17
tammi
2016

PAB: Tykistökenraali Nenonen keksi seiskan viivan

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa postuumisti Mannerheim-ristin ritari, Asesuunnittelukunnan päällikkö, tykistökenraali Vilho Nenonen, joka antoi ohjeen kirjoittaa seiskaan viivan, jotta ykkönen ja seiska eroaisivat toisistaan, eivätkä käsin kirjoitetut koordinaatit sekoittuisi ja johtaisi tykkitulta väärään paikkaan.

 

Joku voisi erehtyä pitämään Nenosen keksintöä mikromanagerointina, mutta oikeasti kyseessä on tehokas tapa hallita strategista riskiä. Nenonen muistetaan matemaattisesti orientoituneena sodan ajan johtajanerona, joka tunnisti tarpeen nostaa strategisia aloitteita alhaalta ylös. Hänen päätöksellään otettiin kenttäkäyttöön alemmilla hallinnon portailla kehitetty korjausmuunnin, joka oli tulenjohdon maailmanluokan innovaatio. Korjausmuunnin myös onnistuttiin pitämään teknisesti salaisena sodan loppuun saakka.

 

Vuosi keksinnön käyttöönoton jälkeen aivan sodan loppuvaiheessa Neuvostoliitto aloitti tunnetun, runsailla panssareilla ladatun suurhyökkäyksensä. Tällä kertaa korjausmuunnin mahdollisti tehokkaasti yhden viikon aikana mm. 56 000 laukauksen myllytyksen muutaman neliökilometrin kokoiselle strategiselle alueelle. Ihmiskunnan historiassa kyse on eräänlaisesta tuhoisasta maailmanennätyksestä, joka hakee vertaistaan. Suomalaisittain ennätystä merkityksellisempi asia on tosin se, että keskitys pysäytti maailman suurimman armeijan vyörymisen Suomen sisämaahan Ihantalan kylän kohdalla. Sen myötä emme joutuneet kommunismin ikeeseen, vaan saimme tuhota maamme vapaaehtoisesti sosialidemokratialla.

 

Seiskan rustaaminen poikkiviivalla ei koskaan enää ole niin tylsää tai merkityksetöntä kuin ennen.

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi100
PB: Verottajan ilmiantosivustolla käräytät helposti pulloja keräävän kaverisi
Onko vasemmistolaisuus automaattisesti pahasta?
PB: Uusi Neuvostoliitto