22
maalis
2018

PB: Kirjallinen kysymys luvattujen alkoholikuolemien toteutumatta jäämisestä

Kirjallinen kysymys 666/2018

 

Päivän Byrokraatti klass.lib.

Kirjallinen kysymys luvattujen alkoholikuolemien toteutumatta jäämisestä

 

Eduskunnan puhemiehelle

 

Hallituksen esityksestä 100/2017 säädetty alkoholilaki on ollut voimassa pian kolme kuukautta. Esityksen perusteluissa todettiin faktana, että jos vähittäiskaupassa myytävien juomien enimmäisvahvuudeksi säädetään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia, alkoholin kokonaiskulutus tulee kasvamaan 5-6 prosentilla. Tästä johdetun, historiallisista aikasarjoista tieteellisesti ennustetun alkoholikuolemien määrän lisäyksen piti olla 150 henkilöä.

 

Hallituksen esityksen perusteluissa esitetään arvio, joka perustuu terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon: ”Jos alkoholin kokonaiskulutus lisääntyisi esimerkiksi 5—6 prosenttia ja erilaiset haitat saman verran, tämä merkitsisi alkoholikuolemien lisääntymistä vuosittain 150:lla.” Alkuperäisessä lausunnossaan THL ei jossittele, vaan esittää 5–6 prosentin kasvun kokonaiskulutuksessa suorana arviona ja 150 lisäkuoleman tästä lineaarisesti aiheutuvana seurauksena.

 

Alkon alkuvuoden myyntitilastot näyttävät tämän kehityksen kannalta huolestuttavilta. Valtion monopoliliikkeen myyntiluvut ovat useimmissa juomaryhmissä laskeneet merkittävästi, joissakin jopa kymmeniä prosentteja. Voidaan perustellusti olettaa, että mikäli alkoholimyyntiä ei loppuvuoden aikana saada merkittävästi kasvamaan, kokonaiskulutuksen kasvuodotukset eivät toteudukaan, eikä luvattuja 150 lisävainajaa tulekaan. Tämä asettaa vakavasti kyseenalaiseksi sekä hallituksen politiikan perustana olevan virkavalmistelun tietopohjan että laajemmin koko politiikan ja demokraattisen järjestelmän uskottavuuden. On kestämätöntä, että jos hallitus lupaa 150 hengenmenetystä lisää, nettovaikutus voi jäädä jopa negatiiviseksi.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mihin välittömiin ja konkreettisiin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta hallituksen esityksen 100/2017 perusteluissa luvatut 150 lisäkuolemaa toteutuisivat?

 

Helsingissä 22.3.2018

Päivän Byrokraatti klass.lib.

 

 

Stara 12.3.2018

Saatat tykätä myös

PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
Kirja-arvostelu: Viro vuonna nolla

6 vastausta

 1. Lasse Manninen

  Koska hallituksen tavoitteet alkoholikuolemien suhteen ovat epäonnistuneet, tullaan osa kiintiöstä siirtämään kotihoidon ja kotipalvelu järjestettäväksi.

  Näännyttämällä nälkään, ja vähentämällä lääkkeitä, saadaan tuottamattomat mummat pian tilastoja sotkemasta.

 2. Haerski

  Kun asiantuntijat mm. Portugalista ja Hollannista kantautuviin hyviin tuloksiin pohjaten suosittelivat huumeidenkäytön dekriminalisointia, Veera Ruoho istui taannoisessa A-Studiossa kuin kivipatsas ja totesi, että ei usko näihin arvioihin. Rankaiseminen on kaiken a ja o`ja dekriminalisoiminen toimisi vain mainoksena kokeilijoille. Ruoholta ei saatu kuitenkaan koko ohjelman aikana vastausta siihen, miten huumeiden suosio nuorison keskuudessa ja varsinkin huumekuolemat ovat nykyisellään Suomessa moninkertaiset verrattuna Portugaliin, joka poisti käyttörangaistukset vuonna 2001 ja alkoi ohjata porukkaa sen sijaan tehokkaasti hoitoon.

  Tilastoja katsellessa eron syyt alkavat selvitä: Kun verrataan korkean riskin opioidien käyttäjien määrää vieroitushoidossa olevien määriin, niin Suomessa hoidossa on 22% käyttäjistä, kun taas Portugalissa vastaava prosentti on 53%. Kukapa olisi uskonut, että rangaistuksen uhka ja muutenkin yleinen yhteiskunnallinen demonisointi saattavat karkottaa apua tarvitsevia ihmisiä terveyspalveluiden piiristä?

  Tässäpä helppolukuiset tilastot ihmeteltäväksi:
  http://www.emcdda.europa.eu/countries/drug-reports/2017/finland_en
  http://www.emcdda.europa.eu/countries/drug-reports/2017/portugal_en

  Minusta alkaa näyttää selvältä, että kieltolakien ajan tulisi nyt olla pähteiden kohdalla ohi. Mitä kovemmin valtio yrittää säännöstellä ja rajoittaa, sitä pahemmaksi ongelmat äityvät. Otetta höllentämällä kaikki taas näyttäisivät voittavan.

  1. Päivän Byrokraatti

   Näin se on. Liian tiukka kontrolli näyttää aina luovan ongelmia, kun taas vapaassa luottamusyhteiskunnassa ihmiset kantavat itse paremmin vastuuta omasta ja muidenkin elämästä.

 3. Reijo

  Kuluneet 3kk ja pelkästään Alkon myyntiluvut ei tarkoita mitään. Tammikuu on useille tipaton ja alkoholilain uudistuksen myötä alkoholin myynti on siirtynyt nimenomaan Alkoista kauppoihin. Koko vouhotus tästä jo nyt on typerää, PB. Odottakaahan rauhassa vuosi loppuun tai ainakin kesän yli ja katsokaa sitten miltä tilanne näyttää. Ja muistakaa huomioda kokonaiskulutus, ei pelkkä Alkon myynti.

  1. Päivän Byrokraatti

   Jos joku vouhotti, niin THL ja alkoholilain uudistuksen vastustajat. HE ennustivat maailmanlopun meininkiä heti lainuudistuksen voimaantulon jälkeen. Me vain totesimme, että ei näytä tapahtuneen.

   Vertailuluvut ovat vastaavaan aikaan viime vuodesta, eli vertailukelpoiselta kaudelta. Uutisten mukaan alkoholin myynti ei vastoin väittämääsi ole kasvanut ruokakaupoissakaan. https://www.verkkouutiset.fi/hasa-alkoholin-kulutus-ei-kasvanut-lain-myota-ehka-lainkaan/

 4. Dennis P Trump

  Unohdit sen että Alko sanoi joutuvansa lopettamaan kymmeniä myymälöitä mutta aikovatkin lisätä 3? Tuli näistä Zuckerbergin kuulemisista, että eiköhän meillä pitäisi Suomessakin repiä ihmiset kameroiden eteen tentattavaksi, kukaan ei varmana medisassakaan “jahtaa” tätä Alkon entistä TJtä joka suoraan valehteli Eduskunnalle ja kansalle.