2
huhti
2018

PB: Puolet aktivoitui – se on väärin!

LaRedoute

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa perussuomalaisten eduskuntaryhmä, joka on kiirehtinyt moittimaan sitä, että vain puolet työttömyysturvan saajista on aktivoitunut. Aiemmin työttömyysturvan on sentään saanut tekemättä mitään. Kuten kaikki muukin, syy ihmisten passiivisuuteen on hallituksen, ei ihmisten itsensä. Tässä asenteessa perussuomalaiset ovat löytäneet yhteisen sävelen muiden vasemmistopuolueiden kanssa.

 

Kannanoton teki perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, jota ”kiinnostaisi nähdä tilastoja siitä, miten moni on joutunut tilanteeseen, jolle ei voi itse mitään, vaikka miten tekisi. Et saa töitä etkä pääse kurssille”.

 

Päivän Byrokraatti on täysin samaa mieltä Leena Meren kanssa. Olisi todellakin kiinnostavaa nähdä tilastoja, miten ihmiset ovat käyttäneet kolme kuukautta, kun eivät ole löytäneet edes 18 tuntia töitä. Esimerkiksi vuokratyöfirmoissa on huutava pula tekijöistä ja pätkätöitä riittää vaikka kuinka. Jos joku työtön ei usko tätä, mutta kaipaa töitä, kehotamme olemaan yhteydessä Päivän Byrokraatin toimitukseen yksityisviestillä, niin välitämme yhteystiedot, miten töitä löytyy.

 

Suomessa on havaittavissa kaksi erilaista asennetta, mitä työttömyyteen tulee. Vasemmiston asenne on se, että mikään ei ole ihmisen omaa syytä, vaan kaikki on aina muiden syytä: hallituksen, työnantajien, porvareiden, natsien, ylikansallisten yritysten, globalisaation, vaikka minkä. Valitettavasti myös moni oletetun oikeiston edustaja on samaa mieltä.

 

Sitten on se toinen porukka, joka haluaisi, että työttömät pääsisivät töihin, sillä tulot nousevat aina nopeammin työelämässä kuin työelämän ulkopuolella. Siksi työelämä on paras keino ulos vähävaraisuudesta.

 

Kuitenkin, jos jakaa neuvoja siitä, miten työttömät saisivat töitä, leimautuu vain riistäjäksi ja ”et ymmärrä mitään” -henkilöksi. Lisäbonuksena nimitellään natsiksi, jopa perussuomalaisten Facebook-sivuilla. Tämä asenne kitkee tehokkaasti pois kaiken rakentavan keskustelun, ja jättää jäljelle pelkän uhriutumiseen kannustavan itsesäälin.

 

Koska Päivän Byrokraatilla on jo niin paljon leimoja, ettei uusia enää edes erota, me emme moisesta liiemmin välitä. Päivän Byrokraatti ei ole työttömiä vastaan, vaan toivoo työttömien vaihtavan puolta, joten siksi tässä taas muutama vinkki aktivoitumiseksi. Kaikki eivät sovi kaikille, mutta ainakin jollain niistä jokainen voi parantaa tilannettaan:

 

– Pohdi, mitä sellaista osaat, mistä joku voisi hyötyä. Etsi sellaisia tahoja, jotka hyötyvät sinusta ja osaamisestasi.

 

– Jos työtaitosi ei ole riittävän hyvä, hae palkattomaan harjoitteluun sellaiseen tehtävään, mitä haluat tehdä ja missä haluat tulla paremmaksi. Pistä kaikkesi tuohon harjoitteluun.

 

– Henkilöstövuokrausfirmoissa on valtava pula työntekijöistä. Kysy niistä kaikista. Jos et osaa jotain, pyydä, että voisit mennä palkattomaan harjoitteluun kehittymään.

 

– Muuta paikkakuntaa työn perässä.

 

– Mikäli ammattisi osaajia tarvitaan jatkuvasti vähemmän, ammattisi voi olla kuolemassa. Kouluttaudu siis uuteen ammattiin.

 

– Ryhdy yrittäjäksi.

 

– Mene parturiin, skarppaa ulkoasua, opettele heräämään aikaisin, tee työtä sellaisella tavalla kuin pyydetään. Ole hyvällä tavalla nöyrä.

 

Jos saat Päivän Byrokraatin vinkeillä neuvoja, kerro siitä muillekin! Ja muista kertoa myös meille!

 

Suomen Uutiset 28.3.2018

Saatat tykätä myös

PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB: Vaalit ovat tilaisuus valita eduskunta, joka vie Suomea kohti Economic Freedom Indexin kärkiryhmää

10 vastausta

 1. Petteri

  “Nämä aktiivisuusvaatimukset täyttyivät osalla työttömyysetuuden saajista jo vuonna 2017. Kelan työttömyysetuuksien saajista reilu 40 prosenttia ja ansiopäivärahan saajista noin joka kolmas täytti vuoden lopussa aktiivimallin aktiivisuusehdon.”

  Ja tällöin 46% aktiivisuus ensimmäisellä tarkastusjaksolla on vain 15% nousu, eli noin yksi kuudesosa aktivoitui, ei suinkaan puolet.

  Toivoisin, että tulevaisuudessa voitaisiin vähän enemmän perehtyä asiaan, ettei tule tämmöisiä Stubbimaisia virheitä.

  https://yle.fi/uutiset/3-10105507

  1. Fidel Kastro

   Mikä virhe? Ei PB ole puhunut mitään aktiivisuuslukujen muutoksesta. Keksit sen itse.

 2. Kausityötön

  Suoritin ammattitutkinnon työttömyysjakson (6kk) aikana, mutta koska opiskelu oli osa-aikaista, niin aktiivisuus ei vain täyttynyt. Työt alkavat vapulta, joten kärsin kurituksesta vain kuukauden verran.

  Kiitti neuvoistasi – tervetuloa oppimaan lisää tänne osallisuuden huonommalle puolelle. Siperia opettaa. Tämä pikaisesti taottu laki on linjassa kaikkien muidenkin The Hallituksen rustaamien pikakaistojen kanssa. Laadultaan ei poikkea muista tekeleistä.

  Ja vinkkinä – älä ikinä suosittele yrittäjäksi ryhtymistä Suomessa yhtään kenellekään. Minä olin 10 vuotta, enkä enää ikinä ala samaan . Mitta verotetuksi tulemista tuli täyteen viimeinkin. Kun myyt osaamista, etkä osta juurikaan mitään vähennyskelpoista, niin yrityksen veroaste on noin 60% sis alv. 24%. Pienyrittäjä ei juurikaan voi kikkailla verosuunnittelussa. Se on hienompi nimi veron kierrolle.

  Muutoin kiitoksia hienosta blogista – luen tätä säännölliseti, mutta nyt poikkeuksellisesti kommentoin, kun osui niin tuohon omaan kokemuspotentiaaliin. Hyvää jatkoa vain!

 3. Anarkokapitalisti

  Vastauksena kausityöttömälle: Itse olen ollut 15 vuotta yrittäjänä ja maksan 1500-4000 euroa arvonlisäveroa kuukaudessa, kun teen alvivähennyksenä 15-100 euroa. Mitä enemmän arvonlisää sitä enemmän palkkaa tai tuottoa. Mitä enemmän tuottoa sitä enemmän veroa.

  Eihän se verojen maksaminen ole mukavaa, mutta kaikkien on se tehtävä, joten maksun voi huoletta lätkäistä asiakkaan maksettavaksi.

  Yksi yrittäjän ongelma ja selvä markkinahäirikkö on palkaton työharjoittelu. Tarjouspyynnön voittaja tuntuisi usein olevan se, jolla on hommissa palkaton harjoittelija.

 4. Heikki

  Kunpa Suomalaiset ottaisivat näistä neuvoista vaarin ! Mutta ei, suomalaiset ovat ihan liian mukavuuden haluisia ja vaativat kaiken kultaisella lautasella tarjoiltuna pistämättä itse tikkuakaan ristiin. Itse olen ollut pitkään työttömänä ja tehnyt kaikkeni: perustanut oman yrityksen (joka meni nurin), muuttanut useita kertoja lyhyidenkin pätkätöiden perässä ja tehnyt lukemattomia palkattomia harjoitteluita. Olen joutunut ottamaan lainaa ja pikavippejä pahimpina aikoina elättääkseni itseni ja maksaakseni firmani velat pois. Mutta sosiaalitukiin en todella ole sortunut, enkä sorru ! Olen ehkä loppuelämäni veloissa ja elätän itseni pelkästään pätkätöillä ja teen lisää palkattomia harjoitteluja mikäli en vakituista saa, ja perheen perustamis ja omistusasuntounelmista olen jo luopunut. Mutta ei elämä ole ruusuilla tanssimista, eikä kuulukaan olla !

  1. Kaiken kokenut

   Itse olen ollut yrittäjänä, töissä, työttömänä, työkyvyttömänä työttömänä sekä rekisteritiedoissa olevan virheen seurauksena myös jonkin aikaa ilman mitään statusta jolloin olin kaiken sosiaaliturvan ulkopuolella työkyvyttömänä ja ilman työtä tai tuloja.

   Ollesani normi työtön tai työkyvytön työtön, nostin kyllä työmarkkinatukea eli se joku 550€ kuussa. Se on ollut sitä sosiaalitukiin sortumista. Sitten on kyllä ollut vuosia elämässä jossa on oltu täysin ilman tuloja ja velkaantumista.

   Vain kerran on tullu käytettyä toimeentulotukea ja silloin varallisuus ei olisi riittänyt edes tonnikalapurkin ostamiseksi velaksi ja pilaantuneetkin ruoat oli jo syöty. Katsoin että silloin on parempi kerjätä raha sieltä kuin varastaa.

   Kyllä sitä sitten töissä ollessa maksaa kaiken takaisin verojen muodossa toki.

   1. Heikki

    Miksi nostit tukia sen sijaan, että olisit voinut vaikka lainata rahaa esim. ystäviltäsi tai olisit myös voinut saada rahaa myymällä turhaa omaisuuttasi pois, tai keräämällä pulloja ?
    Sitten tuo, että “työkyvytön työtön” on kyllä täyttä puppua. Kyllä ihminen kykenee tekemään edes jotain työtä vaikka olisi minkälaiset sairaudet, masennukset tai muut taustalla. Minäkin kävin pohjalla ja vajosin ties mihin itse sääliin kun aikanaan menetin luottotiedot ja firma meni nurin erosin vaimostani, ja jatkuva eikiitos työnantajien puolelta on myös vaikuttanut minun itsetuntoon. Olen tehnyt töitä niin kovassa kuumeessakin kuin toinen käsi paketissakin. Mutta en silti lopettanut töiden hakua ja tekoa vaikka kuinka otti päähän mennä taas pomon haukuttavaksi !
    Minkään yhteiskunnan tukien nostaminen ei ole missään tilanteessa hyväksytävää itsensä elättämiseksi. Työttömyyden varalta tulee olla säästettynä palkasta jollekkin tilille sen verran rahaa että sillä pärjää, kunnes saa jotain uutta työtä. Tai sitten ottaa pikavippejä ja lainoja elättääkseen itsensä. Luottotietojen menetys on loppu peleissä aika pieni paha verrattuna siihen, että nostaamuiden veronmaksajien rahoja saadakseen leivän pöytäänsä. Luottotiedot kyllä tulee ajanmittaan takaisin, yhteiskunnan taso ei tule jos elätät itsesi tuilla etkä työllä.

 5. M. Latja

  Päivän byrokraatti voi antaa sen yksityisviesti mailinsa kyselen kuinka töitä saa, em. on kokeiltu pitsi palkaton harjoittelu, joka ei ole työtä, eikä mitään kuulunut? Vinkit ovat paskaa 20v:n työnhakukokemuksella?

  1. Heikki

   https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/
   Siitä. Reippaasti yli 20-tuhatta typöaikkailmoitusta, josta valita. Ja on niitä muitakin työnhaku sivustoja, saat kyllä etsiä ne ihan itse.

   Miksi väität ettei palkaton harjoittelu ole työtä ? Kyllä se on työtä siinämissä palkkatyökin, et vain saa siitä rahallista korvausta vaan palkkasi on työkokemus jolla sitten saat niitä palkkatöitä’ tulevaisuudessa.

   Et selkeästikään ole hakenut riittävän aktiivisesti töitä, jos olet hakenut 20-vuotta saamatta mitään. Yksi hakemus viikossa ei todellakaan riitä mihinkään, eikä edes yksi päivässä sinun tulee päivittäin lähettää kymmeniä hakemuksia ja soittaa firmoihin ja käydä paikanpäällä. Et taida olla sitä tehnyt ollenkaan. Jos et saa töitä laitat oman yrityksen pystyyn, ja työllistät itsesi. Ja lopetat kaikkien tukien noston tähän paikkaan !

 6. Hillomies

  “Aiemmin työttömyysturvan on sentään saanut tekemättä mitään.”

  Työttömyysturva on aiemminkin ollut vahvasti vastikkeellinen. Työttömyysturvan saadakseen pitää noudattaa työllistymissuunnitelmaa. Jos ei suostu osallistumaan tiettyyn palveluun, tulee karenssi. Karenssissa viedään koko tuki, eikä vain 4,65%.