6
loka
2018

Lukijan kirjoitus

Päivän Byrokraatti kirjoitti aamulla ns. irtisanomislaista. Eräältä lukijalta tuli kirjoitukseen liittyen yksityisviestinä niin hyvä kommentti asiasta, että julkaisemme sen hänen luvallaan sellaisenaan:

 

– – –

 

“Kiitos taas asiallisesta tekstistä. Oma kokemus liitoista on myös äärimmäisen negatiivinen.

 

Olen kaupan alalla töissä. Harvinaisen yksinkertaista hommaa. Jotkut hommat ovat hieman fyysisempiä kuin toiset, mutta en ole vielä työtehtävään törmännyt mistä ei normaalilla ajattelukyvyllä ja työmoraalilla selviäisi.

 

Joka tapauksessa. Meillä on yksi työntekijä, joka alunperin saapui työkokeiluun oltuaan hyvän tovin työttömänä. Oli ihan pätevä kaveri. Teki mitä käskettiin, hoiti hommansa, jos ei jotain tiennyt niin hän kysyi. Asiat meni varsin mallikkaasti neljä kuukautta. Sitten päättyi koeaika ja ukon tehot putosi kuin tyhjä perunasäkki. Kaveri alkoi katoilemaan, jäi hommia tekemättä, selitti aina kiireellä vaikka k.o. päivän myynnit olisivat olleet 80% normaalista.

 

Kaveria ei kuitenkaan voi potkia ulos. Asiasta otettiin yhteyttä liittoon, että miten toimitaan. PAM ilmoitti, että kaverin voi potkia ulos jos on selkeää näyttöä että tämä toiminta on tahallista. Kuka pystyy todistamaan että hän tahallaan jättää työnsä tekemättä? Ei kukaan. Kuka pystyy todistamaan että hän katoilee vain koska laiskottaa? Ei kukaan. Saatan tulla aamuvuoroon hänen iltavuoron jäljiltä, ja ensi töikseni pääsen tekemään iltavuoron hommat. Tämän jälkeen teen oman työni. Näitä laiskureita on useampiakin. Uuden työntekijän tarkoitus on lievittää olemassa olevan työvoiman työkuormaa. Ei lisätä sitä. Mutta liitto ei anna tehdä mitään.

 

Itse en ole kuulunut aikoihin liittoon. Pidin sitä ennen ihan fiksuna laitoksena joka ajaa minun asiaa, mutta mitä enemmän asiaa tutki, sitä enemmän kävi ilmi että tämä ei ole totuus.

 

Pyysin puolisen vuotta sitten lisää palkkaa. Halusin korkeamman kuukausipalkan ilman lisiä. Työpaikallani ei ole mahdollisuutta tehdä pelkkää iltaa, yötä ja viikonloppua. Teen siis sekavuoroja. Korkeammalla palkalla olisin tullut palkkakustannuksiltani huomattavasti halvemmaksi ilta-, yö- ja viikonlopputyöntekijäksi, kuin lisien kanssa. Silloin firmakin haluaisi minua sellaisena työntekijänä pitää.

 

Säästäisin yritykseltä rahaa, ja minä tienaisin lisää. Kaikki siis voittaisi! Pomolleni tämä sopi paremmin kuin hyvin. Mutta pykälien mukaan mentäessä tätä piti kysyä liitolta. Mikä on uskomatonta, koska en liittoon kuulu. Liitosta ilmoitettiin että ei käy. Saan saada parempaa kuukausipalkkaa kyllä, mutta lisiin ei saa koskea. Eli tilanne mikä olisi ollut työntekijän edun mukaista, ja kaiken lisäksi tilanne joka olisi MINUN ehdotuksestani lähtenyt liikkeelle, ei käynyt.

 

On täysin käsittämätöntä miten liittoa ei kiinnosta työntekijän asiat. Ja miten hyvin he onnistuvat vaikuttamaan hyviksiltä, vaikka todellisuudessa pitkässä juoksussa he tekevät enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt teen sitten vuoroja jotka ei minun biologiselle rytmilleni sovi, koska liitto ei suostunut työolojeni parannukseen.

 

Käy yrittäjiä sääliksi. Eletään tilanteessa missä työntekijällä on vain oikeuksia, ja työnantajalla vain vastuita. Liitot ei vain kykene ajattelemaan pitkällä aikavälillä. Moni on meiltäkin vaihtanut YTK:hon kun ovat tajunneet että jos Suomi menee suohon, se on liittojen ansiota se. Ja siinä ei haluta olla osallisina.

 

Mikäli luitte tämän loppuun asti, kiitos siitä. Teette jumalan työtä!”

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Sosialidemokraattien talouskuva hukassa
Covid-19: Aika palata normaaliin
PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: SDP ja Marinin-Mazzucaton linja

5 vastausta

 1. jösse

  öö… Työkokeilijoille ei makseta palkkaa. Saattaa vähemmästäkin työmotivaatio olla hukassa.

 2. FutuDrama

  Harvinaisen virheellinen teksti, joka on ilmeisesti kirjoitettu tarkoitushakuisesti.

  Työsopimuslaki.fi ohjeistaa:
  Irtisanominen työvelvoitteen laiminlyönnin johdosta
  Työvelvoitteen laiminlyönti voi oikeuttaa työnantajan irtisanomaan työntekijän työsopimus. Työntekijän pitää noudattaa työnantajan työnjohto-oikeutensa perusteella antamia määräyksiä. Tämä on työtekijän työsuhteen tärkeimpiä velvollisuuksia. Ohjeiden lisäksi työntekijän on noudatettava työturvallisuusmääräyksiä ja lain säädöksiä. Työntekijän ohjeiden vastainen menettely voi liittyä esimerkiksi työmenetelmien valintaan, tai internetin käyttöön muuhun kuin työasioihin, vaikka työnantaja on kieltänyt internetin käytön henkilökohtaisiin tarkoituksiin työajalla. Jos irtisanomisen syynä on ohjeiden vastainen menettely, tulisi työnantajan yleensä varoittaa työntekijää ennen irtisanomista.

  Monster ohjeistaa:
  Työvelvoitteen laiminlyönti
  Kun työsopimus irtisanotaan työntekijän henkilöön liittyvillä syillä, on usein kyse työntekovelvoitteiden laiminlyönnistä. Työntekijä voi toistuvasti myöhästyä työstä tai hän voi pitää työpäivän aikana liian pitkiä taukoja. Työvelvollisuuden laiminlyöntiä on myös annettujen ohjeiden vastainen työn suorittaminen tai työtehtävien jättäminen tekemättä, vaikka aikaa niiden suorittamiseen olisi ollut.

 3. Eerikki

  FutuDrama kirjoittaa asiaa. Lukuisia työntekijöitä ja toimihenkilöitä olen palkannut ja nuutamia joutunut irtisanomaan työurani aikana.

  Irtisanominen on varsin helppoa nykylain aikana enkä ole kertaakaan ammattiliiton mielipiteitä tiedustellut – asia on työnantajan ja työntekijän välinen sekä varsin ikävä kummallekin osapuolelle.

  Suosittelen työnantajaliitoille koulutuksen järjestämistä yrityksille nykylaista – varsin epätietoisia on yrittäjät ja työnantajat jos nyt kirjoitelleet kuvaa edes osaa ymmärryksestä. Ja sellaisen koulutuksen myötä sain itse aikinaan hyvän käsityksen lakien vastimuksista ja mahdollisuuksista.

  Ja koulutus on paljon kannattavampi ja varma sijoitus verratuna nyt ajettuun pienyritysten lakiin… sitä tuskin näemme Finkexissä.

 4. lll

  Liitot ovat laiskureiden järjestämiä edunvalvontayhdistyksiä laiskureille.

  Jos ei työnteko maita, mene liittoon. Jos työnteko kiinnostaa, mene töihin.

  SAK elää edelleen suomettumisen aikaa, ja propaganda ja vastakkainasettelu on koomisen ummehtunutta. Liitot kannustavat myös suoraan väkivaltaan. PAM:in korkea pamppu laukoo julkisesti että rikkureita tulee vetää turpaan, ja rakennusliiton pamput kertovat, että rikkurit ovat alhaisinta pohjasakkaa, ja luulevat että lisäämällä disclaimerin “ei sitten edusta virallista linjaa” on jonkinsortin abrakadabra jonka takaa saa huudella mitä vain. SAK ei puutu näihin, vaan antavat moisille öykkäreille tukensa.

  Huomautan, että väkivalla uhkaaminen tehostaakseen yhteiskunnallista vaikuttamista on terrorismia.

  Jäsenlehdissä pääkirjoituksissa lukee, että jos ei kuulu liittoon, on liittoa vastaan. Minä en tuota sotaa julistanut, mutta koska liitot julistivat minua vastaan sodan, niin ollaan avoimesti liittoja vastaan.

 5. Haerski

  Onko maailmassa helpompaa asiaa näyttää toteen kuin se, että annat työntekijälle tehtävän vuoron alussa, mutta tämä jättää sen suorittamatta? Jos esimies ei näin päivänselvää asiaa pysty valvomaan, niin tämä ansaitsee kengän kuvan persuuksiin ihan samalla tavalla kuin lusmuilija, jota pitäisi vahtia.

  Ei tällaista asiaa tarvitse mistään liitosta alkaa edes kysellä, vaan otat asian puheeksi työntekijän itsensä kanssa ja jos ei ala korjaantua, niin parin kirjallisen varoituksen jälkeen pellolle. Varoituslappuihin myös hyvä vaatia työntekijän kuittaus, että on ne nähnyt ja ymmärtänyt niiden sisällön. Voin melkein taata, että seuraamuksia ei tule ja jos tulee, niin lyöt nämä varoituslaput pöytään.

  Näin lonkalta arvioisin, että tarina on joko täysin keksitty tai sitten tosiaan esimiesportaassa on vaihtamisen vikaa, jos noin onnetonta väsäämistä on yhden lusmun erottaminen.