25
marras
2017

PAB: Viro peruu alkoholin veronkorotukset

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Viro, joka on vetämässä takaisin helmikuulle kaavaillun alkoholin veronkorotuksen. Valtiovarainministeri Toomas Toniste ehdottaa, että oluen valmisteveroon helmikuulle suunniteltu kymmenen prosentin korotus perutaan.

 

Syynä ovat valtion menettämät verotulot. Viro nosti 1. heinäkuuta oluen valmisteveroa noin 70 prosentilla. Sen seurauksena alkoholiveron tuotto on romahtanut. Verottajan mukaan verotuotot ovat olleet jyrkässä laskussa korotuksen jälkeen, ja alkoholiverotuloja on tullut lokakuuhun mennessä liki 16 miljoonaa euroa vähemmän kuin alun perin laskettiin. Helmikuussa tehtävä korotus olisi ollut jatke heinäkuun korotukselle, ja näiden veronkorotusten oli määrä jatkua säännöllisin väliajoin aina vuoteen 2020 asti.

 

Nyt kun ekonomisti Arthur Laffer on vielä elossa, Päivän Byrokraatilla on suuri kiusaus pyytää häneltä nauhoite huutonaurusta soitettavaksi aina tällaisten uutisten yhteydessä. Lafferin malli näet ennustaa, että valtion verotulot kasvavat veroasteen mukana vain tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen verotulot alkavat laskea, jos verotusta edelleen nostetaan. Tämä Lafferin käyräksi kutsuttu ilmiö toistuu kerta toisensa jälkeen, mutta silti poliitikot eivät osaa ottaa sitä tosissaan.

 

Aikaa oppimiseen olisi kyllä ollut. Ilmiön on kuvannut ensimmäisen kerran jo arabifilosofi Ibn Khaldun vuonna 1377 teoksessaan “Muqaddimah” ja länsimaissakin siitä ovat kirjoittaneet ensimmäisen kerran taloustieteilijät David Hume vuonna 1756 ja Adam Smith vuonna 1776. Hassua, että vielä vuonna 2017 kokonainen vasen laita parlamentista inttää ilmiötä vastaan.

 

Virossa mallin mukaiset ilmiöt näkyivät kiihtyneenä olutrallina Latviaan ja verokertymän pienenemisenä kun sekä suomalaiset turistit että virolaiset itsensä ovat vähentäneet ostoksiaan Virossa.

 

Vaikka Virossakin töpättiin, suomalaisesta näkökulmasta tuntuu liki uskomattomalta, että heidän hallituksensa pystyy tekemään pragmaattisen täyskäännöksen silloin, kun reaalimaailma mätkii poskelle ja idealismi ei toimikaan. Tosin, aivan erityistä pelisilmää olisi Viron valtiovarainministeri osoittanut, jos alkoholiveroa olisi laskettu vasta Suomen veronkorotusten jälkeen… Silloin käännöksestä olisi ollut Viron taloudelle kaikkein massiivisin hyöty tietäen sen, että suomalaiset poliitikot eivät typeriä päätöksiään hevillä peru.

 
 

Verkkouutiset 22.11.2017

 

Aamulehti 30.7.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
Kirja-arvostelu: Viro vuonna nolla
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB: Valamon luostari saa avata itse valmistamansa viinipullon vasta kun se on kiertänyt Alkon keskusvaraston kautta

2 vastausta

 1. Minna Viherre

  Kun vuosilukuja mainitaan, niin jo hiukan aiemminkin on verotuksen oikeaa suuruutta käsitelty:

  “Oikeudella kuningas pitää maan pystyssä, mutta verojen kiskoja sen hävittää.”
  – Sananl. 29:4 ~ 700 BC

 2. Gary Wolf

  Kun tarkkoja ollaan ei Viro pyörtänyt veron nostopäätöstä takaisin vaan puolitti veroprosentin noston, eli 18%sta 9%iin. Ja veronkorotus koskee vain väkeviä sekä olutt, eli esim viinit jäävät niistä ilman –
  tosin viinit on jo valmiiksi Virossa kalliita eli ei niitä turistit eikä paikalliset osta. Muuten juttu pitää paikkansa, eli Viron valtio hakee hätäpäissään verotuloja varsinkin nyt kun joutuu EUn nettomaksajaksi ja se rahahana menee kiinni. Ja samoin kuin Suomessa poliitikot eivät kuuntele asiantuntijoita vaan tekevät päätöksiä oman oletuksensa(arvauksensa mukaan). Suraavaksi haluavat nostaa poltoaineiden verotusta, jossa tullee käymään kuten alkoholin kanssa eli kulutus vähenee niin että myös verotulot vähenee.
  Terveisin Tallinnan “kirjeenvaihtaja”