13
helmi
2017

PB: Lafferin käyrä iskee taas: vene- ja moottoripyörärekisteristä joukkopako

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa valtiovarainministeriö, jonka suunnitelma vene- ja moottoripyöräverosta on nyt johtamassa verokertymän alenemiseen jopa 35 miljoonalla eurolla. Hanketta ideologisista syistä ajaneet virkamiehet eivät joutune korvaamaan vahinkoa.

 

Veron valmistelu on vienyt rekistereistä pois jo noin 100 000 moottoripyörää ja yli 4 600 venettä. Pelkästään venerekistereistä poistuneiden veneiden määrä kasvoi viime vuonna 493 prosenttia. Eniten rekisteristä lähti veneitä, joiden moottorien teho on 40–59,9 kilowattia.

 

“Moottoripyörävero voisi näillä näkymin tuoda valtiolle korkeintaan 11 miljoonaa euroa ja venevero 10-15 miljoonaa euroa. Mutta jo tällä rekisteristä poistettujen moottoripyörien määrällä valtio on hävinnyt vakuutusveroja 15 miljoonaa euroa”, huomauttaa laitteiden maahantuontia harjoittavan Otto Brandt -konsernin johtaja Stefanie Brandt-Tallqvist ja jatkaa:

 

“Kun mukaan lasketaan vielä valtion menetykset arvonlisäveroista, polttoaineveroista sekä arviot veneiden ja moottoripyörien kaupan vähentymisestä, veron vaikutus jää ainakin 35 miljoonaa euroa miinukselle.”

 

Tavoitteena olleesta 50 miljoonan kertymästä jäädään siis ehkä jopa 85 miljoonaa euroa. Lafferin käyrä on hieman kuin painovoima. Se ei lakkaa vaikuttamasta vain siksi, että et uskoisi sen olemassaoloon.

 

Omaan jalkaan ampumisen maailmanmestaruuskilpailut oli tarkoitus järjestää tänä vuonna Japanin Osakassa. Ne on kuitenkin peruttu, sillä kansainvälinen liitto katsoo Suomen olevan sarjassaan täysin ylivoimainen. Maailmanmestaruuspokaali tullaankin lähettämään loppuvuodesta SM-kisat voittaneelle. Tuota tahoa ei vielä tiedetä, sillä lajin taso on Suomessa kova ja potentiaalisia mestariehdokkaita on lukuisia.

 

 

KL 11.2.2017

Saatat tykätä myös

PB: Päivi Nergistä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö? Mikä voisi mennä pieleen?
Kirja-arvostelu: Viro vuonna nolla
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB: Kokkola verottaa vesisateesta

1 vastaus

  1. Jaakko

    Päivän byrokraatti vois vähän paremmin tutustua faktoihin. Motoristit ovat theneet liikennekäytöstä poistoja viime syksystä lähtien sen takia, koska viime vuonna tuli muutos vakuutuksiin, joka edellyttää liikennekäytöstä poiston, jotta saa käyttämättömiltä kuukausilta hyvitystä vakuutuksesta.

    Aiempina vuosina riitti, kun ilmoitti asiasta vakuutusyhtiölle, ettei aja pyörällä.

Kommentoi