2
joulu
2018

Saana sai turvallisen sänkynsä takaisin

Päivän Byrokraatti kertoi aiemmin vaikeasti vammaisen Saanan taistelusta hyvää tarkoittavaa, mutta kaameisiin lopputuloksiin johtavaa byrokratiaa vastaan. Oikeusasiamiehen harkitsematon häkkisänkykielto oli viedä Saanalta ja muilta vastaavassa asemassa olevilta kehitysvammaisilta turvallisen korkealaitaisen sängyn.

 

Nyt on kuitenkin kerrottavana hyviä uutisia. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen perehtyi Päivän Byrokraatin kirjoitukseen ja oikaisi sen johdosta aiempaa kantaansa.

 

Kiitos blogimme päätymisestä oikeusasiamiehen pöydälle kuuluu lukijoille, jotka lähettivät kirjoituksemme oikeusasiamiehelle ja pyysivät tältä kannanottoa asiaan. Saimme kopion kahdesta oikeusasiamiehen toimiston lähettämästä vastauksesta.

 

Iso kiitos kuuluu myös jutuissamme jo aiemmin siteeratulle Valviran ylitarkastaja Sari Mehtälälle, joka näyttää taustalla aktivoituneen korjaamaan asiaa. Olemme seuranneet tapausta ja havainneet Mehtälän osallistuneen palavereihin muun muassa juuri oikeusasiamiehen toimiston kanssa, ja selittäneen oikeusasiamiehelle asian lainsäädännöllistä taustaa: CE-merkityt ja hoitokäyttöön hyväksytyt, korkealaitaiset sängyt eivät ole kidutuksen vastaisen komitean tarkoittamia häkkisänkyjä, vaan laillisia ja tarpeellisia hoitovälineitä.

 

Ylitarkastaja Mehtälään viitataan myös oikeusasiamiehen lausumassa:

 

“Viittasitte kantelussanne blogiin (https://paivanbyrokraatti.com/2018/11/04/hakkisankykiellon_seuraukset/), jossa todettiin, että Valviran ylitarkastajan näkemyksen mukaan CE-certifioidun ja hyväksytyn sängyn käytölle ei ole estettä silloin, kun muut keinot on kokeiltu ja todettu riittämättömiksi.

 

Valviran ylitarkastajan näkemys vastaa oikeusasiamiehen näkemystä asiassa.”

 

Sekaannus häkkisänkyjen ja korkealaitaisten sänkyjen välillä olisi jäänyt ehkä ikuisiksi ajoiksi oikaisematta, jollei lukijamme Mari Mattila olisi kommentissaan kiinnittänyt huomiota siihen, että kidutuksen vastaisen komitean käyttämä termi “cage bed” ei alkuperäiskielellä viittaa korkealaitaisiin sänkyihin, vaan suljettuun häkkiin, jossa mahdollisesti on myös katto. Englanniksi myös Saanan käytössä ollutta sänkytyyppiä kutsutaan nimellä “high side bed” tai “bed with elevated sides”.

 

Seikka, joka kuulostaa nyt itsestään selvältä, mutta jota ei kuitenkaan kukaan osannut kyseenalaistaa ennen Marin kommenttia.

 

Kirjoituksemme myötä oikeusasiamies omaksui juuri identtisen kannan:

 

”Tarkastuspöytäkirjoissa oikeusasiamies korostaa, että rajoittavien välineiden on täytettävä terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (692/2010) mukaiset vaatimukset. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ns. sairaalasängyt, joissa on laidat. Näin ollen kaikki korkealaitaiset, edellä mainitut vaatimukset täyttävät sängyt eivät ole niin sanottuja häkkisänkyjä.

 

Oikeusasiamies esitti käsityksensä häkkisängyistä määräämällään tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella. Sen sijaan oikeusasiamiehellä ei ole mahdollisuutta muutoin arvioida kunkin hänelle esitettävän sängyn hyväksyttävyyttä.”

 

No, totuuden nimissä on tietenkin niin, että oikeusasiamiehen tarkastusraportin yhteydessä julkaistu kuva ”häkkisängystä” oli juurikin nyt hyväksytyksi todettu korkealaitainen sänky, mutta ei siitä sen enempää. Sallitaan oikeusasiamiehelle kunniallinen perääntyminen, sillä lopputulos on tärkein. Kiitos uuden harkinnan, asiassa ei tarvinnut kenenkään lähteä pitkälle ja raastavalle vaellukselle hallinto-oikeuteen.

 

Saana sai sänkynsä takaisin torstaina, ja hänen tulevaisuutensa palvelukodissa on nyt turvattu.

 

Oheisten, torstaina otettujen kuvien myötä Saana ja hänen perheensä lähettävät terveisiä Päivän Byrokraatin lukijoille ja erityiset kiitokset kaikille niille, jotka kommentoimalla, tykkäämällä tai jakamalla kirjoituksia auttoivat hankkimaan asialle näkyvyyttä. Teitte upeasti.

 

 

 

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastusviraston tarkastusvirasto
PB: Kehitysvammaisen Ollin kynsiä ei leikata ihmisoikeuksien vuoksi
PB: Häkkisänkykielto vaikeuttaa Saanan elämää
PB: Häkkisänkyjen ehdoton kielto pitäisi peruuttaa

3 vastausta

 1. Strix senex

  Tämä juttu herätti monenlaisia ajatuksia. Esitettäköön ne positiiviset ensin. On hyvä huomata, että kansalaisten ja blogistien esityksillä voi olla vaikutusta, silloin kun siihen on hyvä peruste. Ja on hyvä, että Valvira aktivoituu toimimaan silloin, kun tehdään huonoja päätöksiä. Ja on hyvä, että oikeusasiamieheltä löytyy sen verran tervettä järkeä, että hän osaa pyörtää huonon päätöksensä silloin, kun sen huonous hänelle osoitetaan.
  Ja lopuksi se skeptinen ajatus. Kuinkahan monta puutteelliseen asiantuntemukseen ja/tai kielen väärintulkintaan perustuvaa tunteenomaisin ja näennäisen humanistisin perustein tehtyä päätöstä mahtaakaan olla mennyt toteutukseen sen enemmittä harkinnoitta.

 2. Veijo Hoikka

  Jäin kaipamaan oikeusasiamiehen selitystä millä hän perusteli “häkkisänkykieltonsa”.

 3. Erinomaista, kerrankin hyvä uutinen, huonoja uutisia kun tuppaa tulemaan jatkuvalla syötöllä joka tuutista. Kerrankin ihmisyys voitti ja kasvoton byrokratia pyörsi päätöksensä.

  Todella harvinaista, yleensä kaivataan lähes Ranskan keltaliivien tyyppistä kapinointia että virkamiehen mieli muuttuu.

Kommentoi