23
maalis
2018

PAB: Seksisuostumusten dokumentointiin lomake vai mobiiliäppi?

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa espoolainen lääkäri Juhani Partanen, jonka yleisönosastokirjoitus Helsingin Sanomissa parodioi onnistuneesti eduskunnan naisverkoston ehdotusta tiukentaa raiskauksia koskevaa lainsäädäntöä. 79 kansanedustajan allekirjoittamassa lakialoitteessa ehdotetaan, että suostumuksen puute lisättäisiin raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi rikoslakiin.

 

Lakialoite on ongelmallinen muun muassa siksi, että aloitteen puuhanaiset eivät suostu täsmentämään, kenellä tulisi olla suostumuksen suhteen todistustaakka. Pitäisikö syyttäjän näyttää toteen, että suostumus seksiin puuttui vai jääkö syytetyn kontolle todistaa, että hänelle oli annettu suostumus? Kysymys on periaatteellisesti erittäin tärkeä, sillä yksi rikoslain keskeisimmistä kulmakivistä on syyttömyysolettama, joka pitää sisällään myös sen, että ihmisen ei pidä joutua todistamaan itseään syyttömäksi.

 

 

Tätä hankaluutta pohtimaan ollaan asettamassa asiantuntijatyöryhmä. Sitä ei välttämättä tarvittaisi, sillä ratkaisu on tohtori Partasen mukaan yksinkertainen:

 

– Laadittakoon kaavake, jossa tapahtumaan myönnetään suostumus. Lupa voisi olla kertaluontoinen, useita yhdyntöjä salliva tai määräaikainen. Kaavakkeen tulee tietysti mahdollistaa myös luvan peruminen mielen muuttuessa.

 

Päivän Byrokraatin mielestä Partasen kieli poskessa tekemä ehdotus on oikeansuuntainen, mutta teknisesti vanhentunut. Vuonna 2018 terveen järjen korvaava byrokratia tulee tietysti toteuttaa koodaamalla älypuhelimissa toimiva mobiili-app. Sovelluksesta voi parhaimmillaan tulla jopa uusi Nokia – edellyttäen tietenkin, että muissakin maissa päätetään korvata toimivat sukupuolten väliset suhteet problematisoidulla vastakkainasettelulla.

 

Jotta seksin saanti ei olisi puhelimesta kiinni, äppin tulee olla saatavilla kaikille keskeisille käyttöjärjestelmille (IOS, Android ja Windows Phone) ja sen tulee tukea kaikkia Suomessa puhuttavia valtakieliä, maahanmuuttajaryhmiä unohtamatta. Äppistä voisi helposti valita rasti ruutuun menetelmällä, mihin asentoihin, aukkoihin ja apuvälineisiin antaa suostumuksensa.

 

Jotta äppi ei sisältäisi syrjintää luku- ja kirjoitustaidottomia kohtaan, Kama Sutraan perustuva asentovalikko olisi tarjolla myös kuvakirjastona.

 

Rosa Meriläisen ja kansanedustaja Jani Toivolan avustajan Nitin Soodin arvokkaat havainnot Tinderin mahdollistamasta rakenteellisesta rasismista tulisi huomioida äppin suunnittelussa. Meriläinen esimerkiksi kommentoi: “Tunnen monia sinkkunaisia, jotka eivät pidä itseään rasisteina, mutta tinderissä valitsevat vain valkoisia.”

 

 

Äppiä ei siksi tulisi olla mahdollista käyttää siten, että suostumuksen antaa vain valkoisille. Sovelluksen tulisi estää rasistinen käyttötapa ja myöntää suostumus automaattisesti myös lähiseudun rodullistetuille.

 

Erityisen tärkeää on, että äppistä saadaan helppokäyttöinen. Yhdynnän alkaessa molemmat osapuolet voisivat esimerkiksi aktivoida suostumuksensa sormenjälkitunnistimella tai pankkitunnuksilla, ja jotta käyttäjien ei tarvitse itse huolehtia asiasta, ohjelma vaatisi voimakkain äänimerkein vahvistamaan viiden minuutin välein, että suostumus on edelleen voimassa. Jos suostumusta ei vahvistettaisi, puhelin hälyttäisi automaattisesti poliisin.

 

Erittäin tärkeänä toimintona sovelluksen tulisi tarkistaa seuraavana aamuna, haluaako käyttäjä perua eilisiltana annetun suostumuksen.

 

Äppin data kerättäisiin valtion uuden yhdyntäviraston palvelimille. Tällä olisi positiivinen virkamiehiä työllistävä vaikutus, sillä laissa voitaisiin työllisyyden edistämistarkoituksessa edellyttää uusien käyttäjien vahvaa tunnistautumista uusien maakuntien hallintovirastojen yhteyteen perustettavissa palvelupisteissä.

 

Näissä palvelupisteissä voitaisiin myös suorittaa uusi seksiajokortti, jonka avulla taattaisiin, että seksiluvan saaneilla kansalaisilla olisi ajantasaiset tiedot ehkäisystä, G-pisteen sijainnista ja feministisistä seksiasennoista. Lupa olisi voimassa kolme vuotta kerrallaan.

 

Lopuksi pari sanaa vakavasti. Raiskauksen tai muiden seksuaalirikosten tunnusmerkistöissä ei Päivän Byrokraatin näkemyksen mukaan ole suurempaa ongelmaa. Teko on käytetyn väkivallan tai painostuksen määrästä riippumatta rangaistava, kunhan uhri vain tekee selväksi, että ei halua seksiä.

 

Kenestäkään ei pidä lainmuutoksella tehdä rikollista vahingossa. Jos tunnusmerkistöstä tehdään miesvihamielisessä ilmapiirissä niin epäselvä, että kumppaninsa halukkuudesta vilpittömästi erehtyvä voi ilman pahaa tarkoitusta joutua vankilaan, ollaan kaukana sellaisesta oikeusjärjestelmästä, jota voi pitää oikeudenmukaisena ja kohtuullisena.

 

Tunnusmerkistön sijaan korjattavaa löytyisi sekä seksuaali- että väkivaltarikosten rangaistusasteikoista että rangaistuskäytännöstä. Kun muutama päivä sitten tulleen häkellyttävän uutisen mukaan jopa viidestä väkisinmakauksesta ja prostituutioon pakottamisesta selviää ehdollisella tuomiolla, ei voi kuin ihmetellä, millaisen moraalikompassin opastuksella nykyinen rikoslaki on laadittu.

 

Arkadianmäki, nyt huomio pois populistisesta nypläyksestä suostumuskysymyksen ympärillä ja sen sijaan työn alle seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistusjärjestelmän uudistaminen kansan oikeustajua vastaavaksi.

 

IS 12.3.2018[/caption]

 

IL 21.3.2018

 

Saatat tykätä myös

PB: Vihreät, puolue Keisari Aarnion makuun?
PB: Lainsäädännön epäjohdonmukaisuus saavutettuna etuna
Poliisi vastasi PB:n kysymykseen 41 päivän jälkeen. Päädyimme tekemään työn heidän puolestaan.
PB: Opetushallituksen ohje opettajille on tyylipuhdasta propagandaa

12 vastausta

 1. smokin' joe

  Vasemmalla puhutaan paljon asuntotulosta: omassa asunnossa on halvempi asua kuin vuokralla, verolle siis. Naiminen puolison tai ystävän kanssa on myös halvempaa kuin ammattilaisten palvelut. Siksi valtiolle tilitetään aktiverona vaikka satanen per laaki. Eiköhän budjettivajeet ole pian historiaa.

 2. Pliis

  Sanon tämän ilman pienintäkään sarkasmia: älkää nyt hyvän tähden antako niille enää lisää ideoita.

  Kolmannen aallon feminismiä kun on mahdotonta parodioida. Ne ottavat trolleilta ja sarkastisilta kriitikoilta vain ideoita, ja seuraavassa käänteessä jo aivan aidosti ajavat niitä. Epäilen että liike onkin suurelta osin niin hullu juuri siitä pilaa tekevien trollien takia, joiden ideat heikommalla medialukutaidolla varustetut ihmiset ovat ottaneet omakseen.

  1. Jeppe

   Se on just näin. Kolmannen (vai nykyään jo neljännen?) aallon feminismi ei enää ole pelkkä aate, vaan mielenterveydellinen ongelma.

 3. Pliis

  Tulee kyllä mieleen että onko tässä todellisuudessa takana Ruotsin “raiskauksen määritelmä on vain laajentunut” -tyyppinen keino saada selitettyä pois raiskausten lisääntyminen?

  Eli että raiskausten jo havaittu hälyyttävä lisääntyminen ei olisi muka todellinen ilmiö, vaan tilastoharha, joka johtuu siitä että olemme laajentaneet raiskausta kattamaan myös tapaukset joissa aviomies unohtaa kysyä vaimoltaan verbaalisen suostumuksen esileikin aikana.

 4. feministmi

  On tosiaan erikoista, että lähtöolettama suostumuslomakkeen puuttumisen suhteen on, että naisen täytyy antaa se suostumus miehelle. Emma Kari ylläpitää stereotypisia sukupuolirooleja sillä, että mies antaa automaattisesti suostumuksen, mutta nainen ei.

  Mikään tuossa retoriikassa ei viittaa lähimainkaan siihen, että suostumus olisi molemminpuolinen.

  Rosa Meriläinen ja postmoderni feminismi puolestaan on jo niin pitkällä, että naisten ei tulisi itse saada valita seksikumppaneitaan omien preferenssiensä perusteella. Huomionarvoista on se, ettei Rosalla itsellään ole mitään aikomusta harrastaa seksiä miehen kuin miehen kanssa, vaan feministeille tyypilliseen tapaan, tämäkin tehtävä jää muiden ihmisten toteutettavaksi.

 5. Veijo Hoikka

  Nyt käytävässä keskustelussa ei tunnuta ottavan huomioon moniarvoista monikulttuurista moniavioista monirikastuttavaa arvovapaata seksuaalista ryhmäkäyttäytymistä, jonka impivaaralainen peräkammaripoikain junttikultti on tulkinnut olevan licence to rape, jopa oma vaimo. Epäilen rasismia. Tilastothan paljastavat, että vankiloihin on suljettu monitaitoilijoita, jotka sentään tulivat maahamme tilkkeemään ikääntyvien raot ja täyttämään ilman huoltosuhdetta olevien marttojen sylihalipainotteisen suhteen huollettavaan. Suomen miehet: tukekaa S-uvakkeja (sin) ja F-emakkoja!

 6. jallu

  Ei se ihan noin helppoa voi olla! Kyllä siinä pitää olla juristit mukana joka kerta laadittaessa tuollaista sopimusta. Ja pari todistajaakin varmaan tarvitaan. Mutta tuo on pelkkä sopimusosuus. Kirjotuksessa mainittiin, että suostumuksen voisi perua niin halutessaan, mutta itse en ainakaan näe tuota järin toimivana mahdollisuutena. Yhdyntä on tietysti yksi asia, mutta esim suuseksi usein melko yksipuoleista. Jos nyt on sovittu, että kumpikin antaa tuota toiselle ja toinen sitten muuttaakin mielensä saatuaan oman osuutensa, niin mitäs sitten? Omalle kohdalle sattuessa näkisin tuon olevan ihan puhdasta seksuaalista hyväksikäyttöä. Myös laatuvaatimukset täytyisi jotenkin määritellä. Kaikki panot/suoritukset kun eivät ole samanarvoisia. Asiassa on varmasti monta muutakin yksityiskohtaa, jotka pitää vielä huomioida, mutta on siinä yksi plussakin! Sopimisen jälkeen ei enää tarvi tuhlata aikaa turhanpäiväseen jutteluun tms vaan se on turpa kiinni ja vaatteet pois.
  Mitä todistamispuoleen sitten tulee, niin sehän onnistuu helposti kännykällä. Sovitaan vain, että molemmat kuvaa session. Siitä sitten voidaan helposti tarkistaa pitikö sopimus, jos tulee erimielisyyksiä.

 7. Heikki Naski

  Itse koen että lain määritelmä “käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa” voidaan tulkita niin että itse raiskaus on tällaista väkivaltaa. Eli raiskauksen kriteerin täyttyminen ei vaatisi mitään muuta väkivaltaa sen lisäksi.

  Ymmärtääkseni lakia on myös tulkittu niin, että jos ollaan todettu että uhri ei ole antanut suostumusta, niin tuomio on annettu raiskauksesta.

  Kun vaaditaan että lakia muutetaan, niin herää kysymys onko jossain ollut sellainen tapaus että ollaan todettu ettei suostumusta ole annettu mutta siitä huolimatta raiskauksesta ei ole annettu tuomiota koska muu väkivalta on puuttunut?

  Sinänsä sanamuoto voidaan mielestäni muuttaa, kunhan tietysti oikeusturva säilyy.

 8. ceterum censeo

  Koska suostumus on voitava todentaa ja on myös voitava todentaa, että suostumus on edelleen voimassa, mobiiliäppi on ainoa mahdolllisuus. Ilmeisesti tällainen laki on jo voimassa tuolla rapakon takana, koska se selittäisi, miksi amerikkalaisten elokuvien seksikohtauklsissa koko ajan hoetaan “ou-yeah, ou-yeah, ou-yeah”

  1. Päivän Byrokraatti

   Pohdinkin tässä juuri, että onkohan se viiden minuutin vahvistusväli liian pitkä? Jos mieli muuttuu, mutta ei uskalla kertoa sitä partnerilleen, niin siinä ehtii tulla neljä minuuttia raiskausta ennen kuin äppi tarkistaa asiaintilan?

 9. Selkeästi myös miehlitä tarvitaan suostumus, muutoin saattaa käydä niin että jos on juuri käynyt etelässä ja on kovasti ruskettunut, niin joku SPR / SDP valastantta saattaa käydä heti muniin kiinni kun olettaa ulkomaalaiseksi.

  Tällaiset onnettomuudet vältettäisiin kun miehiltäkin tarvittaisiin suostumus ;)