15
heinä
2016

PB: Verohallinnon mukaan kadulta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa verohallinto, jonka mukaan kadulta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa. Verohallinnon mukaan ilmoittamattomista tuloista uhkaa tulla muhkeat jälkiverot.

 

Verottaja kokee, että omassa käytössä olleiden pullojen ja tölkkien palauttamisesta ei synny verovelvolliselle tuloa, mutta pullojen kerääminen sen sijaan rinnastuu ansiotyöhön. Asiassa jää edelleen jossain määrin epäselväksi, katsotaanko pullojen kerääjä myös yrittäjäksi, ja tulisiko hänen tällöin maksaa pullopanteista saamastaan tulosta YEL-vakuutusta ja sairausvakuutusmaksua.

 

Niin ikään Päivän Byrokraattia askarruttaa, miten tulisi menetellä, jos kerääjä ei itse löydäkään pulloa, vaan puistossa oleva piknik-porukka ojentaa sen hänelle. Transaktio kuulunee tällöin lahjaverotuksen piiriin, josta pullojen kerääjän tulee lahjansaajana maksaa lahjaveroa korkeammassa toisessa parenteelissa.

 

Lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo (pullopantin määrä) katsotaan kaikeksi onneksi edelleenluovutuksessa (pullonpalautus) hankintamenoksi, mistä johtuen lahjoitetusta pullosta ei enää lahjaveron maksamisen jälkeen tulisi maksettavaksi tuloveroa. Näin kuitenkin vain edellyttäen, että kerääjä pitää saamansa pullon vuoden ajan ennen sen palautusta. Tuloverolain 47 §:n 1 momentin mukaan lahjaverotusarvoa ei näet vähennetä omaisuuden hankintamenona, mikäli lahjaksi saatua omaisuutta luovutetaan ennen kuin vuosi on kulunut lahjoituksesta.

 

Verohallinnon linjauksella on selkeitä työllistäviä vaikutuksia. Suuret tilintarkastusyhtiöt tuonevat pikapuoliin markkinoille palveluja pullonkeräystulojen verotuksen neuvontaan ja suunnitteluun. On mahdollista, että esimerkiksi pullonkeräyksen yhtiöittämisellä ja huolellisesti suunnitelluilla pullojen sale & leaseback -järjestelyillä päästään verotuksellisesti huomattavasti tehokkaampaan lopputulokseen.

 

 

Aamulehti 13.7.2016

Aamulehti 13.7.2016

 

Saatat tykätä myös

PB: Viranomaiset unohtivat tasapuolisuuden somessa
PAB: Euroopan Unionin tuomioistuin antamassa huutia Suomen exit tax -viritelmille
PB: Verottajan ilmiantosivustolla käräytät helposti pulloja keräävän kaverisi
PAB: 12-vuotias Joona keräsi pulloilla itselleen Disneyland-matkan

4 vastausta

 1. Kalle pieka

  Kohta luodaan järjestelmä, jossa seurataan henkilön ostamia ja palautettuja pullomääriä. Tämä on helposti järjestettävissä kassalla ostaessa ja pullonpalautusautomaatilla. Jos palauttaa enemmän kuin on ostanut, lähettää verottaja automaattisesti lisäväriä sanktioineen.

  1. Päivän Byrokraatti

   Pelottavalla tavalla tässä on totuuden siemen. PB vastustaa johdonmukaisesti kaikkia uusia viranomaisten seurantajärjestelmiä, kameratutkista autojen satelliittiseurantaan ja tietoverkkojen urkinnasta puhelinkuunteluun. Kapean tien päässä odottaa poliisivaltio, jolla on täydelliset työkalut kansalaistensa aukottomaan kontrolliin.

 2. Seppo Makkonen

  Arvoisat Byrokraatit. Olen kunnostautunut pullojen ja tölkkien keräilijänä jo vuosikymmenien ajan. Nyt vasta ymmärsin, että varastossani, todella suuressa sellaisessa olevat sadat tuhannet pullot ja tölkit ovat pääomaa jota verotetaan, kun joskus raaskin niitä myydä. Tiedättekö voiko yli 5 vuotta omistetun pullon tai tölkin myyntihinnasta vähentää 20% hankita olettamana ja sitten lopuista maksaa pääomavero. Niin ikään haluaisin tietää voiko yli 10 vuotta omistetuista vastaavista omaisuuseristä vähentää 40% hankintaolettamana. En oikein uskalla kysyä tätä suoraan verottajalta, eihän se tiedä tästä muhkeasta varastostani. Ei kannata härnätä nukkuvaa karhua, ei varsinkaan verokarhua. Seuraava kysymykseni saattaa mennä osaamisalueenne ulkopuolelle, mutta kysympä kuitenkin. Kummalla mahtaa viirata enemmän päässä, minulla pullopantti friikillä vai verottajalla joka veronmaksajien rahoilla käyttää resurssejaan pullopanttiverotuksen toimittamiseen?

  1. Päivän Byrokraatti

   Verottaja ei oikeasti tainnut haluta käyttää resursseja pullopantteihin, mutta jos he joutuvat asiaa pohtimaan, hankintameno-olettama soveltunee myös pullopantteihin! Suorastaan nerokas bisnesidea varastoida pullot 10 vuodeksi ja säästää näin muhkeat verot. :)

Kommentoi