4
helmi
2018

PB: Varakkaan on turha tulla Suomeen harrastamaan

Päivän Byrokraatti -palkinnon saavat Suomen maahanmuuttovirasto ja Varsinais-Suomen TE-keskus, joiden toiminnassa tiivistyy Suomen maahanmuuttopolitiikan älyttömyys. Maastamme saa eliniäkseen elatuksen, kunhan osaa sanoa rajalla “asylum”, mutta jos varakkaampi ihminen tulee tänne harrastamaan, oleskelulupa evätään.

 

Asiassa on kysymys naisten jääkiekosta, ja Jatkoaika.com-nettijulkaisun uutisesta, jonka mukaan meksikolainen Maria Chavez käännytettiin maasta, koska maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen työperäisestä oleskeluluvasta:

 

”KJT Naiset on tänä syksynä havainnut, että vaikka pelaaja asuisi perhemajoituksessa täydellä ylläpidolla, olisi täysin vakuutettu kaiken mahdollisen sairaanhoidon osalta ja pelaisi jääkiekkoa omilla rahoillaan määräaikaisesti Suomessa, hän ei saa oleskeluunsa oikeutusta, jos hänellä ei ole työpaikkaa.”

 

No, kunnolla palkattua työpaikkaa ei tule, sillä kun ei naisten jääkiekko kerää yleisöä, eivät seuratkaan voi toimia ammattimaisesti ja maksaa täyttä korvausta. KJT:n tiedote jatkaa:

 

“koska joukkueella ei ole varaa maksaa palkkaa, on haettava työperäistä oleskelulupaa, vaikka urheilijan oma varallisuus sallisi elää kauden Suomessa ilman töitä.”

 

Meksikossa naisjääkiekko on erittäin pienen ja varakkaan eliitin laji, vähän niin kuin hevospoolo Suomen Kainuussa. Chavezin ja hänen ystävänsä Bertha Gonzalesin vierailu olisi ilmeisesti ollut rikkaiden perheiden tyttärille kokemusten hakemista ja urheiluseikkailu eksoottisessa jääkiekkomaassa. Myös Gonzales päätti ystävänsä käännytyksen myötä nostaa kytkintä ja palata pelaamaan kiekkoa sombrerojen täyttämien katsomoiden eteen.

 

Palkintokomitealla ei ole suurempaa epäilystä siitä, etteivätkö meksikolaiskiekottaret olisi tulleet hyvin toimeen palkattomalla pelaajasopimuksellaan ilman Suomen sosiaaliturvan luomaa turvaverkkoa.

 

Päivän Byrokraatti on täsmälleen samoilla linjoilla kuin kiekkoseuran puheenjohtaja Janne Mellin, jonka mukaan:

 

”maahanmuuttoa – lakia tai sen tulkintaa – tulisi muuttaa siten, että se mahdollistaisi urheilijoiden harjoittelun omalla kustannuksellaan Suomessa ilman työluvan tarvetta. Nykyinen maahanmuuttolaki ja viranomaisten tulkinta siitä tekee käytännössä melko mahdottomaksi Euroopan ulkopuolelta tulevien naispelaajien jääkiekon pelaamisen Suomessa.”

 

Sanomattakin lienee selvää, että muutenkin työperäisen maahanmuuton erillisestä viranomaistarveharkinnasta olisi pitänyt luopua jo aikoja sitten yleishaitallisena ilmiönä, kuten mm. kansanedustaja Elina Lepomäki ja Peter “aina-se-sama-huppari” Vesterbacka taannoin kirjoittivat.

 

Harvinaisen kafkamaiseksi tilanteen tekee se, että samaan aikaan Suomen jääkiekkonaismaajoukkueen pelaaja Susanna Tapani kamppailee täysin vastakkaisen laintulkinnan kanssa.

 

Varsinais-Suomen TE-toimiston työvoimaviranomaiset ovat evänneet Tapanilta työttömyyskorvauksen, vaikka tämäkään ei saa palkkaa pelaamisesta. Silti hänen pelaajasopimustensa katsotaan olevan este oikeiden töiden vastaanottamiselle, ja TE-toimisto pitää pelaamista Tapanin varsinaisena ammattina:

 

“Hakijan katsotaan työllistyvän päätoimisesti omassa työssään urheilijana. Hakija pelaa kahdessa seurassa jääkiekkoa ja ringetteä korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Hakijan toiminnan katsotaan olevan niin sitovaa, että se on esteenä kokoaikatyön tekemiselle. Mediassa olleen tiedon mukaan hakijalla on manageri apunaan.”

 

Tapanin mukaan manageri auttaa häntä kausimaksuissa hankkimalla sponsoreita, jotta hän pelaajana selviäisi ylipäätään edes harrastuksensa kustannuksista. Elantoa naisjääkiekolla ei Suomessa voi tehdä. Susanna Tapanikin pyrkii keskittymään lätkään ja tuleviin Etelä-Korean olympialaisiin, mutta kolminkertaisen MM-mitalistin aika menee ainakin lähiaikoina muutoshakemuksiin ja valituksiin työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan.

 

Maahanmuuttoviraston ja TE-toimiston päätösten välinen ristiriita on käsin kosketeltava, sillä meksikolainen pelaaja taas karkotettiin pelaajasopimuksestaan huolimatta juuri sillä perusteella, että pelaajasopimus EI muodostanut työpaikkaa.

 

Ehdottaisimme kiekkonaisille muuten rintapanssareiden polttamista protestiksi, mutta koska sponsoritulo on vähissä, ehkäpä hintava demonstraatio kannattaa kuitenkin jättää väliin.

 

Kaikesta huolimatta Päivän Byrokraatti toivottaa Susanna Tapanille ja hänen joukkuetovereilleen menestystä olympiakaukaloihin. Sieltä löytynee joka tapauksessa paljon helpompia vastustajia kuin suomalainen TE-toimiston virkamies.

 

Jatkoaika.com 16.1.2018

 

IS 12.12.2018

 

Verkkouutiset 26.2.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomi tarvitsee tulevaisuusstrategian
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin

2 vastausta

  1. ceterum censeo

    Jälleen kerran todistettiin, että Suomi oh hyville maahanmuuttajille huono maa, honoille hyvä ja erittäin huonoille erittäin hyvä. Jos Maria käväisisi kotimaassaan tekemässä murhan ja asettuisi tänne laittomasti, hänen oleskelunsa, terveydenhoitonsa ja sosiaalietuutensa olisivat turvatut. Ehkä saman tuloksen saisi, jos Meksikon viranomaiset suostuisivat antamaan Mariasta etsintäkuulutuksen sellaisen rikoksen perusteella, josta häntä uhkaa kuolemanrangaistus. Kauden lopussa se sitten voitaisiin peruuttaa ja todeta, että kyseessä olikin tonen henkilö.

  2. Lati No

    Älä vaan koskaan sano sosiaalityöntekijälle, ettet tarvitse apua. Ihminen on ihmiselle susi.