1
huhti
2015

PAB: Iso-Britannian hallitus

Nyt kun sivuston käyttäjätunnukset ovat meillä vielä muutaman tunnin ajan, käytetään tilaisuus hyödyksi ja annetaan Päivän Antibyrokraatti -palkinto Iso-Britannian hallitukselle, jonka julkisen sektorin leikkauksista ei pahemmin saa lukea suomalaisista sanomalehdistä, vaikka leikkausten jälki on parempaa kuin hyvää. Tai ehkäpä juuri siksi.

 

Britanniassa ei jahkailla suomalaistyylisessä päättämättömyydessä ja näperrellä merkityksettömillä puolen prosenttiyksikön juustohöylillä, vaan David Cameronin johtama konservatiivihallitus on kohta päättyvän vaalikauden aikana heilutellut kirvestä oikein kunnolla. Britannian julkisen sektorin leikkaukset viimeisen viiden vuoden aikana ovat yhteensä n. 20 %, samassa suuruusluokassa Saksan, Ruotsin ja Latvian kanssa.

 

Millibandin johtama brittivasemmisto varoitti etukäteen näistä leikkauksista keynesiläisen talousopin vastaisina ja ilmoitti niiden johtavan massatyöttömyyteen ja Britannian kulutuskysynnän romahtamiseen. Vasemmiston mukaan kutakin leikattua julkisen sektorin työpaikkaa vastaan menetettäisiin myös yksi työpaikka yksityiseltä sektorilta.

 

PAB 2015-04-01

 

Vaan eipä menetetty. Aivan kuten tämä sivusto ja liberaalin talousmallin kannattajat ovat kerta toisensa jälkeen luvanneet, julkisen sektorin leikkaukset ja niihin liittyvät veronalennukset olivat kansantaloudellinen piristysruiske. Julkisen sektorin työpaikat vähentyivät tosiaan liki puolella miljoonalla, mutta samaan aikaan syntyi yli 2 miljoonaa uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille.

 

Samanlaiset vaikutukset nähtiin myös Saksassa, Ruotsissa ja Latviassa, joten kenenkään ei enää varsinaisesti pitäisi yllättyä.

 

Uusimpien vaaliennusteiden valossa vastaavaa kokeilua ei Suomessa tulla näkemään, vaan uuden hallituksen kokoonpano lienee joko perinteinen punamulta tai ns. kansanrintamahallitus. On se sitten kumpi tahansa, keskeisimmät valtiontaloudelliset säästökeinot myös tulevalla vaalikaudella näyttäisivät olevan veronkorotukset ja tulevan talouskasvun aktiivinen ennustaminen ja sen varaan budjetointi.

 

– – –

 

Alkuperäinen juttu The Spectator -lehdessä:

http://www.spectator.co.uk/features/9475222/the-coalitions-jobs-record-is-miraculous-why-wont-they-talk-about-it/

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
Kirja-arvostelu: Viro vuonna nolla

1 vastaus

  1. Jere

    Yllatys yllaty Euroopan terveimmat taloudet ja parhaimmat kasvuennusteet ovat myos maissa, joissa on tehty leikkauksia: Saksa, UK, irlanti, Espanja ja Portugali.

    Vaihtoehtona on lykata tarvittavia leikkauksia ja ottaa lisaa velkaa. Tuloksena on taantuneet maat kuten Ranska, Suomi, Kreikka ja Italia.

    Nousuun lahtee vasta kun julkisen puolen paperinpyorittajat laitetaan kuriin!