeysten poistamiseen, jotta tiestä saadaan sujuva sisääntuloväylä. Keskustan laajentamiseen riittää tilaa sisääntuloväylien välissäkin. Mutta jos kaupunkibulevardeista aivan välttämättä tarvitaan kokemusta, niin Vihdintie on sisääntuloväylistä paras paikka kokeilla. Ei sitä enää juuri nykyistä huonommaksikaan saa.

 

Jo nykyisellään hidas Vihdintie ei pysty tarjoamaan näyttöä siitä, kuinka paljon ihmisten matkanteko todellisuudessa hidastuu kaupunkibulevardien myötä, mutta sillä voi kyllä tehokkaasti testata sitä, kuinka pitkälle viihtyisää kaupunkiympäristöä voi keinotekoisesti venyttää.

 

Keskustellaan muista väylistä vasta sitten, kun Vihdintien uuspunavuorelainen viihtyisä ympäristö jatkuu edes Kehä I:lle asti.

 

Vihdintien kaupunkibulevardi nykytilassa (kuva Google Maps Street View)

 

Kaupunkibulevardi Helsingin kaupungin laatimissa havainnekuvissa. Kuva esittää Hämeenlinnanväylää, mutta saman voinee soveltaa Vihdintiellekin. Autot ovat suunnitelmassa kadonneet, tilalla on iloinen hölkkäävä robotti ja mahdollisuus onkia. Kenelläkään ei ole enää tarvetta käyttää tietä päästäkseen ripeästi kohti keskustaa. Kaupunki käyttää eri tulevaisuuden ennusteita kuin Päivän Byrokraatti.

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Malmin lentokentän hävittäminen on absurdin huono päätös
PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
Testissä Malmin sairaala
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa

8 vastausta

 1. Karl energy

  Vihdintien muutos ei vielä paljasta koko suunnitelman karmeutta. Liikenne siirtyy muille teille ja hakee vaihtoehtoisia reittejä. Vasta kun riittävän suuri osuus muistakin väylistä on tukittu vaikutukset todella nähdään. Yhden väylän kokeilu saattaa siis antaa täysin väärän tuloksen ja mielikuvan vaikutuksista ja jopa kannustaa Vihreää poliitikkoa jatkamaan mieletöntä bulevardisuunnitelmaa.

 2. Eerikki

  Helsingin kaupungin suunnittelijat on kyllä oikeassa paitsi kaavoituksessa myös tulevassa liikkumisessa – nykyinen Helsinki muuttuu muutamassa vuodessa nukkumalähiöksi ja liike-elämä siirtyy Espooseen, Nurmijärvelle ja Vantaalle, joten väylät pitääkin suunnitella eläkeläisten ja turistien tarpeisiin.

  Yleensä muutos tulee monelle yllättävän nopeasti, mutta liike-elämän pako Helsingistä on ollut menossa jo vuosia. Jokainen tämän esityksenkin kaltainen heikennys Helsingin nykyiseen kilpailukykyyn parantaa ympäristökuntien asemaa ja hyvä niin.

 3. Antti Karhila

  Päivän byrokraatti väittää olevansa liberaali, muttei ole kuullut yhteismaan ongelmasta, ei ymmärrä kysynnän ja tarjonnan lakeja ja näkee ainoana ratkaisuna ruuhkiin sen, että julkinen valta rakentaa loputtomiin ilmaiseksi jaettavaa hyödykettä. Tässä vähä-älyisen meuhkaamisen sijaan aitoja, PB:nkin peräänkuuluttaman terveen järjen mukaisia vastauksia liikennejärjestelmän kehittämiseen, valitkaa omanne tai vaikka kaikki:

  https://transportist.org/2016/04/19/21-strategies-to-solve-congestion/

  1. Rainer Bergman

   Milloin Helsingissä ‘julkinen valta’ on rakentanut uutta ‘jaettavaa hyödykettä’ autoille, eli suurimmalle osalle ihmisistä (ja autottomistakin valtaosa olisi SAMANTIEN auton omistajia jos heillä olisi siihen varaa)? Milloin Helsinki ei ole tehnyt päinvastoin, eli rakentanut osin moninkertaisestikin kyseistä infraa rasittavaa/käyttävää asutusta ym. samalla laiminlyöden, tahallaan tukkien kyseisen infran koska ei ole siihen taas investoinut tippaakaan? Tai jos on minimaalisesti jotain pientä investoinut niin toteuttanut sen siten että se tosiasiallisesti haittaa autoliikennettä?

   Koko Helsingin strategia perustuu siihen että kaupunki pystyy väärinkäyttämään monia aiempia investointeja siten että ‘jakaa’ niitä ilmaiseksi (oikeastaan useimmissa perii maksua) moninkertaisesti enemmän kuin investoinneissa on oikeasti kapasiteettia. Sitten on ‘halpaa’ ja ‘tulevaisuutta’ ja ‘kasvava trendi’ asua ‘urbaanisti’. Muualla kuin tietyillä PK-seudun alueilla ei yksinkertaisesti ole mahdollista laiminlyödä infraa ja silti kaupata maata/rakennusprojekteja/asuntoja ikäänkuin asia olisi kunnossa. Artisti maksaa.

  2. ceterum censeo

   Kun argumentit ovat heikkoja, niiden heikkous yritetään korvata meuhkaamisella, kuten Karhilakin tässä tekee. No, pejoratiivien viljely kertoo enemmän niiden käyttäjästä kuin kohteesta. Ja niinpä päädytään suorastaan shakespearelaisiin verbaalisuorituksiin jossa :
   Tarina tuo on houkan tarinoima/ täynn ääntä, vimmaa mutta mieltä vailla

 4. Veijo Hoikka

  Hgissä aikanani asuneena kanta-astujastadilaiset muistivat minulle mansesta aina korostaa viidennen polven stadilauaisuuttaan eli silloin noin 100 v sitten. Oliko silloin jo Heikinkatu ja hevosparkit? Minun 5 polven esivanhemmat olivat Viipurin seutukunnilta. Molemmat meni persiilleen, eri syistä. Hgin ongelmana asennevirhe kautta aikain, jatkuen?

 5. Anonyymi

  Tuo sisääntuloväylien tuhoaminen voisi olla loistava idea. Samalla jos saataisiin pari autojen maahantuojaa muuttamaan kehä kolmosen ulkopuolelle, ei minun tarvitsisi käydä enää edes joka neljäs vuosi Helsingin/Espoon alueella..

  1. Rainer Bergman

   Mihin ihmettä kirjoitat autojen maahantuojista?? Eikö niitä autoja pysty ostamaan kehä III ulkopuolelta, mitä ihmettä? Jos haluat toimia parhaiten omien sekä Suomalaisten intressien mukaisesti niin käyt ostamassa tai tilaat vähän käytetyn auton jostain EU-maasta, esim. Saksasta. Se on kannattavin, ja AINOA tapa ostaa auto jolla et tue korruptiota Suomessa.