14
joulu
2017

PB: Venezuela kieltää vihapuheen, ihmisoikeusjärjestöt syyttävät sensuurista

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa tänään Venezuelan tyranniaan vienyt vasemmistohallitus, joka on rohkeasti lähtenyt mukaan kisaan tavoitellakseen samalla maailman suvaitsevaisimman valtion titteliä.

 

Venezuelan mahdollisuuksiin ei kuitenkaan uskota, sillä käytetty keino – vihapuheen kieltäminen – ei ole uusi ja riittävän omaperäinen, vaan vastaavaa kieltoa on harjoitettu jo pitkään esimerkiksi Suomessa ja muutamissa muissa kansalaistensa mielipiteitä pelkäävissä Euroopan maissa. On täysin mahdollista, että näissä maissa saavutetut tulokset ovat rohkaisseet myös Venezuelaa.

 

Venezuelalla on muutenkin edessään kivinen tie, sillä Venezuelan väärää mieltä oleva kansa on ilmeisen nuivaa, ja vastustus vihapuheen kieltämistä kohtaan on suurta. Kyseinen, oletettavasti tietenkin äärioikeiston kanssa flirttaileva liike, on jopa sitä mieltä, että laki voi vakavasti rajoittaa ilmaisunvapautta ja luoda demokratiaan kuulumattoman pelon ilmapiirin.

 

Venezuelan oppositio pelkää myös, että vihapuheen kieltämistä käytetään keinona sananvapauden heikentämiseen. Useammaltakin suomalaiselta twitterissä päivystävältä poliisikomisariolta voi tarkistaa, että näin ei tietenkään ole, vaan kyse on vain sananvastuusta.

 

Venezuelan laki on tyypillinen vihapuhesensuuri, joka kieltää kaikki ilmaukset, jotka “ihannoivat sotaa tai yllyttävät vihaa kansallisuuden, rodun, etnisyyden, uskonnon, politiikan sekä yhteiskunnallisen tai ideologisen näkökannan pohjalta”. Kiellettyä on myös seksuaalisen ja sukupuoli-identiteetin tai minkä tahansa muun syyn käyttäminen syrjinnän, suvaitsevaisuuden tai väkivallan perusteena. Samantyyppiset uudistukset ovat useissa vanhan mantereen valtioissa jo vallitseva normi.

 

Kuten aina, säännökset jättävät laajaa tulkinnan varaa ja viime kädessä sensuurin rajaa tarkemmin viranomainen erilaisin tarkoituksenmukaisuusperustein. Myöskään Venezuelassa ei määritellä tarkemmin vihan käsitettä, vaan virkamiesten arvioitavaksi jää, mikä on vihapuhetta.

 

Venezuelan puolueita vaaditaan karsimaan vihailmaisut ohjelmistaan lakkauttamisen uhalla. Vihaa lietsovia viestimiä ja toimittajia uhkaavat sakot, sulkemiset ja toimilupien menetykset. Sähköisten viestimien ja somen on poistettava lainvastaiset viestit kuudessa tunnissa tai seuraa rangaistus, joka on ankarimmillaan 10-20 vuotta vankeutta.

 

Ilmaisunvapauden asiantuntija Edison Lanzan mukaan lakiin sisältyvät kohtuuttomat rangaistukset uhkaavat vaientaa Venezuelan viimeisen vapauden tilan, eli sosiaalisen median.

 

Monasti Euroopassa vihapuhesäännöksiä perustellaan sillä, että rangaistusseuraamukset ovat täällä maltillisemmat. Päivän Byrokraatin aiemmin kertomalla tavalla esimerkiksi Saksassa sosiaalisen median yhtiöt selviävät sensuurinsa läpi pääsevästä vihapuheesta pelkillä 5 – 50 miljoonan euron sakoilla. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on ehdottanut vastaavaa mallia myös Suomeen. Päivän Byrokraatin mielestä lievät rangaistukset ovat perusteena vähintään yhtä kestäviä kuin vaikkapa homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin puolustelu sillä, että rangaistukset eivät kuitenkaan ole kovin ankaria.

 

”Uusi laki rakentaa pelon ilmapiiriä. Se kannustaa sensuuriin ja itsesensuuriin ja vertautuu totalitarististen hallitusten politiikkaan”, kommentoi ilmaisunvapautta puolustavan Espacio P’úblico -järjestön edustaja Carlos Correa. Hän on oikeassa.

 
 

Maailma.net 7.12.2017

 

Bloomberg 8.11.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB kirja-arvostelu: A Vietcong Memoir
PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus

3 vastausta

 1. ceterum censeo

  Tuleepa taas mieleeni Ollin pakina maasta, jossa hallitsija halusi kansalaisten olevan onnellisia. Niinpä hän laati lain, jossa määrättiin rangaistuksen uhalla, että kansalaisten tulee olla onnellisia. Sen jälkeen maassa oli vain onnellisia ihmisiä, kunnes kalenterin tekijä teki vakavan virheen ja laittoi kalenteriin karkauspäivän. Sinä päivänä koko kansa karkasi. Miksi siis Venezuela, Suomi ja EU jättäisivät tämän vihan kitkemisen puolitiehen kun ne voivat samantien vaatia ihmisiä olemaan hyviä ja onnellisia. Karkauspäivä tietysti kannattaa poistaa kalentereista.

 2. Veijo Hoikka

  Suomi kieltää vihapuheen. Ihmisoikeusjärjestöt eivät syytä sensuurista.

  (Minun itseni ideoima blogi, vähän lyhyt, mutta kertoo paljon.)

 3. Antti

  “Oh the turntables” – Michael Scott, the Office.
  On se vain kummasti kääntynyt vasemmistonkin yleinen mielipide vihapuhelainsäädännön kannalle nyt kun sillä on oma etu ajettavissa. Nykyinen keskusteluilmapiiri on myrkyllisyydessään verrannollinen lähinnä nuolimyrkkysammakoiden saunailtaan.