2
helmi
2020

PB: Sdp:n kautta saaduista työpaikoista maksetaan puolueelle ”vapaaehtoista” puolueveroa

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa kansanrintamahallitus, jonka tapa palkata lisää ja lisää valtiosihteerejä, avustajia ja avustajien avustajia alkaa saada suorastaan humoristisia piirteitä. (Lukijoina olevat ornitologit tietävät, että suorastas on hauska lintu.) Vääräleukojen mukaan muiden työllisyystoimien puuttuessa hallitus yrittää kuroa kasaan valtiontalouden tasapainottamiseksi tarvittavat 120 000 työpaikkaa palkkaamalla itselleen avustajakaartia.

 

Itsekin vuosia ministerinä palvellut konkaripoliitikko Kimmo Sasi (kok) kommentoi Twitterissä, että todellisuudessa ministeri tarvitsisi kuitenkin vain yhden avustajan, jonka tehtävä on pitää ministerin puolesta yhteyttä puolueeseen.

 

Samoilla linjoilla on emerituskansliapäällikkö Erkki Virtanen, jonka kokemus valtiovarainministeriöstä ja työ- ja elinkeinoministeriön johdosta ulottuu aina 1970-luvulta asti vuoteen 2015, jolloin hän jäi eläkkeelle. Virtanen kommentoi Verkkouutisille:

 

”Sanoisin ikään kuin sloganina, että kautta aikain erityisavustajakunnan kanssa on mennyt näin: kolmasosasta on ollut apua esimerkiksi ministerien ja virkamiesten välisessä kommunikaatiossa, jos ministerillä on vähän kiire. Kolmasosa on yhdentekeviä, ei mitään väliä. Ja kolmasosasta on suorastaan haittaa.”

 

Virtanen on päivittänyt tietojaan nykyisten virkamiesten kanssa keskustelemalla:

 

”Sanottiin, että he tulevat ohjaamaan tietyn uudistuksen johtamista. Todellisuudessa johtavien virkamiesten aika meni heidän opettamiseensa. Ensiksi puolueen A valtiosihteerille pitää opettaa, mistä on kysymys. Sitten kun hän lähtee, niin vuorossa ovat puolueen B, C, D ja E valtiosihteerit. Ja sen jälkeen kimppuun hyökkää samassa tarkoituksessa erityisavustajien armada. Virkamiesten aika kuluu sitten tähän.”

 

Avustajien määrää voi tietysti osaltaan selittää johtavien ministerien nuoruus, epävarmuus ja mittavat puutteet substanssiosaamisessa, mutta Päivän Byrokraatti keksi myös toisen mahdollisen selityksen. Kyse voi olla myös paniikista, jonka luovat hallituspuolueiden kannalta aina vaan pahemmalta näyttävät kannatusluvut. Puolueorganisaatioiden on rationaalista varautua liki varmalta näyttävään romahdukseen ja pitkään oppositiokauteen.

 

Ja tuo romahdus tulee toki ansaitusti. Sdp sai vaalivoittonsa käytännössä varastamalla, sillä paitsi että sen vaaliohjelma vappusatasineen, hoitotakuineen, tuhatmääräisine lääkäri- ja hoitajalisäyksineen, sitovine hoitajamitoituksineen, maksuttomine varhaiskasvatuksineen, opintorahan korotuksineen ja monine muine menonlisäyksineen perustui jo ennalta mahdottomiksi ja toteutuskelvottomiksi tiedettyihin lupauksiin, yhden kansanedustajan erolla tullut suurimman puolueen asema olisi sulanut varmasti, jos lehdet olisivat kertoneet niillä olleet tiedot Hussein al-Taeen (sdp) antisemitistisistä ja muista vihakirjoituksista ENNEN vaaleja.

 

Nyt mitatuilla kannatusluvuilla vasemmistolla olisi eduskunnassa ehkä kolmannes vähemmän paikkoja, ja Keskustan asema olisi vielä tätäkin huonompi. Niinpä hallitus ei tällä hetkellä näytä edes pyrkivän tekemään politiikkaa, josta kansa palkitsisi seuraavissa vaaleissa, saati sitten politiikkaa, jolla Suomen talouden massiiviset ongelmat korjattaisiin, vaan sen toiminnan motivaattorina näyttää olevan hyödyntää hetkeksi saatu hallitusasema maksimaalisesti.

 

Ja hallitus myös tietää, että etujen ryöväämisessä kannattaa pitää kiirettä, sillä seuraavista eduskuntavaaleista voi tulla hyvinkin ennenaikaiset. Päivän Byrokraatin kuulemien huhujen mukaan useampikin Keskustan kansanedustaja on keskustellut loikkaamisesta perussuomalaisiin ja ainakin yksi liittymisestä Kokoomuksen ryhmään. Osan loikkauksista piti tapahtua jo vuodenvaihteen jälkeen, mutta Keskustan johto näyttää saaneen pidettyä rivit edes horjuen yhtenäisinä, toistaiseksi.

 

Valtiosihteeri- ja avustajakaartin nimityksissä on varmasti paljolti kyse näiden maksimaalisten etujen ulosmittaamisesta. Paikkoja näytetään jaetun palkkioina hyvästä palveluksesta, sillä henkilövalintoja tutkimalla PB on päätynyt siihen lopputulokseen, että valinnat näyttävät kohdistuneen vaaleissa rannalle jääneisiin ehdokkaisiin, puolueiden palkintoa odotelleisiin poliittisiin kellokkaisiin ja ministerien kaveripiiriin. Varsinaista superasiantuntemusta joukosta saa hakemalla hakea, vaikka sellaiselle kyllä olisi ilmeistä tarvetta.

 

Ainakin Sdp:n osalta avustajapalkkauksilla kyettäneen kasvattamaan myös puolueen kassaa. Puolueen sisäpiiristä PB:lle vuodetun tiedon mukaan puolueen kautta työpaikan saaneet henkilöt ovat tavanneet maksaa Sdp:lle ”vapaaehtoista” veroa, samaan tapaan kuin monissa muissakin puolueissa suoritetaan ”puolueveroa” luottamustehtävien palkkioista. Eri puolueissa luottamustehtävistä saaduista korvauksesta puolueelle tilitetään tyypillisesti 25-30 %. Palkan osalta Sdp:lle maksettava ”veroprosentti” on luonnollisesti pienempi. Päivän Byrokraatin lähteen mukaan tämä puolueverokäytäntö koskenee myös valtiosihteerien ja avustajien saamia palkkoja.

 

PB:n tiedossa ei ole, onko vastaavaa käytäntöä myös muilla hallituspuolueilla, mutta jos on, siitä voi lähettää meille tiedon ja todisteet esimerkiksi yksityisviestillä. Noudatamme ehdotonta lähdesuojaa, joten paljastumista ei tarvitse pelätä.

 

Avustajapalkkioiden lisäksi oppositiokautta pelkäävät hallituspuolueet täyttävät sotakassaansa myös puoluetuella. Aivan ensimmäisten päätöstensä joukossa hallitus päätti korottaa puoluetukea saman verran kuin edellinen hallitus sitä leikkasi: 6 miljoonalla eurolla. Määrä päätyy puolueiden taskuun vuoden 2019 vaalien mukaisella paikkajakaumalla, ja se on varmasti fiksua laittaa säilöön, sillä paikkamäärän todennäköisesti pudotessa uusissa vaaleissa, puolueorganisaation ylläpitäminen käy haastavaksi.

 

Kaipa sitä voi pitää vaikkapa demokraattisen järjestelmän jakamana rangaistuksena. Jos gallupeihin on luottaminen, kunhan kansa vain vihdoin pääsee uurnille ilmaisemaan tahtonsa, vasemmiston johdolla ei sen jälkeen ole jaettavana kavereilleen enää muuta kuin niukkuutta.

 

Saatat tykätä myös

PB: Sosialidemokraattien talouskuva hukassa
PB: Hallitus noudattaa asiantuntijasuosituksia – paitsi jos ne eivät miellytä
PB: Kansanrintamahallituksen onnistumiset
PB: SDP ja Marinin-Mazzucaton linja

6 vastausta

 1. Uuno Uunottaja

  Organisoikaapa lakialoite joka asettaisi puolueille ilmoitusvelvollisuuden omien jäsentensä tekemistä lahjoituksista, jotka ylittävät x euroa vuodessa.

 2. Juha

  Mikäli tästä vapaaehtoisesta verosta saadaan vedenpitäviä todisteita, niin skandaalin pitäisi olla sitä mittaluokkaa, että koko puoluejohto lähtee vaihtoon ja hallitus nurin.

  Aivan puhdasta korruptiota.

 3. ceterum censeo

  Ei liene vaikea arvata, mitä nämä samat demarit ja vassarit sanoisivat, jos xxxx sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri vaatisi kynnysrahaa palkatessaan terveyskeskuksiin tuttavantuttavia joiden kohdalla pätevyysvaatimuksia katsottaisiin läpi sormien. Opinnot olisivat kesken tai aikomusten tasolla, tentit suorittamatta muiden harrastusten takia tai paperit jostakin HimpunHampun instituutista, josta kukaan ei oikeastaan tiedä mitään. Kuitenkin, juuri samasta asiasta tässä avustajakaartin kasvattamisessa ja palkkaamisessa on kysymys. Onko näille avustajille oikeasti mitään pätevyysvaatimuksia? Tarvitaanko heitä ylipäätään mihinkään muuhun kuin ministerin juoksuhenkilöksi? Ministeriöissä on joukko virkamiehiä, joilta on vaadittu näyttöjä pätevyydestä, joilla on tutkintoja ja joilla on kokemusta. Onko tarkoitus, että nämä pätevyysvaatimusvapaat kaverinkaverit kävelevät mielipiteineen niiden ammattitaitoisten virkamiesten yli vai riittääkö, että puolueelle saadaan tällä tavoin naamioituna kanavoitua veronmaksajien rahoja? Jos tässä avustajatouhussa eivät toteudu kaikki perinteiset korruption tuntomerkit niin missä sitten?

 4. Kunnallisista kokouspalkkioista puolueveroa menee yleensä 15-30 prosenttia brutosta. Demareilla prosentit ovat isot, koska heillä on kai oletetusti pienempi tuloveroprosentti kuin kokoomuksen valtuutetuilla. Osakeyhtiöt eivät voi tilittää puolueille mitään, joten niiden hallituspaikoista maksu perustuu vapaaehtoisuuteen ja useimmiten siksi jää maksamatta.

 5. Bogreol

  Kun palkataan ainoastaan suosionosoituksena ja/tai korvauksena puolueuskollisuudesta ja sitä kautta jopa haitataan ministeriöiden päivittäistä työtä, toivoisi että media käsittelisi asiaa analyyttisemmin kuin pinnallisina heittoina. Hallitus vaikuttaa hyvin virkamiesmäiseltä, persoonallisia piirteitä avainministereistä ei tahdo löytyä, antavat lyhyitä hallitusohjelmaan perustuvia lausuntoja, laajempaa pohdintaa ei juuri esiinny. Jos avustajakuntakin on yhtä kokematonta kaveriporukkaa, niin ei tietenkään mikään ihme, että asiat eivät kansalaisten kannalta näytä etenevän tai etenevät vain kustannuksia nostavasti.

  Ei haeta yhteistä hyvää, vaan puolueen etua. Nostetaan hyviin virkoihin tovereita harjoittelemaan ja keräämään CV:tä seuraavia vaaleja varten, ja mukavaahan se on samanmielisessä porukassa hallinnoida ja holhota ilmastoa ja kansalaisia. Hyvä esimerkki on Kirsi Pimiä, sopii hyvin ideologiseen päättäjäjoukkoon, hänellä tosin on jonkin verran kokemusta, mutta virkamieheltä vaadittavaa tasapuolisuutta ei voi odottaa. Ministeriöiden vakinainen henkilökunta opettaa sitten omien töidensä ohella korkeaa palkkaa saavia harjoittelijoita.

 6. Demari täällä

  Tämähän on ihan täysi valhe, ei mitään tekemistä totuuden kanssa.