14
tammi
2021

PB: Nyt jo? Koronarokotusten ajanvarausjärjestelmä laitettiin tilaukseen

Noin vuosi sitten, tammikuun loppupuolella 2020, maailmalle levisi uutisia Kiinan Wuhanista, missä valtavalla vauhdilla rakennettiin kokonaisia uusia sairaaloita uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiotautia sairastavia potilaita varten. Joitakin päiviä näiden uutisten jälkeen Suomen ja Ruotsin ensimmäiset koronavirustartunnat vahvistettiin.

 

Pandemian toisen aallon tulo on ollut yleisessä tiedossa jo pitkään ja useat kansainväliset lääketeollisuusyritykset ovat kehittäneet rokotetta ennennäkemättömällä vauhdilla. Maailman terveysjärjestö WHO:n 5.5.2020 päivätyssä luettelossa oli jo reilusti yli sata rokotehanketta, joista kahdeksan oli edennyt kliinisiin tutkimuksiin. Virologian professori Olli Vapalahti arvioi syyskuussa 2020, että rokotteet voisivat olla valmiita ja rokotukset alkaa vuodenvaihteen 2020-2021 tienoilla.

 

Suomen hallituksen johtotähtenä koronapolitiikassa on ollut oikeiden asioiden tekeminen oikeaan aikaan. On haluttu välttää ylireagointia ja liiallisuuksiin menemistä. Näin sanoi esimerkiksi pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa 27.2.2020: “On tärkeää, että kaikki toimet ovat riittäviä mutta myös oikeanlaisia, eikä ylireagoida tilanteeseen. Pahimmassa tapauksessa jos tekisimme ylimitoitettuja toimia, niiden haittavaikutukset olisivat huomattavasti hyötyjä suurempia. Voin vakuuttaa, että hallitus tekee oikea-aikaisesti oikeanlaisia toimia ja välttää myös ylireagointia.”

 

Tai kuten tiivistämisen mestarina tunnettu peruspalveluministeri Krista Kiuru sattuvasti muotoili: “Olemme mieluummin askelen etukenossa kuin jälkikenossa tekemässä näitä toimia.”

 

Edellä kerrotun valossa onkin täysin luontevaa, että maan väkirikkaimmalla alueella on jo viime viikolla lähdetty luomaan koronarokotteiden jakamista varten tarvittavaa laajennusta ajanvarausjärjestelmään.

 

Laajennus tehdään suorahankintana, ja sen hinta on 530 000 euroa. Laajennuksen toteuttavan yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 421 000 euroa. Toivottavasti se ei indikoi sitä, että toteutusaika on yli vuosi.

 

Hankkeen ripeää hoitoa osoittaa myös se, että Uudenmaan alueellinen pandemiakoordinointiryhmä päätti asiasta kiireellisenä tehtävänä kokouksessaan 8.12.2020, ja nyt jo kuukautta myöhemmin hankintailmoitus saatiin julki.

 

Palkintokomitea ojentaa huolellisesti desinfioidun Päivän Byrokraatti -palkinnon Uudenmaan pandemiakoordinointiryhmälle. On hyvin tärkeää, että esimerkiksi kesällä 2020 ei ylireagoitu ja menty liiallisuuksiin ryhtymällä vielä silloin rakentamaan laajamittaiset massarokotukset mahdollistavaa järjestelmää tai suunnittelemaan koko väestön kattavien rokotusten toteuttamistapaa. Toisaalta on tärkeää, että ei olla asian kanssa jälkikenossa. Oikea hetki ryhtyä hankkimaan rokoteajanvarausjärjestelmää on siksi varmasti juuri nyt.

Saatat tykätä myös

PB: Hutiloiko Suomi Uniper-neuvottelut?
Sanna Marinin #kesärata22 aikajana on huolestuttava Uniper-kriisin kannalta
Covid-19: Aika palata normaaliin
PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään