9
loka
2017

PB: Saksa säätää 50 miljoonan euron sakon vihapuheen levittämisestä

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Saksa, jonka uuden lain myötä “vihapuheen” levittämisestä saa enimmillään 50 miljoonan euron sakot. Jättisakot eivät tietenkään ole automaattinen seuraamus. Vähimmillään voi lieventävien asianhaarojen vallitessa selvitä 5 miljoonalla.

 

Uuden lain mukaan sosiaalisen median alustojen täytyy alkaa valvoa käyttäjien mielipiteitä, ja alustojen tulee poistaa (laissa tarkemmin määrittelemätöntä) vihapuhetta sisältävät tekstit määräajassa. “Selvästi lakia rikkova sisältö” pitää poistaa 24 tunnin kuluessa siitä, kun se on tullut tietoon. Epäselvissä tapauksissa aikaa on viikko.

 

Alustan ylläpitäjällä on hurja vastuu, kun hänen tulee toimia hieman inkvisitorisia piirteitä omaavassa mielipidetutkinnassa samaan aikaan poliisina, syyttäjänä ja tuomarina. Sakot välttääkseen ylläpitäjän tulee päätyä tutkinnassa joka kerran oikeaan lopputulokseen. Virhe maksaa miljoonia. Käytännössä ylläpitäjän on siis varmuuden vuoksi rajoitettava käyttäjien sananvapautta reippaasti alle lain vaatiman.

 

Ilmiö näkyy jo nykyisellään, sillä sosiaalisen median alustoihin kohdistuva paine pakottaa ne sensuroimaan käyttäjiään. Esimerkiksi viikonloppuna kävi kohu bannista, jonka perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja sai Facebookilta esitettyään kontroversaalina mielipiteenään, että miehet eivät synnytä.

 

Kaikkein turvallisinta lienee myötäillä punavihreitä mielipiteitä, sillä ne eivät kaiketi voi koskaan olla vihapuhetta… Esimerkiksi kun maan suurin sanomalehti julisti koko sivun levyisin otsikoin, että “valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, vain amatööri erehtyisi kuvittelemaan, että kyseessä on vihapuhe.

 

Toiminnalla pystytään vaikuttamaan kokonaisten kansojen ajattelutapaan. Päivän Byrokraatti kirjoitti aiemmin sallittujen mielipiteiden “Overtonin ikkunasta” [linkki]. Kun tuohon ikkunaan ulkopuolelta kohdistuva paine estetään sen toiselta laidalta, ikkuna lähtee valumaan vastakkaiseen suuntaan. Tässä nimenomaisessa tapauksessa vasemmalle.

 

Saksa palkkaa 50 Keijoa valvomaan kansalaistensa mielipiteitä. Sen täytyy olla alku jollekin todella kivalle ja kauniille, muttei missään nimessä loppu. Nettipoliisien määräkin on vielä selvästi alimitoitettu, sillä pelkästään Saksaa paljon pienemmässä Suomessa on jo 50 mielipiderikollisuuden torjuntaan koulutettua poliisia.

 

Väkilukuun suhteutettuna Saksan mielipidepoliisissa pitäisikin olla vähintään 750 henkeä. Rekrytointia helpottanee, että turvallisuuspalvelu Stasin veteraaneja on vielä työiässä.

 

Resursseja tarvitaan runsaasti myös siinä vaiheessa, kun kirjoja aletaan ratsaamaan kiellettyjen mielipiteiden etsimiseksi. Paperikirjallisuus on tosin nettiä kiitollisempi sensuurin kohde siinä, että tekstin lopullinen hävittäminen on helpompaa. Kirjojen polttaminen on yksinkertaista, ja siitä voi huolehtia vaikka palokunta.

 

Paperi syttyy 233 celcius-asteessa (Fahrenheit 451°), mutta nettikeskustelu vain kiehahtaa kun keskustelijoita yrittää polttaa. Uudella lailla on nimittäin vain yksi varma seuraus: Saksa lahjotti AfD:lle voiton seuraavissa vaaleissa.

 

Aamulehti 4.10.2017

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Helsingin Sanomien käyttämä terminologia pyrkii muokkaamaan ajatteluanne
Perinteisen median kipuilu jatkuu
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus

9 vastausta

 1. Trumpester

  Tietenkin mies voi synnyttää, sillä miehellä voi hyvin olla kohtu sekä vagina, jota pitkin mies siementää itsensä. Näin minulle opetettiin koulussa. Persut tietenkin nukkuivat nekin tunnit ja nyt levittävät tietämättömyyteen perustuvaa valheellista vihaa netissä.

 2. Stasin konstit varmasti hyvässä muistissa Merkelillä “Yliopistoaikoinaan hän liittyi sosialistiseen Freie Deutsche Jugend -nuorisojärjestöön ja kohosi siinä varsin korkeaan asemaan, FDJ:n piirintoimiston ja tiedeakatemian agitprop-toiminnan johtoon.” (Wikipedia) ja ilmeisen hyvä asema noudattaa nuoruuden unelman toteuttamista. AH epäonnistui, onnistuuko Musta Enkeli?!

 3. Pirulainen

  Europpa menee järkyttävää vauhtia suuntaan, johon en vaivaiset viisi vuotta sitten kuvitellut sen pystyvän enää edes menemään.

  Jos ei tätä pysäytetä, Euroopasta tulee jotain kamalaa. Uusi Neuvostoliitto? Uusi DDR? Uusi Natsi-Saksa? Varmaa ainoastaan on se, ettei lopputulos ole länsimainen individualistinen hyvinvointivaltio ja vapaa markkinatalous.

  1. Tumppi

   Jos ei muutenkaan järjettömiä asioita pysäytetä demokraattisten voimien toimesta (kuten esim. juuri tämä älyttömyys), niin elämme tulevaisuudessa huomattavasti autoritaarisemmassa ellei jopa diktatuurisessa yhteiskunnassa. Niin kauan kun valtaapitävät jatkavat järjettömyyksiä, sitä suurempi mahdollisuus on ääripuolueiden päästä valtaan.

   1. ksee

    (Manner-)Euroopasta on oikeastaan aina puuttunut vahva yksilönvapauksiin uskova libraali oikeisto. Oikeisto on pääasiassa ollut selkeästi etatistista konservatiivista oikeistoa, jossa viime vuosikymmenien liberalisoituminen on lähinnä merkinnyt vasemmiston nk. arvo/sosiaaliliberaalien arvojen omaksumista. Tämä on taas seurausta lähinnä kaikkien suurempien puolueiden ryntäyksestä poliittiseen keskustaan maksimaalista äänestäjäjoukkoa haviteltaessa. Euroopasta puuttuu siis luontainen voima, jonka aatepohja suoraan vastustaisi yksilön- ja sananvapauden jatkuvaa kaventamista. Päinvastoin – konservatiiville lienee aivan luontaista vastustaa nyt vihapuhetta kuin jumalanpilkaa ja paljasta pintaa vielä joku aika sitten.

    Kun sensuurin ja ajatuspoliisin nousuun ei pysty vaikuttamaan äänestämällä (eipä juuri mihinkään muuhunkaan), niin mitä jää vaihtoehdoiksi? Klassinen liberalismi ei tunnu saavan edes ääntään kuuluviin, koska kimpussa ei ole pelkästään vihervasemisto ja sen vallassa oleva media, vaan samassa rakkikoirien joukossa ovat “markkinavoimista niskalenkin ottaneet” big-government konservatiivit. Järjen äänellä ei siis tunnu olevan mahdollisuuksia edes ylittää äänikynnystä harvoja poikkeuksia lukuunottamaat – onko tulevaisuus siis tosiaankin autoritaaristen ääriliikeiden – ja vaikka ei olisikaan, niin menevätkö nykyiset vallassariippujat niin pitkälle torjuessaan “ääriajattelun” uhkaa, ettei “punavihreä utopia” juuri eroaisi “fasistisesta dystopiasta”.

 4. Eerikki

  Ohhoh – kylläpä saksalaisilla yrityksilläkin menee hyvin sakkojen perusteella…

  Ja joillakin on hirveä pelko väärien mielipiteiden levittämisestä tai leviämisestä…. historiassa tällaisen jälkeen on usein suuret levottomuudet laajentuneet ja valta vaihtunut.

 5. Bogreol

  Eikä ole kyseessä vain oikeat mielipiteet netissä, vaan Euroopan suurin mediayhtiö Westdeutsche Rundfunk ja ranskalais-saksalainen kulttuurikanava ARTE tuottivat dokumenttifilmin “Chosen and excluded the hate for jews in Europa”, missä esitettiin juutalaisiin kohdistuvia iskuja ja loukkauksia. Ranskassa on länsimaista eniten tapettu juutalaisia 2000-luvulla (14 henkeä) pelkästään sen tähden, että he olivat juutalaisia. Kysymyksessä ei ole uusnatsien tekoset, vaan muslimien aikaansaannokset, joten totuuttahan piti alkaa varjelemaan tulemasta julki, ja poliitikot, palestiinalaisaktivistit ym. ovat tehneet kaikkensa, ettei filmiä näytetä. WDR-yhtiö on laittanut dokumentiin varoitustekstin, jotteivat katsojat uskoisi näkemäänsä.

  Filmintekijät ovat kaivautuneet syvälle EU:n rahoittamaan Israelin vastaiseen kansalaisjärjestöjen harjoittamaan kiihotukseen, kirkon organisaatioiden pyrkimykseen boikotoida Israelin tuotteita, kansalaisjärjestöt esitetään filmissä niin huonossa valossa, että WDR pyrki kaunistelemaan tätä “anrisemitististä kansalaisjärjestöbisnestä” ja sensuroimaan dokumenttia. Nykyajan antisemitistit pyrkivät esiintymään täysin laillisina antisionisteina.

  Tämän filmin ympärillä pyörivä skandaali osoittaa missä Euroopassa mennään kulttuurin ja ilmaisuvapauden saralla. Ranskan valtavirtamedia on Israelin vastaista, erityisesti ARTE-kanava on “islamo-vasemmistolainen”. Filmi kertoo, mikä on demokraattisen Euroopan tulevaisuus, mutta sen esittämistä on kaikin tavoin yritetty estää. Dokumenttia ei ole esitetty kuin pari kertaa.

 6. Tuhlaajapoika

  “If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.”
  ― George Orwell

  Ei mulla muuta.

  1. “Freedom of speech is a principal pillar of a free government; when this support is taken away, the constitution of a free society is dissolved, and tyranny is erected on its ruins.”

   -Benjamin Franklin