19
maalis
2018

PB: Kangaskassia pitää käyttää yli 7 000 kertaa ennen kuin se on muovikassia ekologisempi

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa vihreä liike, joka into pinkeänä ajaa rajoituksia muovikassien käytölle.

 

Rajoituksille ei ole tieteellistä syytä, sillä tutkimuksen mukaan kangaskassia pitää käyttää jopa 7 000 kertaa ennen kuin se tulee muovikassia ympäristöystävällisemmäksi. Ja jos tapaa tehdä niin kuin Päivän Byrokraatti, ja taittelee muovikassin taskuunsa kauppaan mennessä käyttääkseen sen uudelleen, ero kasvaa vielä huimemmaksi.

 

Kangaskassin epäekologisuus johtuu puuvillan tuotannon tarvitsemista kastelumääristä. Hyvin näkyvä esimerkki tästä on Araljärvi, joka alkoi 1960-luvulla kutistua, kun Neuvostoliitto uudelleenohjasi järveen laskeneet joet riisi- ja puuvillapeltojen kasteluun. Järvestä on nyt enää rippeet jäljellä.

 

Alueellisesti kyseessä on monisyinen katastrofi, sillä Araljärvi vaikutti aiemmin alueen ilmastoa leudontavana tekijänä. Järven kuivuttua ympäröivän alueen ilmasto on muuttunut merellisestä mantereiseksi, minkä seurauksena kesälämpötilat ovat nousseet ja talvilämpötilat laskeneet. Ilman suhteellinen kosteus on myös pienentynyt ja sateettomien päivien määrä on kasvanut 300 prosentilla. Samalla myös vuodenajat ovat muuttuneet. Vielä 1950-luvulla helmi- ja maaliskuu olivat alueella sateisimmat ja syyskuu kuivin kuukausi. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin huhtikuusta oli tullut alueen sateisin kuukausi ja heinäkuusta kuivin.

 

Vihreä liike on kunnostautunut täysin järjettömissä ehdotuksissa aiemminkin. Esimerkiksi aiemmin promoamastaan homeopatiasta liike on nolostuneena hiljentynyt, kun jo läpisaatu EU-asetus eläinten lääkinnästä ensisijaisesti homeopaattisin keinoin, eli ravistetulla vedellä, sai ansaitsemansa murskakritiikin.

 

Tuulivoimaakaan vihreät eivät ole ajaneet enää pariin vuoteen, kun pääomasijoittajille vuosittain valuvat satojen miljoonien eurojen tuet ja välillä jopa sähkön toimitusvaikeuksiksi asti pahentuneet energiamarkkinoiden häiriöt muuttuivat järki-ihmisten varoituspuheista synkäksi vallitsevaksi tilanteeksi.

 

Vihreät vastustivat kiivaasti myös pääkaupunkiseudun jätteenpolttolaitoksia, ja saivatkin lykättyä niitä useilla vuosilla. Lykkäyksestä on ollut pelkkää haittaa, sillä polttaminen on muun muassa muovipussien osalta tarpeellinen ja ympäristöystävällinen käyttösyklin päätöspiste, jossa pusseihin sitoutuneesta energiasta saadaan talteen huomattava osa, ja jossa maatumaton jäte saadaan hävitettyä ekologisella tavalla.

 

Päivän Byrokraatilla on teoria, miksi eri metodien toimivuuden ja tehokkuuden arviointi on vihreille niin vaikeaa. Aatteen piiriin hakeutuu maailmanparannuksesta kiinnostuneita, usein esimerkiksi humanistisia aineita lukeneita idealisteja, joilla saattaa olla loistavat paperit koulusta, mutta joiden papereiden tarkempi tarkastelu saattaa paljastaa ison puutteen: useat nuoret ovat nykylukion mahdollistamalla tavalla vältelleet kaikkia matemaattisia ja luonnontieteellisiä reaaliaineita.

 

Tuota mahdollisuutta lukion ei pitäisi tarjota. Matematiikka ja luonnontieteelliset reaaliaineet – erityisesti fysiikka, kemia ja biologia – ovat sitä lujaa pohjaa, jolle teknistieteellinen yleissivistys ja kyky arvioida asioita kriittisesti pohjautuvat. Matemaattiset aineet antavat työkaluja esimerkiksi asioiden arvioimiseen suuruusluokkina ja sen tutkimiseksi, voiko esimerkiksi jokin yhteiskunnallinen mekanismi todellisuudessa toimia väitetyllä tavalla.

 

Matemaattisesti ajatteleville ihmisille useat vihreiden hullutuksista ovat itsestään selvästi toimimattomia, mutta tätä havaintoa ei voi menestyksellisesti viestiä luonnontieteitä ymmärtämättömälle idealistille, sillä jos vastaanottajalla ei ole riittävää matemaattista osaamista, hän ei saa mitään irti hänelle esitetyistä, numeroihin ja faktoihin pohjaavista perusteluista.

 

Siksi vihreä joutuu monesti hylkäämään tutkittuihin reaalivaikutuksiin perustuvan metodologian ja arvioimaan eri vaihtoehtoja tunnepohjaisesti. Tällöin valituksi tulee se vaihtoehto, joka tuntuu vihreimmältä ja josta saa eniten hyvesignalointipisteitä.

 

Valitettavaa kyllä, planeettamme ei pidä kirjaa hyvesignalointipisteistä.

 

Jos ympäristön tilaa haluaa oikeasti kohentaa, pitää myös ymmärtää miten maailma toimii, eikä vain koheltaa hyvältä kuulostavien, mutta mahdollisesti jopa tuhoisten ideologisten hankkeiden perässä.

 

Pohjalainen 14.3.2018

 

Saatat tykätä myös

PB: Epäiltynä Anni Sinnemäki
Kirja-arvostelu: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin
Intersektionaalinen feminismi
All Lives Matter

10 vastausta

 1. Jouni Kokkonen

  On todella hämmästyttävää miten heikoilla tiedoilla Vihreät ajavat ideologisesti oikeina pitämiään asioita. Sillä ei ole enää mitään tekemistä järjen kanssa. Ja valitettavasti joudun toteamaan että siihen syyllistyvät myös teknisen koulutuksen saaneet Vihreät, kuten esimerkiksi Satu Hassi.

  Tällä hetkellä matrana on sähkön varastointi, mutta useimmilla Vihreillä ei ole pienintäkään ymmärrystä sen vaatimista resursseista. Se ei kuintenkaan estä heitä vaahtoamasta. Toinen suosikkiaihe on “kysyntäjousto”. Minulle ei ole selvinnyt miten se voitaisiin heidän mielestään toteuttaa.

 2. Joonas Virtanen

  Ei jatkoon. En väitä, etteikö Vihreä liike olisi palkintoaan ansainnut, mutta muovipussien ongelma taitaa olla ihan jossain muualla kuin mitä kyseisessä tutkimuksessa on otettu huomioon. Toki muovipussi on varsin ekologinen tuote jos sen kierrättää, mutta valitettavan usein näin ei taida tapahtua. Seuraukset näkyvät sitten mm. valtamerissä.

  1. Päivän Byrokraatti

   Ei Suomesta kulje muovipusseja valtameriin, vaan syylliset löytyvät lähes yksinomaan Afrikasta ja Aasiasta. Jos nämä korjaisivat asenteensa, eivätkä heittäisi muoviroskaa viemäriin/jokiin, ei meillä myöskään olisi muoviongelmaa valtamerissä. Mitä muuten jätteiden hävittämiseen tulee, artikkelissa mainittu jätteidenpoltto on käytössä olevista ratkaisuista ylivoimaisesti ekologisin.

  2. Haerski

   En tunne Suomessa ketään, joka heittäisi säännönmukaisesti muovipussit edes roskiin, saati sitten viemäriin, josta ne teoriassa voisivat päätyä vesistöihin. Melkein aina muovipussi saa vähintään toisen elämän vielä esim. roskapussina tai muuna väliaikaisena kanto-/säilytyskassina, ennen kuin se tulee käyttöikänsä päähän. Esimerkiksi roskapussin ominaisuudessa sen itse pussin merkitys on mitättömän pieni verrattuna kaikkeen jätteeseen mitä se pussi yleensä sisältää.

   Tosin jopa Suomen viemärivedestä erotellaan vedenpuhdistamoissa kaikki kiinteä aines pois ennen kuin vesi palaa vesistöihin, joten uskoisin meidän järviemme ja meriemme olevan aika hyvin turvassa, vaikka muovia päätyisikin enemmän esim. wc-pönttöihin. Toisin on tietyissä edellä mainituissa Afrikan ja Aasian maissa.

   1. Per

    Jokainen muovipussiin on päätynyt aina roskiin – roskapussi ja, jona se varmaankin poltetaan. Roskiin päätyminen ei ole Suomessa ongelma. Vihreät ovat hyvin tuhoisia maapallolle mutu-ideologioineen. Pitäisi Laila kieltää.

 3. ksee

  Vihreiden täytyy pitää kiirettä muovikieltojensa kanssa, koska meret eivät näytäkään täyttyvän muoviroskasta vaan 90-99% siitä katoaa “jonnekin”:

  “Plastic. There should be hundreds of thousands of tonnes of the stuff floating around in our oceans. But we are finding less than expected – perhaps because living organisms are evolving the ability to break it down.”

  https://www.newscientist.com/article/2132650-newly-evolved-microbes-may-be-breaking-down-ocean-plastics/

  No, tämän voi tietysti kontrata sillä, että aletaan spekuloimaan siitä, että muovien nopea hajoaminen onkin itseasiassa vielä kamalampaa…

 4. Seppo Haavisto

  Pitäähän sitä aina päteä ja ahkerilla ihmisillä pitää olla tekemistä ! Tämä muovivastaisuus antaa taas molempia ! Se on vaan kumma, että se tuli just nyt vihreiden agendaan, kun on just saatu kierrätys pelaamaan, ja todelliset ongelmat ovat kadonneet! Se on todella kaukaa, eli maapallon toiselta puolelta haettu tekosyy, että joissakin alikehittyneissä maissa kierrätys ei vielä pelaa ja paikat ovat täynnä muoviroskaa! Menkää helkkarin viherpipertäjät sinne järjestämään asioita, kun paikalliset diktaattorit eivät viitsi, koska kansan riistäminen vie ajan ja huomion!

 5. Jokeri Pokeri Pox

  Laskin tuossa, että pitää 19,17 vuoden ajan käydä joka päivä ostoksilla 1 uuden muovikassin verran, että pääsee tuohon 7000 kangaskassin käyttökertaan.

  Puhumattakaan siitä, jos muovikassin kierrättää likapyykkikassiksi / roskakassiksi / tyhjien kaljatölkkien palautuskassiksi / jne…

  Tosin kassi, ja myös pussi tuntuvat kovasti miehisen etuoikeuden termeiltä. Ja kovasti myös.
  Pitänee kehittää tasa-arvoisempi termistö, jota myös vihreät naisoletetut voinevat käyttää?