2
helmi
2019

PB: Yritystuet – hetkessä jaettu, mitä pitkään kerätty

Päivän Byrokraatti kertoi aamulla valtiontuesta, jonka Business Finland (ent. Tekes) myönsi puisia dildoja ja anustappeja valmistavalle Teatiamo Industries Oy:lle.

 

Viimeisimmän rekisteröidyn tilinpäätöksensä (2017) mukaan 36 000 euron liikevaihdon kerännyt yhtiö aikoo käyttää saamansa 200 000 euron rahoituksen nettisivujensa ja verkkokauppansa uusimiseen. Uutinen ei yksilöi, millaisesta tuesta tarkemmin ottaen on kyse, mutta BF:n käytännön tuntien kyseessä on luultavasti edullinen t&k-laina.

 

Luvassa on ehkä yrityshistorian loistokkaimmat kotisivut demovideoineen, sillä hanke on suorastaan ruhtinaallisesti rahoitettu. Edes pörssiyhtiöt harvoin käyttävät nettisivuprojekteihinsa muutamaa kymmentä tuhatta euroa enemmän. Ani harvat käyttävät niihin yli liikevaihtonsa määrän.

 

Tuhlailu harmittaa, sillä 200 000 euron kerääminen valtion kassaan ei ole mikään pikku juttu. Asiaa ei vain tule ajatelleeksi, sillä suhteessa valtion menojen kokonaismäärään summa saattaa kuulostaa merkityksettömän pieneltä.

 

Asia on kuitenkin niin, että vaikka virkamies jakaa 200 000 euroa yhdellä pienellä kynän pyöräytyksellä, on rahan kerryttämiseksi saatu uurastaa pitkään ja hartaasti.

 

Keskipalkkainen (3 000 eur/kk) ihminen maksaa tuloveroa hieman yli 10 tuhatta euroa vuodessa. Niinpä 200 000 veroeuron kerääminen on vaatinut peräti 20 keskituloisen henkilön työpanosta koko pitkän vuoden ympäri. Vain, jotta anustappifirma saisi ylelliset nettisivut.

 

Yksi Päivän Byrokraatin kantavia teemoja on, että valtion pitäisi keskittyä ydintehtäviinsä ja kantaa veroja vain sen verran kuin mitä niiden rahoittaminen hyvin vaatii. Kaikista ylimääräisistä rönsyistä pitäisi sen sijaan luopua.

 

Palkintokomitea on lähes varma, että valtion ydintehtäviin ei kuulu dildoyhtiön kotisivujen rahoittaminen. Eivätkä kyllä mitkään muutkaan yritystuet.

 

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/

Saatat tykätä myös

PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
Teatiamo Industries avaa puudildojen rahoituspäätöksen taustoja
PB: Yhteisöveron voisi poistaa, jos yritystuista luovuttaisiin
PB: Valtiontukea puisille dildoille ja anustapeille

3 vastausta

 1. Juha

  Ei kai tässä yrittäjälle päätä auota, vaan valtion rahankäytölle.

  Kannattaa lukea teksti muutaman kerran.

 2. Eräs Vaan

  Aika räikeä esimerkki, mutta ymmärrän ongelman. Yritys tulee tehneeksi investoinnin, jota ei muuten tekisi.

 3. Full Name

  200 tuhannen tuen lunastamiseksi pitää yrityksen ensin käyttää 400 tuhatta tukikelpoisiin kuluihin (palkat, alihankinta) ja sitten kuitteja vastaan saa Tekesiltä puolet takaisin, maksimissaan tuon 200k.

  Eli sivuihin on tarkoitus käyttää ilmeisesti 400000 euroa.