22
elo
2016

PB: Opetushallituksen ohje opettajille on tyylipuhdasta propagandaa

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa tänään Opetushallitus koululaisille syötettävästä tyylipuhtaasta propagandasta. Syyn avaaminen vaatii hieman pidemmän tarinan.

 

Palkintokomitea sattui törmäämään internetissä oheiseen, tutulta näyttäneeseen leikkeeseen. Kuten arvelimmekin, kyse oli vanhasta tutusta, joka oli lähtenyt muutaman vuoden tauon jälkeen uuteen kiertoon.

opetushallitus

Leikkeessä on vaikka mitä mielenkiintoista. Esimerkiksi outo väite siitä, että “ennakkoluuloihin ei voi vaikuttaa järkeilyllä tai faktoilla” ja että nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin vaikutetaan parhaiten “nostamalla esille positiivisia esimerkkejä ja kertomuksia”. Myönteisistä ja positiivisista asioista kehotetaan tekemään “näyttäviä dokumentteja ja suuria uutisia”, kun taas “kaikki negatiiviset kertomukset sivuutetaan ilman huomiota”.

 

Toisin sanoen kyseessä on aivan perinteinen propagandaohje, jossa haluttuja asioita korostetaan ja liioitellaan, ja ajetulle asialle negatiivisista faktoista vaietaan. Niin tehdään, kun kohteiden mielipiteet halutaan tosiasioiden sijasta perustaa mielikuviin.

 

Leike voisi muuten olla vaikkapa YLE:n tai HS:n journalistisista ohjeista, mutta sen kulmassa oli kuitenkin Opetushallituksen logo.

 

Vaikka vähän aikaa sitten ponnahtikin julkisuuteen (tällä palstalla liian vähän käsitelty) Pirkkalan moniste peruskoulun käyttämisestä koululaisten kasvattamisessa sosialismiin, tuntui silti oudolta, että vielä tänäkin päivänä peruskoulu harjoittaisi määrätietoista koululaisten muokkaamista haluttuun aatesuuntaan tyylipuhtaan propagandan keinoin. Rohkenemme ajatella, että koulun tehtävän tulisi olla juuri päinvastainen. Koulun tulisi opettaa koululaisille lähdekritiikkiä ja tapoja hankkia paikkansapitäviä faktoja, ja ennen kaikkea suojella nuorten oikeutta muodostaa maailmankuvansa itse, kenenkään sitä muokkaamatta.

 

Siksi epäilimme, että kyseessä voisi olla väärennös, ja päätimme etsiä alkuperäislähteen käsiimme. Se löytyikin vähällä vaivalla:

>>> Linkki Opetushallituksen julkaisemaan opettajan oppaaseen “Suvaitsevaisuus, rasismi ja sorto”

 

Teksti on lähes sama kuin internetissä kiertäneessä versiossa, mutta siitä puuttuu maininta “kaikki negatiiviset kertomukset sivuutetaan ilman huomiota”. Olisiko joku siis peukaloinut tekstiä saadakseen siitä vielä raflaavamman?

 

Sen selvittääksemme käytimme netistä löytyvää palvelua nimeltä WayBackMachine (http://archive.org/web/). Palvelu tallettaa nettisivuja eri aikoina, jolloin jälkeenpäin voidaan katsoa, miltä sivut ovat näyttäneet haluttuna ajankohtana. Teimme haun ja kävi ilmi, että Opetushallituksen teksti on kuin ollutkin internetissä kiertäneen leikkeen mukainen, ainakin vielä 2013:

>>> Linkki arkistoituun Opetushallituksen sivuun vuodelta 2013

 

Mitä siis on tapahtunut? Päivän Byrokraatti veikkaa, että muutama vuosi sitten kiertänyt leike on ollut Opetushallitukselle kiusallinen, minkä vuoksi ohjeesta on kaikessa hiljaisuudessa napsittu pois sen törkein osuus – ajettuun monikulttuurisuusaatteeseen liittyvien negatiivisten faktojen tarkoituksellinen salaaminen oppilailta.

 

Onko käytäntö koulujen opetustilanteessa sitten vastaavasti muuttunut? Tuskinpa!

 

 

Tiedoksenne muuten, että otimme palstalle mainoksia Dustin.fi:ltä, joka on ruotsalaisperäinen, yksi Pohjoismaiden johtavista IT-tuotteiden ja kodinelektroniikan jälleenmyyjistä verkossa. Kannattaa tsekata hintavertailuja tehdessä:

 

Saatat tykätä myös

PB: Inkluusio ei toimi
PB: Viranomaiset unohtivat tasapuolisuuden somessa
PB: Vihreät ja Yle tuputtavat lapsille poliittisia kantoja
Terestroika: Rasistiset lastenohjelmat ja Heinämäkigate

1 vastaus

 1. ObjektivistinBulla

  Tätä propagandaohjetta näyttää noudattavan myös talouslehdistömme sekä valtavirran sanomalehtemme.

  Viime viikkoina USAn vaalitaistoon oleellisesti vaikuttaneet Wikileaks- ja Project Veritas -paljastukset Demokraattisen puoluekoneiston ja Hillary Clintonin rikoksista ovat saaneet tasan nolla palstamillimetriä.

  Sen sijaan Trumppia vastaan masinoidut pukukoppipuhe-skandaalit ovat menneet ihan älyttömyyksiin. Olen aika totaalisesti menettänyt uskoni suomalaiseen journalismiin. Mikä tietenkin on hyvä alt-journalismille, varsinkin jos jokunen muukin yksilö päätyy samaan loppupäätelmään.

  Karmeaa on vain huomata, miten moni ei tunnu tajuavan / välittävän mitään ympärillään tapahtuvasta todellisuudesta ja nielee myös Trump-vastaisen propagandan.

  Ulkopoliittiset ongelmat Trump haluaa ratkaisemalla “tekemällä diilin”. Diilin tekeminen tarkoittaa rauhan säilyttävän win-win ratkaisun löytämistä. Clinton taas on ollut keskeinen henkilö Libyan, Syyrian, Irakin, ja Ukrainan valtioiden romahduttamisessa, historiallisen ulko-Euroopplaisen siirtolaisaallon synnyttämisessä, ja Eurooppaan kohdistuvan terrorismin kasvattamisessa.

  Hmmm… närkästys pukukoppipuheista vai rauha Euroopassa. Kumpikohan olisi tärkeämpää? Varmaan närkästys pukukoppipuheista, kun Hesarikin näyttää olevan sitä mieltä.