7
touko
2015

PB: Trafi

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa pitkästä aikaa Trafi, joka on keksinyt käyttää Gaussin käyrää autojen hylkäämiseen katsastuksessa. Riippumatta autokannan kunnosta, Trafi vaatii, että yli 14-vuotiaista autoista on hylättävä n. 40 prosenttia, tai katsastusasemalla ei hyvä heilu.

 

Ylen nimettömänä haastattelema katsastusmies kertoo, että näin paljon vikoja ei löydy, joten hänen on hylättävä autoja turhaan päästäkseen vaadittuun keskiarvoon.

 

– Niin on ilmoitettu, että jos ei päästä tavoitteisiin, niin valvontaa tehostetaan muilta osin. Kyllä se käytännössä tarkoittaa sitä, että järjestelmä aiheuttaa paineita työntekoon, katsastusmies kertoo.

 

Järjestelmä muistuttaa aavistuksen verran Stalinin vainoja, joissa NKVD ilmoitti kullekin alueelle etukäteen, kuinka paljon näiden alueilta tulisi löytymään luokkapettureita. Tosin NKVD:n kunniaksi on mainittava, että heidän ennusteensa oli myös todella tarkka. Oikeudenkäynneissä löytyi syyllisiä tosiaan koko tuo arvioitu määrä ja jopa hieman sen ylikin.

 

Trafi kiistää, että asiassa olisi ongelmaa ja painottaa hyviä uutisia. Trafin tiedossa ei ole, että yksikään katsastusmies olisi joutunut hyllylle liian alhaisen hylkäysprosentin vuoksi.

 

Entä sitten huonot uutiset? Trafi kohdistaa rangaistukset yksittäisen katsastusmiehen sijasta kollektiivisesti koko katsastusasemaan.

 

Yle uutiset 6.5.2015

 

Ylen uutiseen

 

Saatat tykätä myös

PB: Kameratolpat vaarantavat liikenteen, mutta keräävät kivasti sakkorahaa
PB: KHO:n mukaan venerekisterissä oleva saunalautta onkin rakennus
PB: Laki on ennallaan, mutta tulkinta muuttui – Trafi kielsi museotaksit
PB: Trafi määräsi höyryveturiyhtiön pois raiteilta, koska veturin ohjaimissa oli liian kokenut kuljettaja

4 vastausta

 1. Jere

  Tama ongelma haviaa, kun autoja verotetaan normaalisti ja kohtuudella. Silloin noita 14v autoja ei ole kuin kourallinen. Nykyinen jarjestelma pakottaa suomalaiset ajamaan romuja ja vanhoja autoja, joiden tekniikka ja turvallisuus on niin ja nain.

  Nimim. corolla -83

  1. henkka

   Aivan. Trafi etsii vikaa väärästä paikasta (katsastamolta) vaikka vika on oikeasti verotus.

   1. Päivän Byrokraatti

    Hear hear. Kaikista EU-maista Suomessa on vanhin autokanta ja itse asiassa koko tilastojen kattamassa Euroopassakaan vain Albania kykenee kilpailemaan meidän kassamme.

    Onneksi Kuuba on sentään aivan omassa kastissaan.

 2. AirZero

  Ainakaan yhtään vikaa tuossa jo 14 vuotta täyttäneessä corolla-versossa ei ole tähän mennessä ollut. Jos vikoja alkaa 15v kohdalla maagisesti ilmaantua, niin jo on kumma. 2000-luvulla tehdyt autot ovat ainakin Toyotalla äärimmäisen varmatoimisia. 14v käyttöiässä autot vaikuttaisivat olevan vasta sisäänajettuja. Sitten kun moottori alkaa jossain kohtaa hajota niin päättyy auton taival, mutta siinä voi mennä tovi.

Kommentoi