Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Sosialistinen öljymahti Venezuela, jolla ei enää riitä rahaa edes lääkkeisiin ja sähköön

By | 29.5.2016
2 Comments
 • author avatar
  Pertti Peltonen 3 vuotta ago Vastaa

  ”Pienemmässä mittakaavassa täysin sama ilmiö näkyy myös Suomessa. Suomi sai 90-luvun hyvällä talouspolitiikalla kurottua Ruotsin kiinni, ja jopa hetkeksi ohitettua sen bruttokansantuotteen määrässä henkeä kohden, mutta menetti tämän jälkeen etunsa kymmenessä vuodessa kieltäytymällä jääräpäisesti niistä työelämän ja talouden uudistuksista, joita Suomen naapurimaat toteuttivat jo 2000-luvun alussa.”

  Vilpitön kysymys: Mitä työelämän ja talouden uudistuksia tehtiin naapurimaissa ja mitä jätettiin tekemättä Suomessa? Viitattiinko tässä Norjaan ja Ruotsiin? Onko bkt:n kasvu ja lasku kiinni aina työelämän ja talouden uudistuksista vai vaikuttaako siihen muita asioita? En tunne taloutta kovin hyvin ja nämä ovat asioita, jotka askarruttavat.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 3 vuotta ago Vastaa

   Viittaus on Ruotsiin ja Saksaan, jotka toteuttivat hieman yli 10 vuotta sitten niitä työlainsäädännön uudistuksia, jotka Suomessakin olisi tarvittu, ja Viroon, joka on paitsi liberalisoinut lainsäädäntöään sieltä täältä, myös laskenut sekä työn että yritysten verotusta huomattavasti.

   Näitä uudistuksia emme toki kopioisi sellaisenaan, mutta esim. Saksan ”Kurzarbeit” on rakenteellisesti hieman sukua matalan tuottavuuden työtä sivusta tukevalle negatiiviselle tuloverolle. Tuo Saksan Kurzarbeit-malli toimii siten, että esim. laskusuhdanteessa yrityksellä mennessä huonosti, sen ei välttämättä tarvitse irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä, vaan voi siirtää nämä lyhyemmälle työviikolle samaan aikaan, kun työnantaja saa palkkatukea valtiolta. Tuloksena työntekijät ovat saaneet pitää työnsä, eivätkä näiden ansiot ole pienentyneet ainakaan yhtä paljon kuin työn kokonaan menettäessään.

   Saksalaiset ovat myös luopuneet lomarahoistaan ja uudistaneet sosiaaliturvaa siten, että työnantajan maksamia palkan sivukuluja ja sitä kautta työn hintaa on saatu alennettua. Tässä ”Agenda 2010”:ksi kutsutussa muutoksessa yhdistettiin työttömyys- ja sosiaaliapu yhdeksi tukimuodoksi, lisättiin kansalaisten omavastuuosuuksia terveydenhuollossa ja sosiaalimaksuissa, lyhennettiin ansiosidonnaisen työttömyysavustuksen maksuaikaa, höllennettiin irtisanomissuojaa sekä käynnistettiin joukko muita toimenpiteitä työttömyyden vähentämiseksi mallilla piiska ja porkkana. Porkkanoihin kuuluivat muun muassa tukitoimet yritteliäisyyteen kannustamisessa ja uudelleenkouluttautumisessa. Piiskoja olivat muun muassa aikaisempaa kovemmat sanktiot tapauksissa, joissa työtön kieltäytyy tarjotusta työstä. Samalla muutettiin sairaus- ja työttömyysvakuutuksen pariteettiperiaatetta siten, että jos maksuja korotetaan, niin vain työntekijöiden osuus nousee ja työnantajan osuus pysyy ennallaan. Uudistukseen sisältyneen verovapaan osa-aikatyöjärjestelmän ansiosta, mitä Saksassa kutsutaan nimellä minityö, työnantajat saavat joustavaa työvoimaa juuri niiksi tunneiksi kuin sitä tarvitaan. Monet työttömät puolestaan saavat mahdollisuuden palata työelämään ja kustantaa edes osan elinkuluistaan omalla palkallaan.

   Korneinta on, että Saksassa muutoksen veti läpi punavihreä hallitus. Tulokset ovat olleet loistavia.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.