Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

Mikrolainat, markkinataloudellinen tapa auttaa kehitysmaiden ihmisiä

By | 9.11.2018
4 Comments
 • author avatar
  Eelis Vatanen 2 vuotta ago Vastaa

  Tää on paperilla tosi kiva, mutta oletteko tarkastaneet, paljon lainanottaja maksaa todellista vuosikorkoa? Keskimäärin 36%, mutta osa Kivan partnereista ottaa jopa yli 80%. (http://fellowsblog.kiva.org/blog/new-york-times-article-on-microfinance-interest-rates-and-profits).

  Tietty, tämä ei ole Kivan vika, koska itse eivät tuosta saa mitään. Toivottavasti kohdemaissa vaan on joku henkilökohtainen konkurssi mahdollinen, muuten saatetaan viedä lainanottaja ojasta allikkoon.

 • author avatar
  Jakke P 2 vuotta ago Vastaa

  En tiedä miten Kiva nykyään toimii, mutta itse aktiivisemmin lainasin sitä kautta pikkusummia ihmisille 5-10 vuotta sitten ja silloin korko oli lainan ottajalle ainakin omasta puolestani 0 % , plus lyhennyksen sai määriteltyä vaikka aivan minimaaliseksi per kk , ihan hyväntekeväisyyttähän se silloin oli, kuullostaa ikävältä jos on mennyt rahastukseksi.

 • author avatar
  jeejee 2 vuotta ago Vastaa

  Olen suht ahkera kiva.org käyttäjä, mielestäni jutussa on yksi asiavirhe:

  Laina nimenomaan ei mene suoraan tarvitsijalle, vaan se kanavoidaan jonkun paikallisen rahalaitoksen (Field Partner) kautta. Tukijat eivät varsinaisesti lainaa rahaa asiakkaalle, vaan toimivat lainan takaajina Field Partnerille. Myös lainaajat asioivat Field Partnerin kautta.

  Tähän on kerrottu kaksi syytä:
  – Kiva.org ei halua olla markkinahäirikkö joka ulkomaalaisella pääomalla vie markkinaosuutta paikallisilta toimijoilta.
  – Kiva.org tarvitsee paikallisen partnerin joka pystyy tekemään jonkinlaisen riskianalyysin.

  Itse olen yrittänyt selvitellä mikrolainojen vaikutusta, hyvät ja huonot puolet voisi tiivistää suurinpiirtein seuraavasti:

  + Mikrolainoilla on erittäin suuri positiivinen vaikutus paikallisen talouteen.
  – Mikrolainojen korot ovat korkat, melkein pikavippi -tasoa. Korkotasoon puolustuksena on ollut että laina-ajat ovat lyhyet (keskimäärin vuosi), ja että lainattavat summat ovat pienehköjä.

  Mutta suosittelen kyllä mikrolainojen rahoitusta, on mukava katsella miten sijoitettu raha kiertää.

 • author avatar
  Pauli Vahtera 2 vuotta ago Vastaa

  500 USD on paikallisesti maasta riippuen ostovoimaltaan 5000-10000 usd. Mustan Afrikan maissa vuoden palkka keskiluokkaisessa työssä on pieni. Esimerkiksi etiopialaisen opettajaystäväni palkka Addis Ababassa on 110 usd kk.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.