26
helmi
2016

PB: Koskaan en ole ollut päivääkään töissä

On vaikea päättää, kumpaa tässä syyttäisi enemmän: passivoivaa järjestelmää vai tätä ilmeisen vastuutonta pitkäaikaistyötöntä, joka kertoo ettei ole koskaan ollut töissä.
 

– Jos käteen jää vain vähän rahaa, se ei motivoi yhtään. Moni jää sitten kotiin ja hakee sairauslomaa koko ajan, nainen perustelee.

 

Ongelma on monitahoinen. Ensinnäkin työttömyysturva on nykyisellään aivan ylimitoitettu ja se tuntuu turhan houkuttelevalta vaihtoehdolta matalapalkkaiselle työlle. Kun tuki ei ole vastikkeellista, työllistyessä saatava lisäkorvaus koko päivän mittaisen vapaa-ajan menettämisestä voi tuntua pieneltä.
 
Toisaalta tulontasauksen järjestelmät ovat myös päällekkäisiä siten, että erilaisten harkinnanvaraisten etuuksien ja asumistuen pyramidi romahtaa heti, jos pitkäaikaistyötön koettaa parantaa asemaansa työnteolla.

 

Päivän Byrokraatin lääke on yksinkertainen. Tulontasauksen mekanismit pois, tilalle yksinkertainen tasaverojärjestelmä, jonka tuloasteikon alapäässä kuitenkin parannetaan työn houkuttelevuutta negatiivisella tuloverolla. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että 0-tulolla työttömyysturvan sijasta valtio maksaisi negatiivista tuloveroa muutaman satasen hengen pitimiksi. Tuo muutama satanen lähtisi hitaasti pienenemään kun henkilö kykenee hankkimaan palkkatuloja, ja n. 1 700 euron kuukausituloilla verot olisivat +- 0.
 
Sen jälkeen veroaste lähtisi hitaaseen nousuun siten, että asteikon tasavero, joka olisi samalla tasolla kuin pääomavero, saavutettaisiin n. 3 000 euron tuloilla. Tästä eteenpäin progressiota ei enää tunnettaisi, mikä korjaisi samalla myös koulutettua väkeä nyt maanpakoon ajavan kannattavuusloukun.
 
Nettovaikutukseltaan (tukiin tarvittavan rahamäärän pienentyessä) ehdotettu järjestelmä on valtiontaloudellisesti suunnilleen tasoissa nykyjärjestelmän kanssa.

 

Harkinnanvaraisista tuista Päivän Byrokraatti jättäisi voimaan vain mm. sairauteen ja vanhuuteen perustuvat tuet, mutta työttömyysperusteisia tukia ei enää maksettaisi.

 

Negatiivinen tulovero koskisi myös opiskelijoita ja korvaisi nykymuotoisen opintotuen. Opiskelijoita järjestelmä kannustaisi työntekoon opintojen ohessa. Mahdollisesti tarvittava lisärahoitus maksettaisiin lainana, ei tukena.

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
Kirja-arvostelu: Viro vuonna nolla
PB: Virittikö Yle ansan kansanedustaja Susanna Koskelle?
Päivän Byrokraatti kertoo, miten hankkia tietokone

1 vastaus

  1. Nokian onnellinen

    Aika lyhyt on lista niistä suomalaisista jotka päässeet ulkomaille töihin ja syynä se suomessa on progressiivinen verotus.