21
kesä
2016

PB: Sisävesilaivoilla ei ongelmia, mutta Trafi vaatii silti laivojen arvoa kalliimpaa remonttia

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa taas kerran Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, jonka uudet vesiliikenteen turvallisuusmääräykset edellyttävät vanhoilta sisävesilaivoilta kalliimpaa remonttia kuin mitä laivojen arvo on.

 

Uudet määräykset ovat tulleet voimaan vaiheittain vuodesta 2013 lähtien. Heinäkuussa kiristystä on luvassa paloturvallisuusmääräyksiin ja ensi vuoden alusta hengenpelastuslaitteita koskeviin määräyksiin. Uudistukset tarkoittavat varustamoille kalliita, pahimmillaan satojen tuhansien eurojen remontteja.

 

Remontin tekeminen ei ole useille yrittäjille taloudellisesti mahdollista, sillä Suomen lyhyessä kesässä laivat ehtivät tehdä liikevaihtoa vain muutaman kuukauden.

 

Päijänne-Risteilyt Hildenin toimitusjohtaja Eija Hilden kommentoi määräyksiä surulliseen sävyyn:
 

– Kymmenientuhansien eurojen kustannukset tulevat tästäkin ja jo aiemmat määräykset ovat tuoneet huomattavia kustannuksia. En tiedä, että pysytäänkö enää pystyssä.

 

Saaristolinja Ky:n toimitusjohtaja Ari Kautto on samoilla linjoilla:
 
– Paloremontti olisi maksanut enemmän kuin laivojen arvo on. Kysyin tarjousta nykymääräykset täyttävästä 85 hengen aluksesta, mutta sellainen olisi maksanut vähintään 750 000 euroa. Ei ole mitään järkeä jatkaa. Nyt ollaan kaikin tavoin tekemässä risteilyelinkeinoa mahdottomaksi.

 

Se siitäkin osasta suomalaista kulttuuria sitten. Hyvästi kauniit sata vuotta vanhat puualukset. Jos jotain edes tulee tilalle, niin sitten korkeintaan jokaisessa persoonattomassa pikkukaupungissa pakollisen S-Market -laatikon kelluvia vastineita.

 
Alumiinivanteet netistä - Laatuvanne.fi

 
Trafin puuhista voisi päätellä, että yhdet Suomen kesän suurimmista turvallisuusriskeistä ovat järviselillä siellä täällä roihuavat matkustajalaivat. Trafille kuitenkin vinkkinä, että linja perustuu ilmeiseen väärinkäsitykseen. Roihuja löytyy toki pitkin rantoja ja moni niistä varmaan kelluukin, mutta kyseessä on useimmiten juhannuskokko. Sen polttaminen on tarkoituksellista, eikä pakollisesta palovaroittimesta ja automaattisammutusjärjestelmästä edes kokkoihin asennettuna olisi ainakaan kustannuksiaan vastaavaa hyötyä.

 

Muuten onnettomuuksia ei juuri ole ollut. Viimeiset ihmishenkiä vaatineet onnettomuudet tapahtuivat 1929 ja 1934 ja sen jälkeen on seilattu turvallisesti. Trafin mielestä ilmeisesti ihan silkalla moukan tuurilla.

 

Luonnollisesti Trafi syyttää asiasta EU:n direktiivejä, mutta sen tekosyyn taakse on turha mennä. Missään muussa jäsenmaassa vastaavaa hölmöilyä ei tehdä, vaan vanhat laivat saavat aivan rauhassa seilata juuri sellaisina kuin ne ovat.

 

Trafi on aiemmin kunnostautunut Päivän Byrokraatti -palkinnon arvoisesti vaatimalla muun muassa majakoihin hätäpoistumisteitä, erään vesitornin madaltamista, perinteisten puisten jokiveneiden kieltämistä ja niiden vaihtamista CE-hyväksyttyihin lasikuituveneisiin, Suomen kaikkien kanavien aitaamista ja merenkulkututkintoa soutu- ja safarioppailta. Myös taksikuskien lupien kanssa Trafi meinasi olla nihkeänä, mutta joutui muuttamaan linjaansa Päivän Byrokraatin puututtua asiaan.

 

Trafi osoittaa linjaustensa keksimisessä säännönmukaisesti sen verran suurta luovuutta, että palkintokomitea otaksuu ideariihen alkavan aina samalla prosessilla. Ensin pannaan sauna päälle ja sitten korkataan pullo.

 

 

Keski-Uusimaa 20.6.2016

Keski-Uusimaa 20.6.2016

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Kameratolpat vaarantavat liikenteen, mutta keräävät kivasti sakkorahaa
PB: KHO:n mukaan venerekisterissä oleva saunalautta onkin rakennus
PB: Laki on ennallaan, mutta tulkinta muuttui – Trafi kielsi museotaksit
PB: Trafi määräsi höyryveturiyhtiön pois raiteilta, koska veturin ohjaimissa oli liian kokenut kuljettaja

6 vastausta

 1. Masa Ajalo

  Voinko pyytää lähteet noille 1929 ja 1934 onnettomuuksille?

  Sisävesillä, joista suurin on tietysti Saimaa, tapahtuu onnettomuuksia. Joskus jopa kuolemaan johtavia. Em. vuosille lähdetiedot ovat moniselitteiset, joten pyydän tarkennusta. Lehtileikkeitä tai muuta ko. ajan uutisoitintia, jos sopii!

  Wikipedia valitettavasti ei kata Suomen sisävesien matkustajaliikenteen tilastointia.

  1. Päivän Byrokraatti

   Hei, kiitos kysymyksestä. Tässä viitataan yksinkertaisesti oheisen Keski-Uusimaan artikkelin tietoihin (avautuu klikkaamalla kuvalinkkiä). Tieto koskenee vain matkustajaliikenteessä olevia sisävesilaivojen kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Se on selvä, että muille veneille toki sattuu onnettomuuksia tuon tuosta (ja juhannuksena saadaan taas tilastoihin varmasti pari lisää), mutta harvemmin nekään palavat.

 2. Masa

  Jos lähdettäisiin siitä, että näillä säädöksillä pelastettaisiin ihmishenkiä, täytyisi soutuveneisiin määritellä pakolliseksi pelastuslautta ja lisäksi soutuveneet käyttökieltoon touko-syyskuun ajaksi. Juhannuksena erityisesti.

  1. Päivän Byrokraatti

   Eräässä vanhassa Päivän Byrokraatti -tapauksessa Punkalaitumen terveystarkastaja sai palkinnon vaadittuaan pelastusvenettä kaksimetriseen uintiavantoon. Ehdotuksesi ei ole niin toteuttamiskelvoton, etteikö jokin virkamies voisi sitä jopa tosissaan ehdottaa.