15
maalis
2015

PAB: Elina Lepomäki (kok) ja Raimo Sailas (sdp)

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saavat jakaa haluamassaan suhteessa Elina Lepomäki (kok) ja Raimo Sailas (sdp), jotka ovat kuin se sadun lapsi, joka yrittää kertoa muille, että uskokaa nyt, keisarilla ei todellakaan ole vaatteita.

 

Tuloksetta, sillä maan muut asukkaat kuvittelevat edelleen ihastelevansa kullalla ja hienolla silkillä verhottua keisaria, vaikka tämä kekkuloi rikkinäisissä kreikkalaisissa kalsareissa.

 

Laskutikkua oikein päin pitelevät Lepomäki ja Sailas pamauttavat säpäleiksi koko viime hallituskauden budjetoinnin perustan. He kertovat, että Suomi laskee julkistalouden rahoituksen yli- tai alijäämään mukaan sosiaaliturvarahastojen ylijäämän, joka muodostuu (yksityistenkin!) työeläkeyhtiöiden positiivisesta rahoitusjäämästä. Menetelmä on Lepomäen ja Sailaksen käyttämällä kielellä “poikkeuksellinen”, mikä siis suomennettuna tarkoittaa kikkailua.

 

Kirjoittajat kertaavat myös asian historian. Taustalla on Suomen EMU:n toisessa vaiheessa vuonna 1997 saavuttama neuvotteluvoitto, jossa työeläkejärjestelmä uitettiin sen lakisääteisyyden vuoksi osaksi julkista sektoria.

 

Sosiaaliturvarahastojen ylijäämä on viime vuosina silottanut julkistalouden alijäämälukemaa reilulla kahdella prosenttiyksiköllä. Lepomäki ja Sailas kertovat, että ilman sitä Suomi olisi ollut jo vuodesta 2009 rikkonut alijäämän enimmäisrajaa, eikä viime vuosien kaltainen velkaantuminen olisi ollut mahdollista ilman että Suomi olisi rikkonut allekirjoittamiaan sopimuksia.

 

Päivän Byrokraatti -palkintokomitea lisää tähän, että sama numerokikkailu loi myös osaltaan kuvaa siitä “jakovarasta”, jota puolueilla oli kiire päästä ohjaamaan omille äänestäjilleen vuoden 2007 vaalien alla. Tämän seurauksena koko vaalikausi 2007-2011 oli pelkkää jakopolitiikkaa, vaikka kriisin merkit alkoivat olla näkyvissä jo 2008.

 

Yksi maistiainen jakovarapolitiikasta tässä, mutta vastaavia esimerkkejä on uutisarkisto täynnä. Varsinkaan arkiston keskellä ja vasemmassa laidassa kaapit eivät meinaa mahtua kiinni:

http://yle.fi/…/vanhanen_valtiontaloudessa_jopa_5_m…/5760296

 

Sitten ne huonot uutiset? Sailasta ei voi äänestää näissä vaaleissa.

 

Entä hyvät uutiset? Lepomäkeä voi.

 

– – –

 

Suomen Kuvalehdelle kiitokset, että se on poikkeuksellisesti antanut tämän artikkelin luettavaksi maksumuurin estämättä. Näin vaalien alla on hyvä, että näin keskeiset valtiomme talouteen liittyvät tiedot saavat levitä mahdollisimman suurelle yleisölle:

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/mielipide/puheenvuoro/rakenteellinen-jakovara-pois/?shared=73437-177c14b7-4

Saatat tykätä myös

PB: Sosialidemokraattien talouskuva hukassa
PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: SDP ja Marinin-Mazzucaton linja
PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian