14
heinä
2017

Mielipidepalsta: Uusi nimi Lenininpuistolle

Koska Helsingin Sanomat ei (mahdollisesti ideologisista syistä) julkaissut alla olevaa, VTM Jaakko Poikosen mielipidekirjoitusta, Päivän Byrokraatti tarjoaa sille forumin. Ehkäpä meidän pitäisi muutenkin perustaa mielipidepalsta?

 

– – –

 

Uusi nimi Lenininpuistolle

 

Linnanmäen kupeessa sijaitsevassa pieni puisto nimettiin vuonna 1970 Vladimir Iljitš Leninin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi Lenininpuistoksi, vaikka Suomessa ei ole ollut tapana antaa paikoille ulkomaalaisten henkilöiden nimiä.

 

V. I. Lenin tunnetaan venäläisenä vallankumousjohtajana ja Neuvostoliiton isänä. Ainakin Suomessa on paljon vähäisemmälle huomiolle jäänyt hänen osuutensa bolševikkien Venäjän sisällissodan aikana ja sen jälkeen suorittamissa sotarikoksissa ja kansanmurhassa.

 

Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen jälkeisiä vuosia on kutsuttu punaisen terrorin ajaksi. Silloin Leninin johtamat bolševikit surmasivat jopa 1,5 miljoonaa tsaarinvallan kannattajaa, porvaria ja talonpoikaa. Lenin itse lähetti alaisilleen käskyjä, joissa hän määräsi teloittamaan joukoittain ihmisiä ja korosti terrorin sekä nälänhädän tarpeellisuutta.

 

On kansallinen häpeä, että vielä vuonna 2017 maamme pääkaupungissa on puisto, joka kantaa tunnetun hirmuhallitsijan nimeä. Yhtä mahdoton olisi ajatus helsinkiläisestä puistosta Adolf Hitlerin, Saddam Husseinin tai Pol Potin nimisenä. Heidän veritekonsa ovat vain paremmin suuren yleisön tiedossa.

 

Lenininpuistossa vierailee vuosittain lukuisia turisteja, joille helsinkiläiset joutuvat selittelemään paikan outoa nimeä. Monissa kommunisti-diktaruurin alla eläneissä itäeurooppalaisissa Leninin nimi herättää ymmärrettävistä syistä pelon ja inhon tunteita.

 

Paljon uhreja vaatineen neuvostomiehityksen aikana Itä-Euroopassa vaihdettiin pakolla kadun- ja paikannimiä paremmin reaalisosialismia kuvastaviksi. Demokratian palauttamisen jälkeen näissä maissa haluttiin kääntää uusi lehti historiaan. Sotaa edeltänyt nimistö otettiin taas käyttöön ja Leninin patsaat hävitettiin katukuvasta.

 

Valitettavasti tällä esimerkillä ei ole juuri ollut vaikutuksia Suomeen, jossa samanlaista kansallista pesänselvitystä kylmän sodan aikakauteen ei ole tehty. Olisiko vihdoin sen aika?

 

Nyt Suomen 100-vuotisjuhlavuotena Helsinki voisi oikaista 1970-luvulla tehdyn virheen. Lenininpuiston nimen vaihtaminen olisi osoitus siitä, että Helsinki kaupunki haluaa ottaa etäisyyttä synkkään suomettumisen aikakauteen, jolloin varaukseton Neuvostoliiton ja kommunismin ihailu ulottui kaikkiin kansankerroksiin.

 

Lenininpuiston nimeä on ehdotettu muutettavaksi Vesilinnanpuistoksi, Puutarhurinpuistoksi tai Ylipuutarhurinpuistoksi, joista jokainen kuvastaa joukkomurhaajan nimeä paremmin paikan kauneutta.

 

Jaakko Poikonen, VTM
Helsinki

 

Saatat tykätä myös

PB: Helsingin Sanomien käyttämä terminologia pyrkii muokkaamaan ajatteluanne
Perinteisen median kipuilu jatkuu
PAB: “Twitteristä on tullut New York Timesin päätoimittaja”
PB: Voisiko Yle kirjoittaa samaan sävyyn räpätädeistä kuin setämiehistä?

1 vastaus

  1. jfödslfajei

    Suunnilleen yhtä häpeällistä on nimetä paikkoja elävien hallitsijoiden mukaan. Esimerkiksi Urho Kekkonen sai nimikkokatunsa jo presidenttikaudellaan ja Mauno Koivisto aukionsa 10 vuotta ennen kuolemaansa. Kuuluuko tällainen henkilöpalvonta demokratiaan?

Kommentoi