23
heinä
2017

PB: Kannustinloukun vuoksi työttömäksi jäädessä tulot nousivat vain satasella

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä, joka sisältää kohtuuttoman kannustinloukun työttömäksi siirtyessä. Yksinhuoltajaäiti Maria koki tämän jättäydyttyään pois epämieluisaksi osoittautuneesta työpaikasta.

 

– Täytin toimeentulotukihakemuksen, asumistukihakemusten ja hain vielä kunnalta ennaltaehkäisevää tukea.

 

Kotona ollessa Marialle jäi kuukaudessa käteen kuitenkin vain noin 100 euroa enemmän kuin töissä ollessa.

 

Jos tulot nousevat vain satasella, mitä järkeä on täyttää kaikkia sosiaalitukeen liittyviä lomakkeita ja ottaa lisäksi niihin liittyvä sosiaalinen stigma?

 

Sata euroa ei riitä myöskään kompensoimaan lisääntyneen vapaa-ajan myötä kasvavaa kulutusta. Etenkin suomalaisella hintatasolla vapaa-ajan huvitukset voivat tulla todella kalliiksi.

 

Merkittävä epäkohta on myös siinä, että työtön ei saa hyödyntää verotuksessa tulonhankkimisvähennyksiä, eikä veronpalautuksia ole lainkaan odotettavissa. Tai jos onkin, niin sitten työttömyyskorvauksesta on pidätetty liikaa ennakkoa.

 

Pahinta on kuitenkin, että työttömällä ei ole lainkaan lomaa. Näin siitä huolimatta, että tarvetta sille olisi ehkä enemmän kuin työtä tekevillä. Töissä käydään vain kahdeksan tuntia päivässä, mutta työttömänä ollaan 24/7.

 

IS 19.7.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin
PB: Turvallisuudesta tulee ylellisyystuote

2 vastausta

  1. Vlei

    Suositelkaapa PB jotain hyvää luettavaa. Nallen kirja oli hyvä. Tästä saisi oivan postauksen aikaan, näin kesän lopulla varmasti kiinnostusta lukemiseen on!

Kommentoi