22
marras
2016

PB: Bilbaossa ei kiinnosta Guggenheim, vaan Frank Gehry

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Helsingin kaupunginhallitus, joka pyörsi jo kertaalleen tekemänsä päätöksen kuopata Guggenheim-hanke. Kikkare pulpahti taas pintaan ja viedään nyt valtuuston päätettäväksi.

 

Hanke on mainio esimerkki mielikuvien johtamasta politiikasta. Ideaan rakastuneilla poliitikoilla ja virkamiehillä pyörii mielessä kuva Bilbaon Guggenheim-museosta ja he ajattelevat rakentavansa Helsinkiin samanlaisen. Unelma on niin vahva, että edes hankkeen murskaavat taloudelliset realiteetit eivät pysäytä sen etenemistä.

 

Siksipä sääli, että ei Bilbaon museo ole kuuluisa sen sisällä olevan Guggenheimin näyttelyn vuoksi, vaan siksi, että museorakennuksen on piirtänyt Frank Gehry. Mikäli Guggenheimissa aidosti kiinnostaisi näyttelyjen taiteellinen sisältö, sitä saisi kyllä paljon halvemmalla jo olemassa olevaan Kiasmaan. Hieman ihmetyttääkin, että mitä aikanaan valtavalla kohulla rakennetulle Kiasmalle tapahtuu, jos Guggenheim tulee. Senhän piti jo olla Helsingin kaipaama wow-rakennus. Ehkäpä Kiasma suljetaan ja siihen siirtyy Kontulan S-Market?

 

Frank Gehry on modernin arkkitehtuurin harvoja aidosti suuria nimiä ja taitureita, ja Päivän Byrokraattikin on käynyt ympäri maailmaa katsomassa hänen rakennuksiaan, kun on samaan kaupunkiin sattunut. Guggenheimille suunnitellusta mustasta latoliiteristä ei valitettavasti voi puhua edes samana päivänä. Jopa Kiasma on sitä näyttävämpi.

 

Guggenheimin sijasta kannattaisikin tarkastella asiaa uudesta suunnasta ja kysyä, saisiko Helsinkiin jotenkin Frank Gehryn rakennuksen.

 

Kaikkein hassuinta asiassa onkin se, että Frank Gehry on tätä itse ehdottanut. Hän on kertonut olevansa Alvar Aallon fani, jopa niin, että Gehry ryhtyi arkkitehdiksi juuri Aallon arkkitehtuurin innoittamana. Nyt kun Gehry on päättämässä uraansa, hän on kertonut haluavansa tehdä sen Suomessa.

 

Eikä Gehry toki ole jäänyt vaille vastakaikua. Aalto-yliopisto pohtii juuri kuumeisesti, voisiko Gehry suunnitella heille ovenkahvan – tai vaikka jopa katoksen.

 

Päivän Byrokraatti ehdottaa, että antaisimme Frank Gehrylle kuitenkin tehtäväksi aika paljon tuota mittavamman projektin.

 

 

gehry

HS 11.10.2016

Saatat tykätä myös

PB: Malmin lentokentän hävittäminen on absurdin huono päätös
PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
Testissä Malmin sairaala
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa

2 vastausta

  1. ceteum censeo

    “Hieman ihmetyttääkin, että mitä aikanaan valtavalla kohulla rakennetulle Kiasmalle tapahtuu, jos Guggenheim tulee”.

    Eiköhän Kiasma jatka kuten ennenkin. Pari kertaa olen takavuosin Bilbaon Guggrnhrimissa käynyt. Kolmatta en aio vaivautua. Niin mitäänsanomattomia ja mieleenjäämättömiä ne näyttelyt olivat. Bilbaossa kiinnostavaa on rakennus. Helsingissä ei ole tarjolla sitäkään. Voittanut ehdotus on synkän harmaa laatikosto, jota voi ehkä parhaiten luonnehita ympäristörikokseksi.

Kommentoi