16
touko
2018

Päivän Byrokraatti kertoo, miten hankkia tietokone

A-studion Kuplat-sarjan kohua herättäneessä päätösjaksossa tavattiin pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen ja kansanedustaja Susanna Koski (kok).

 

Tikkanen oli erittäin tyytymätön saamiinsa avustuksiin ja kertoi elämästään. Koski puolestaan ihmetteli, eikö todellakaan ole mitään keinoja, miten Tikkanen voisi itse parantaa omaa tilannettaan sen sijaan, että hän pysyisi työttömänä avunsaajana. Tikkanen löysikin lopulta yhden tavan: ”Jos minä olisin työkykyinen, ensimmäisenä tarvitsisin tietokoneen. Mutta kun toimeentulotuesta ei voi säästää.”

 

Ohjelmasta ei selvinnyt, miksi Tikkanen ei olisi työkykyinen tietokoneen käyttämiseen, mutta hän osaa tietysti meitä paremmin arvioida oman työkykynsä, emmekä tuota arviota Tikkasta tuntematta kyseenalaista. Yleisellä tasolla – eikä siis välttämättä millään tapaa juuri Tikkasta koskien – on kuitenkin niin, että nykyinen, uhriutumista jopa ihannoiva ilmapiiri kannustaa ihmisiä korostamaan enemmän rajoitteitaan kuin mahdollisuuksiaan.

 

Etätyö voisi joka tapauksessa olla, jollei Tikkaselle, ainakin monelle muulle liikkumarajoitteiselle hyvä vaihtoehto. Työtä ei myöskään tarvitse tehdä kovin montaa tuntia kuukaudessa ennen kuin 300 euron suojaosa on tienattu, joten osa-aikainen etätyö mahdollistaisi myös työskentelyn kunnon asettamissa rajoissa. Parhaimmillaanhan työ toimii myös itsessään kuntouttavana ja aktivoivana tekijänä.

 

Jostain syystä tietokoneen hankkiminen toimeentulotuella oli kuitenkin Ylen mielestä niin huono neuvo, että toimitus päätti tehdä jopa artikkelin, jossa todistetaan, miksi se ei ole mahdollista. Samalla Susanna Koski tuomittiin laajalti mediassa kylmästä suhtautumisesta vähävaraiseen.

 

Koko case Tikkanen on malliesimerkki suomalaisesta asennoitumisesta työttömyyteen ja vähävaraisiin. Keskustelussa keskitytään etsimään syitä, miksi joku ihminen EI voi itse parantaa tilannettaan sen sijaan että mietittäisiin, miten hän voisi sen tehdä ja autettaisiin häntä tekemään se.

 

Yhteiskunnassamme on vain yksi oikeutettu tapa auttaa: se että työttömälle vähävaraiselle annetaan lisää rahaa. Neuvominen on syyllistämistä.

 

Ilmainen raha ei kuitenkaan paranna ihmisten tilannetta, vaan se pitää heidät samassa tilanteessa kuin he jo ovat. Tilanne voi parantua vain, jos he itse tarttuvat toimeen ja alkavat parantaa omaa tilannettaan.

 

Ehkä Tikkasellekin – tai sitten ainakin jollekin hänen kohtalotoverilleen – tietokoneen hankkiminen olisi keino eteenpäin.

 

Päivän Byrokraatti ojentaa tässä auttavan kätensä ja julkaisee kymmenen keinoa, miten vähävarainen työtön voi hankkia itselleen tietokoneen. Toivottavasti neuvot auttavat Tikkasen tai jonkun muun leveämmän leivän ääreen.

 

1) Pyydä kavereilta käytettynä.
 
2) Jos kavereilla ei ole, pyydä että he pyytäisivät kavereiltaan.
 
3) Kirjoita paikallislehden yleisönosastoon.
 
4) Kysele paikallisilta oppilaitoksilta tai kunnalta, onko heillä jäänyt ylijäämäkone.
 
5) Pyydä paikalliselta yrittäjäjärjestöltä, että he kysyisivät jäseniltään. Yrittäjillä on paljon sympatiaa toisia yritteliäitä ihmisiä kohtaan.
 
6) Pistä pyyntö FB:n osto- ja myyntipalstalle, Tori.fi:n, Huuto.nettiin, FB:n Roskalava-ryhmiin, jne.
 
7) Jätä ilmoitus kauppojen ilmoitustauluille.
 
8) Perusta FB-sivu (esimerkiksi kirjaston tietokoneella), jossa kerrot tilanteestasi ja miten haluaisit päästä eteenpäin, mutta sinulta puuttuu tietokone. Pistä se julkiseen jakoon.
 
9) Käy Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen sivuilla.
 
10) Kysy sittenkin sitä konetta toimeentulotuella. Pyyntö saattaa kuin saattaakin mennä läpi.

 

Toimivat neuvot ja keinot, joilla ihminen voi auttaa itseään ovat parasta empatiaa. Surkuttelu sen sijaan ei ole koskaan auttanut ketään, mutta tuottaa toki surkuttelijalle muutaman hyvepisteen ja saa hänet tuntemaan itsensä paremmaksi ihmiseksi. Sitä paljon tärkeämpää on lähimmäisen kenties pieneltäkin tuntuva konkreettinen apu. Tuo apu voi olla se pieni ratkaiseva tekijä, jolla pyörät lähtevät rullaamaan oikeaan suuntaan.

 

 

Yle 15.5.2018

 

Saatat tykätä myös

PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB: Naiskansanedustajat pätevöityvät ministereiksi 13 vuotta nuorempina kuin miehet?
PB: Ministerien on oltava rehellisiä ja taitavaksi tunnettuja Suomen kansalaisia

36 vastausta

 1. Jukka Keskinen

  Tietokoneen kiintolevy on useimmiten ongelma kohta. Sitä eivät varsinkaan yritykset anna kiertoon. Sitten ollaankin ongelmassa, kun koneen mukana ei tule käyttöjärjestelmää ja monella ei ole sitä osaamista asentaa uusi kiintolevy (n. 80€) ja tarvittavat ohjelmistot siihen.
  Jatkossa on myös välttämätöntä olla nettiyhteys, eikä se ole ilmaista, vaan merkittävä kuluerä kuukausittain.

  1. Haerski

   Yritysten käyttämissä pakettikoneissa on melkein poikkeuksetta mukana kulkeva OEM-käyttöjärjestelmälisenssi. Nykypäivän digilisenssien aikana ei useimmiten tarvitse edes huolehtia onko tuotetunnus tallella, koska digilisenssi tunnistaa koneen ja aktivoituu automaattisesti netin kautta. Ikävää, kun nykytekniikan helppous tekee oman laiskuuden perustelusta niin saamarin vaikeaa.

   En voi toki puhua kaikkien yritysten puolesta, mutta kuulostaa myös aika erikoiselta, että jossain oltaisiin noin tarkkoja vanhojen kiintolevyjen käsittelyssä. Nykyään lähes poikkeuksetta kaikki yrityssalaisuudeksi luettava tieto sijaitsee pelkästään yrityksen keskuspalvelimilla ja henkilökohtaisilla koneilla vain otetaan yhteyttä tähän palvelimeen. Näin yksittäiset koneet, eivät sisällä mitään arkaluontoista ja niiden kiintolevyt ovat täysin vapaata riistaa. Pelkkään kiintolevyn tyhjennykseen ja käyttiksen uudelleenasennukseen on taas Windowsissa itsessään sisäänrakennetut työkalut, joita osaa kuka tahansa käyttää.

   1. FutuDrama

    Jos olet asioista niin hyvin perillä, kuin viestisi antaa ymmärtää, niin tiedät että puhut puutaheinää. Yksikään itseään tai asiakkaitaan arvostava yritys ei anna tietokoneitaan eteenpäin ennen kuin kiintolevy on joko fyysisesti tuhottu, demagnetisoitu (ei toimi SSD:n kanssa) tai vähintään useita kertoja ylikirjoitettu (wiping).

    1. Haerski

     En ole sanonut olevani asiasta perillä. Kuulostaa vaan erikoiselta, jos käytäntö todellakin on se, että käytettyjen koneiden kiintolevyt menee pääsääntöisesti silppuriin. Ymmärrän tämän jossain Nokialla, mutta Nokia ja kumppanit ovatkin vain jäävuoren huippu. Jonkun tavallisen keskitason tai pienen yrityksen tietoihin tuskin kohdistuu niin suurta kiinnostusta, että asiassa kannattaisi olla ylineuroottinen.

     Sen toki myönnän, että perusteellinen tyhjennys ylikirjoituksineen koneille kannattaa aina tehdä, varsinkin jos vastaanottaja on joku entuudestaan tuntematon. Se nyt on standarditoimenpide myös kun myyt kotikoneen. Tähän ei tosin löydy Windowsista valmista työkalua, toisin kuin aikaisemmassa kommentissani sanoin.

  2. Hillomies

   Itse olen ollut opintoihin liittyen palkattomassa harjoittelussa yrityksessä, jossa tehtäviäni oli mm. fyysisesti tuhota täysin käyttökelpoisia kiintolevyjä. Käyttökelpoiset keskusyksiköt ja näytöt menivät myös “kaatopaikalle” esimiehen mukaan, toivottavasti todellisuudessa edes SERriin sulatettavaksi.

   Oppilaitoksessa myös vesi kielellä katselin poistettavien laitteiden kuormia, mutta missään nimessä niitä ei voitu antaa hyötykäyttöön kenellekään.

   Oli tämä minustakin vaan maalaispoikana aika erikoista, mutta juuri näitä tärkeitä työelämän käytäntöjä olikin tarkoitus oppia…

 2. Haerski

  Odottelinkin milloin Byrokraatti tarttuu tähän aiheeseen.

  Ensimmäinen asia, mikä koko revohkassa pisti silmään on se, miksi ihmeessä pitkäaikaistyöttömyydestä keskustelemaan on kaivettu henkilö, joka on omasta ja ainakin jonkun lääkärinkin mielestä työkyvytön? Mitä sisältöä keskusteluun voi tuoda ihminen, joka on jo päättänyt, ettei aio hakea työtä, vaan haluaa oleskelupaperit Kelalta? Tikkasen vastapäätä olisi pitänyt istua joku työkyvyn arviointiin erikoistunut lääkäri, eikä poliitikko, jolla ei ole mitään lääketieteellistä asiantuntemusta. Koskelle kuuluu kyllä pyyhkeet siitä, että ylipäätään lähti tällaiseen ilmiselvään vasemmiston väijytykseen mukaan.

  Nyt Koskea leimataan mediassa kunnon telaketjuoikeistolaiseksi, joka ei kannata hyvinvointivaltiota. Siis mitä? Radikaalein hyvinvointivaltiota koskeva pointti Koskelta taisi olla sosiaalitukijärjestelmän uudistaminen ymmärtääkseni jonkinlaisella perustulomallilla ja Tikkanen oli itse tasan samoilla linjoilla. Mikä tässä uhkaa hyvinvointivaltiota? Mikä edes on hyvinvointivaltio? Elämmekö tällä hetkellä sellaisessa, jos kerran köyhillä on täällä niin paha olla? Onko vasemmiston päässä hitustakaan logiikkaa vai pelkkää 100-prosenttista sahanpurua?

  No, lopputulos kuitenkin se, että media haistoi veren ja päätti vetää Kosken oikein näyttävästi kölin ali. Ei ihme, että avoin ja rehellinen keskustelu ei ole muodissa, kun media on näin pahasti vinoutunut vasemmalle. Totisesti toivon, että ihmiset alkavat nähdä tällaisen ilveilyn läpi ja osaavat tehdä omat johtopäätöksensä. Lienee tosin turha toivo, kun alkuperäinen ja mielestäni erittäin maltillinen video on jo hukkunut miljoonan siitä kirjoitetun lööpin alle. Eihän alkuperäistä keskustelua tarvitse kenenkään enää katsoa, kun media on jo kertonut mitä mieltä Koski OIKEASTI on.

  Taas uusi masentava päivä Suomen päivän politiikassa.

  1. Hoki

   Se on itseasiassa vasemmisto joka vastustaa perustulomallia, sehän on huomattavasti halvempi kuin nykyjärjestelmä, saa monet tekemään pätkätöitä ja ehkä siitä varsinaisiin töihin, mutta jokatapauksessa raha kiertää ilman massiivista byrokratia koneistoa.

   Vasemmisto ei tykkää perustulosta, koska se karsii byrokratiaa ja asettaa yksilölle vastuut, sinä päätät miten rahasi käytät jos tarvitset lisää niin pitää tehdä jotain duunia, mikä lisäisi esimerkiksi kuljetus yms. palveluita.

 3. ...

  Niin…sillä tietokoneellakaan ei tosin juuri mitään tee ellei ole varaa maksaa nettiliittymää – Eikä sitä saa mistään roskalavalta tms.En tosin katsonut kyseistä ohjelmaa joten en tiedä asiasta sen tarkemmin mutta olettaisin että ellei ole varaa jonkinlaista käytettyä romua hankkia tuskin on varaa maksaa sitä liittymääkään sitten?

  1. Haerski

   Telian halvin mobiilinettiliittymä 7 €/kk. Ei tässä ehkä ihan millekään gigan valokuitulaajakaistalle ole tarvetta? Puhelin löytynee taloudesta, jolloin edes mitään mokkulaa tms. ei tarvita. Tikkanen tosin kertoi, että hänellä oli tietokone puoli vuotta aikaisemmin, kunnes se meni rikki, eli laitteet luultavasti on kyllä olemassa ja myös taloudessa ilmiselvästi varaa liittymälle. Suosittelisin myös Tikasen tapauksessa ottamaan yhteyttä taloyhtiöön ja kysymään löytyykö talosta yhtiölaajakaistaa, joka siis sisältyy jo jokaisen asukkaan vuokraan/vastikkeeseen. Taloyhtiöratkaisut ovat jo yllättävän yleisiä, eikä niitä välttämättä mainosteta, jos asukas ei itse ota asiasta selvää.

   Näissä kommenteissa tulee taas esiin jo blogissa esitetty asenne, jossa ollaan kärkkäämpiä perustelemaan miksi Tikkanen ON KYKENEMÄTÖN suoriutumaan tällaisesta elämäänsä helpottavasta hankinnasta, eikä pyritä löytämään ongelmiin aitoja ratkaisuja. Mitä tällaisella saavutetaan?

   Mummo on kumollaan ojassa, mutta voi voi mitä voisimme hänen hyväkseen tehdä? Kutsutaan Yle paikalle kuvaamaan ja syytetään hallitusta, kun eivät tule jo nostamaan tätä ylös?

 4. Heikki

  Olisikos Päivän Antibyrokraatti-palkinto Susanna Koskelle, ja päivän Byrokraatti -palkinto Tikkaselle paikallaan ? Tuosta Tikkasestahan näkee päällepäin, että hän on täysin työkykyinen ja pystyy kyllä tekemään vaikka etätöitä kotona. Koski sensijaan puhuu ihan täyttä asiaa, ja annan kaiken sympatian hänelle, enkä suinkaan Tikkaselle.

  Sen sijaan Päivän Byrokraatille sapiskaa siitä , että kirjoituksenne perusteella teidän mielestä on oikein elää toimeentulo-tuen varassa tehden samalla töitä. Kirjoitatte että “Työtä ei myöskään tarvitse tehdä kovin montaa tuntia kuukaudessa ennen kuin 300 euron suojaosa on tienattu, joten osa-aikainen etätyö mahdollistaisi myös työskentelyn kunnon asettamissa rajoissa”. Tuon perusteella teidän mielestä on siis oikein että Tikkanen nostaa samalla toimeentulo tukea kun tekee töitä ?! Jos Tikkanen pystyy tekemäänedes sitä osa-aikaista etätyötä, niin mihin ihmeseen hän enää tarvitsee tt-tukea, kun hänhän voisi elättää itsensä niillä etätöillä ?
  Kirjoitatte myös, että “10) Kysy sittenkin sitä konetta toimeentulotuella. Pyyntö saattaa kuin saattaakin mennä läpi.” Te siis kannustatte hyödyntämään muiden veronmaksajien varoja, mikä on täysin väärin !

  Herranen aika, jos pystyy tekemään töitä ei silloin ole edes mitään tarvetta nostaa yhteiskunnan tukia ! Jos rahat ei riitä, sitten ottaa vaikka pikavippejä tai lainaa kavereilta, mutta ei herran isä kenenkään tule nostaa yhteiskunnan tukia elättääkseen itsensä, etenkään jos tekee samalla töitä !!!

  1. Päivän Byrokraatti

   On liian pitkälle vietyä tulkintaa, että asia olisi PB:n mielestä oikein. Ennemminkin niin, että mieluummin yhdessä kirjoituksessa käsittelemme yhtä ongelmaa… Järjestelmän väärinkäytösten lisäksi juttua riittäisi muun muassa myös työllistymisen esteenä olevista kannustinloukuista.

   1. Heikki

    En rehellisestisanottuna usko, että nuo “kannustinloukut” ovat oikeasti työllistymisen este. Ihmiset ovat vain nykypäivänä passivoituneet ja laiskistuneet, kyllähän sitä oikeasti ihanhyvin pärjää vaikka työstä jää käteen vähemmän kuin kaikki tuet. Ja jos lisärahaa tarvitsee aina voi ottaa esm pikavippejä.

    Jos en olisi korviani myöten veloissa , muuttaisin Suomesta pikimmiten pois. Ei tätä hyysäys valtioita oikeasti jaksa.

   2. Heikki

    Päivän Byrokraatti, jos teidän mielestä toimeentulo-tuella eläminen ei ole oikein niin selittäkääpä minulle että miksi sitten edees alunperin ehdotitte tekstissänne, että kysy konetta toimeentulotuesta ? Tarkoitushan nimenomaan on, että toimeentulo tukea ei käytetä sen koneen hankintaan !

    1. Mitä vittua? Onhan se nyt parempi, että toimeentulotuesta saadaan se kone, jolla tehdään töitä, kuin että sitä toimeentulotuen nostamista jatketaan loputtomasti ilman työn tekoa, mikä on se realistinen vaihtoehto.

     Vaikka kuinka vastustaisi sosiaaliturvaa, ei se ole mihinkään katoamassa, joten joku militantti täysvastustus on täysin järjetöntä.

     Itselle jäi epäselväksi miksei toimeentulotuella voi hankkia tietokonetta, kun jokainen verkkokauppa yms. tarjoaa nykyään korottomia osareita. Onko yhä ihmisiä, joilla on joku moraalinen ongelma osamaksujen kanssa? (mutta ilmainen raha kyllä kelpaa)

     1. Heikki

      Et nyt ymmärträ . Toimeentulo tukea tai mitään muita tukia ei pidä missään nimessä nostaa minkään asian hankintaan vaan sitten tulee ottaa vaikka pikavippejä.
      Mietipä vähäsen yhteiskunnan kannalta kumpi on kannnatavampaa : a. Se että sosiaaliturva on olemassa ja ihmiset passivoituvat sen turvin vai b. Sosiaaliturvaa ei ole vaan ihminen joutuu oikeasti tekemään töitä leipänsä eteen.
      Hetken asiaa mietittyäsi varmasti tajuat asian. Esim yhdysvalloissa ei ole juuri ollenkaan sosiaaliturvaa ja juuri siksi heillä menee niin paljon paremmin joka mittapuulla.

 5. Hoki

  Foliohattu päässä voisin jopa veikata, että tämä koko homma on luotu “empatia kriisi” YLEn ja miksei muunkin median puolelta.

  On se asia mikä asia aina 3 ihmistä twitterissä “kauhistuu” tai “suuttuu”, mutta kuinka moni oikeasti edes katsoi ohjelmaa tai muodosti mitään mielipidettä? Mutta YLElläkin oli jo 5 juttua putkessa tulossa.

  Vähän myös tuntuu, että Koski ajoi miinaan sinisilmäisenä, ei ehkä se oikeistopolitiikan toivo sittenkään.

 6. Oma-apu vai muiden

  Päivän byrokraatti voisi nyt lahjoittaa koneen hänelle ja sen jälkeen neuvoa mistä saisi työn jota osaisi osa-aikaisena tehdä kotoa käsin, niinkuin hän TV:ssä ilmoitti.

  1. Kari

   Mainio ehdotus, nyt olisi sadan taalan paikka näyttää miten tälläisellä sivustollakin pystyy auttamaan ahdinkoon joutunutta työtöntä.
   Itse tietokoneen lahjoittaminen ei varmaankaan tuota probleemaa mutta työn saamisen, osa-aikaisenkin kanssa voi tulla sitten ongelmia mihin ei Päivän Byrokraattikaan pysty vaikuttamaan.

   1. heikki

    Ei ole Päivän Byrokraatin eikä kenenkään muun asia auttaa työtöntä pois ahdungosta. Sieltä ahdingosta pitää kuule päästä pois ihan omin voimin !
    Jos tuo Tikkanen kerran osaa kättää tietokonetta osaa hän varmasti myös käyttää Googlea, ja hakea niitä etätöitä,

 7. Heino Naumanen

  Juttu antoi uutta näkökulmaa asiaan. Ajatellaan asiaa kuitenkin asiaa tiedettyjen tosiasioiden pohjalta. Kyseessä on noin 50-vuotias monisairas alaikäisen lapsen yksinhuoltaja joka elää toimeentulotuella.
  Tällaiset työntekijät ovat työmarkkinoilla todella kysyttyjä. Työnantajat odottavat innoissaan puhelua jossa työntekijä sanoo olevansa kipeä, eikä pysty työskentelemään. Ja uusi työ osataan heti ilman koulutusta tai opastusta. “Tulemme käymään työsopimuksen kanssa, nimi paperiin ja hommiin”.
  Eikä taida pätkätyöt motivoida. Jokainen euro minkä tienaat, vähennetää tuesta. Myös PB:n 300€. Ja tekemisen ilosta tulevat kulut jäävät itselle.

  Ja tietokoneesta: Varmaan korkeasti koulutettu ihminen tietää mistä koneen voisi saada jopa ilmaiseksi. 1990 korkeakoulujen oppisisältöön ei varmastikaan kuulunut kurssia “näin teet vanhasta PC:stä tehomyllyn uusimmalla käyttöjärjestelmällä”. Jos saa jostain vanhan koneenraadon tyhjällä kiintolevyllä, ongelmajätteenä siitä ei ole edes verkonpainoksi.

  Yleisellä tasolla PB:n artikkeli on ihan hyvä. Kun henkilö mainitaan nimeltä, nyt pohjanoteeraus.

  1. Päivän Byrokraatti

   Miksi ei olisi saanut mainita nimeä? Kysymyksessähän on ollut koko viikon ajan suurin piirtein Suomen eniten huomiota herättänyt puheenaihe.

   1. Heino Naumanen

    Siksi että nimen mainitsemalla siirrytään käsittelemään mainitun henkilön asioita. Kyseessä ei ole julkisuuden henkilö, poliitikko tms. Artikkelinne koski yksityishenkilöä joka on keskustellut poliitikon kanssa kahdessa ajankohtaislähetyksessä.
    Mikä on PB:n käsitys mainitun henkilön työnsaantimahdollisuuksista osapäiväisenä etätyöntekijänä lahjoitustietokoneellaan? Edellisestä vastauksesta ei asia selvinnyt.

    1. Heikki

     Hänellä on kyllä ihan hyvät mahdollisuudet saada sellaisia töitä. Se on vain omasta viitsimisestä kiinni. Tai sitten hän voi ihan hyvin perustaa oman firman ja pyörittää sitä kotoa käsin ? Mikä siinäkin niin vaikeata.

     1. Heino Naumanen

      Firman perustaminen sellaisille töille (mitä lienevätkään) on helppoa. Ainoa hankaluus firman ylläpidossa on se että pitäisi saada asiakkaita joita voi laskuttaa tekemästään työstä. Yrityksen tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen.
      Miten Heikki ratkaisisi tämän pienen ongelman joka on työttömän vaurastumisen esteenä?

     2. Haerski

      Hankkii niitä asiakkaita ja laskuttaa tekemästään työstä. Usko tai älä, mutta sillä tavalla pyörii jokainen yritys tässä maassa.

     3. Heikki

      Heino Naumanen, se ei ole minun ongelmani vaan firman ylläpitäjän ongelma. Ei ole kenenkään muun kuin yrittäjän itsensä asia, hankkia yritykselleen asiakkaita.

    2. Haerski

     Kyseessä on julkisuuden henkilö, koska itse vapaasta tahdostaan meni televisioon esittämään asiansa. Silloin pitää olla myös avoin itseensä kohdistuvalle kritiikille. Tikkanen pääsi kaksi kertaa keskustelemaan Ylen ajankohtaislähetykseen. Se on vaikutusvaltaa, jota harvalla meistä on.

     Näkeehän tuon kun katsoo minkä tahansa iltapäivälehden lööppejä: Tikkanen tarinoineen on ollut viikon puheenaihe. Absurdia vaatia, ettei tällaista henkilöä saisi kritisoida Päivän Byrokraatissa. Tikkasella on tässä isompi puhujanpönttö

     1. Heino Naumanen

      Kahdesti asiaohjelmassa ollut on siis julkisuuden henkilö. Kuvailepa minkälaista vaikutusvaltaa sillä saa. Toimeentulotukea ja työttömyyspäivärahaa korotetaan 50% ja pääministeri kysyy neuvoa ennen tärkeitä päätöksiä? Onko Tikkanen itse pyrkinyt roskalehtien sivuille vai roskalehdistö tehnyt jutut Tikkasesta huolimatta? Sen mitä otsikoita olen seurannut, yhden haastattelun antanut.
      Roskalehtien kiinnostus on tullut Susanna Kosken (poliitikko, merkittävä vallankäyttäjä) vuoksi. Ja kun juttu esitetään altavastaajan/kärsineen/syyttömän näkökulmasta, saadaan enemmän klikkauksia ja myyntiä.
      Jos keskustelussa olisi ollut Tikkanen ja Ähtärin kunnan avustava sosiaalityöntekijä, eipä asia olisi otsikoissa ollut.

     2. Heino Naumanen

      Yritysidealla ja myytävällä tuotteella/palvelulla ei olekaan väliä. Taidankin lopettaa vieraan palveluksessa olemisen ja perustaa yrityksen. Puhelin vain käteen:
      “Heinon frmasta hei. Tuotan sinulle jonkin palvelun tai myyn jonkin tavaran. Laitan sitten laskun tulemaan. Sopiiko näin?”

     3. Haerski

      Samasta tilanteesta on lähtenyt joka ikinen yritys. Voidaan tässä tietysti käydä jokainen yrittämiseen liittyvä nippeli ja nappeli erikseen läpi, mutta ei se tähän keskusteluun mitään lisäarvoa tuo.

      Tietysti, jos ei ole mitään osaamista, eikä kiinnostusta sellaista hankkia, niin en ehkä yrittäjyyttä suosittelisi, mutta eipä tarvitse silloin kovin kaukaa hakea syitä oman työmarkkinatilanteenkaan heikkoudelle.

      Ja kyllä, jos esiinnyt omasta tahdostasi Ylen ajankohtaisohjelmassa tai kirjoitat vaikka yleisöosastokirjoituksen paikallislehteen, niin käytät silloin sen median tuomaa vaikutusvaltaa ja sinua voidaan sen esiintymisesi osalta kritisoida ihan mielin määrin. Sananvapaus on näköjään yllättävän vaikea konsepti. Julkisuudenhenkilö-temin käytöstä luovun ihan mielelläni, kun se selvästi nyt vain sotkee keskustelua.

 8. Puskarossi

  Niin, suurin osa ihmisistä on työllistettäviä ja pienempi työllistäjiä. Menisikö klassisen 80/20 jaon mukaan.
  Työllistäjä osaa työllistää itsensä koulutuksesta riippumatta ja menestyeessään työllistää muitakin. Työllistettävät – myöskin koulutuksesta riippumatta – ovat aina työllistäjistä riippuvaisia.

 9. Hillomies

  “Ilmainen raha ei kuitenkaan paranna ihmisten tilannetta, vaan se pitää heidät samassa tilanteessa kuin he jo ovat.”

  Varsin erikoinen väite. Kyllä pääomia tarvitaan monessa asiassa. Tässä ilmeisesti oletetaan, että ihminen ei itsenäisesti pysty koskaan käyttämään rahaa hyödyllisesti, vaan tuhlaa sen väistämättä.

  Itse ainakin pyrin käyttämään kaikilla tavoin saadun rahan optimaalisella tavalla. Kaikki rahahan on samanarvoista, mikä onkin yksi rahan tärkeistä ominaisuuksista (eng. fungibility).

  Muuten, jos oikeasti löytyy etätöitä jossa voi tienata 300 euroa eikä tarvitse edes tehdä ‘kovin montaa tuntia’, niin saa ihan vapaasti tarkemminkin kertoa näistä työpaikoista. Meillä on kuitenkin se jokusen sataa tuhatta työtöntä Suomessa, joista monet jopa Tikkasta terveempiä, eikä kaikki ole vielä PC:stäkään luopuneet mobiilivillityksestä huolimatta. Millä tavalla näihin huipputöihin rekrytoidaan?

 10. Meillä duunissa vanhat läppärit pyyhkäistään Blanccolla tyhjäksi joka ylikirjoittaa kiintolevyn NSAn:kin hyväksymästi. Sen jälkeen koneet annetaan tarvitsijoille, yleensä työntekijöiden vaimo/mies/lapset/vanhemmat/isovanhemmat/kaverit jne.

  Sinne sitten vaikka ilmainen Linux sisään. 19 eurolla sai ainakin jokin aika sitten myös Windows Home version avaimen laillisesti ostettua, media imurointiin vaan sen jälkeen ja asennukseen.

  Näin toimii moni pienempi firma, muutenhan läppärit menee vaan SER jätteeseen vaikka olisivat aivan toimivia mutta ei enää raskaampaan työntekoon ajantasalla olevia.

  Toinen asia toki jos on leasing laite, ne yleensä pitää palauttaa liisariajan jälkeen.

 11. j.suuronen

  Itse 30v ja tällä hetkellä työtön ja elän kanssa tuella, koneeni ja nettini olen tästä tuesta maksanut, osamaksulla tosin. Mutta parinsadan koneen tai satasen tabletin säästämiseenkään ei kohtuuttomasti aikaa mene. Kyse on asioiden priorisoinnista, turha väittää ettet vaikka 50€ pysty kuukaudessa sivuun laittaa tuesta esim vapaa-ajan menoista tinkimällä, kun minäkin pystyn. Priorisointi siis.. Mutta en silti usko että kyseisestä aparaatista löytyy vastaus mun työllistymiseen, kyllä se vaatii omaa aktivoitumista ehkä jopa uuden opettelua? ja henk.koht ravaamista työkkärissä ja firmoissa tai ainenki puhelimen ottamista käteen. Toki nettihakemuksillakin on paikkansa ja helpottaahan se tuen hakemista..:) mutta itse uskon enemmän perinteisempään lähestymistapaan joka usein onkin tuottanut tulosta. Duunia olen saanut niinkin että on jälestä perään soitettu sitten kun hommaa ollut tarjolla. Luullakseni tällänen antaa hyvänkuvan työnantajalle ja sinulle jalan ovenväliin, kun työnantaja saa motivoituneen tekijän eikä joudu selaamaan 200 copypaste hakemusta joista puolet tullut vaan siks et työkkäri “pakottanut” hakijaa aktivoitumaan ja hakemaan jotain mikä ei tippaakaan kiinnosta.. Tästä pahempaa on enää se jos työnantajana erehdyt tälläisen uraohjuksen palkkaamaan. Ei ihme että on työvoimapulaa ja samaanaikaan työpaikkaa vaikea saada, etenkin te-toimiston kautta. En minäkään työntekijää heidän kautta palkkais. Btw.. Töitä oisin edelleen vailla ei kellään ois..:D

 12. Vihaan Liberaaleja

  Päivän Byrokraatti vetää taas mutkia suoriksi? Eipä yllätä.

  Ensinnäkin, vinkkisi tietokoneen hankintaan olivat pääasiassa naurettavia. Pelkän laatikon hommaaminen ei ole ongelma. Sen päälle vielä tarvitset oheislaitteet (mm. näytön, hiiren sekä kaiuttimet) ja Windows-lisenssin. Yritykseltä et tule koskaan saamaa toimivaa pakettia, sillä yritykset eivät ole tarpeeksi typeriä luovuttaakseen sinulle kovalevyjä ellei heillä ole protokolla tuhotakseen kaikki mahdollinen informaatio mitä ne sisältää (miksi olisi; vain jotta ne voisivat luovuttaa tietokoneitansa muualle?). Ja jos luulet formatoinnin tekevän niin, niin toivon sinulle onnea jos ikinä tarjoat kenellekään vanhaa tietokonettasi. Toki olen valmis lyömään siitäkin vetoa, että Päivän Byrokraatti ei ole koskaan kenellekään tarjoutunut antamaan tietokoneitansa.

  Työtön ihminen on keskimääräisesti suhteellisen syrjäytynyt. Hänellä tuskin on resursseja löytääkseen tuttavapiirien kautta vanhoja, käyttämättömiä tietokoneita. Ja lisäksi työttömien stigmatisointi (kiitos mm. sinun kaltaisten ihmisten) on johtanut siihen, että työtön ei todellakaan rupea julkisesti kertomaan tilanteestansa Facebookissa. Sosiaalitoimi ei anna maksusitoumusta tietokonetta varten, vaikka kuinka anelisit. Eivät ne maksa nettiäsikään vaikka periaatteessa jatkuvasti ohjeistavat asiakkaitansa käyttämään nettiä.

  Jos työtön haluaa tietokoneen, järkevin tapa on kärsiä ja yksinkertaisesti ostaa käytettynä. Ja rukoilla, että se toimii. Sitten vielä tarvitset ne oheislaitteet ja hyvällä todennäköisyydellä Windows-lisenssin. Ruljanssiin menee helposti 300€. Se on aika helvetisti pois toimeentulotuesta, mutta Päivän Byrokraatti kun tuskin edes osaa kuvitella mitä se tarkoittaa käytännössä, niin eipä se ole hänen huolensa.

  Mutta sitten päästään mielenkiintoisempaan kysymykseen. Mitä etätyötä ajattelit tarjota? Tyypilliset etätyöt Suomessa ovat joko asiantuntijatehtäviä, myyntialan tehtäviä tai sitten ohjelmointia. En osaa tarkalleen sanoa, että kuvitteletko vakavissasi työttömän ja tietokoneettoman ihmisen pääsevän IT-arkkitehdiksi jos hänellä vain sattuu olemaan tietokone. Voin kuitenkin kertoa, että näin ei tapahdu. Kaikki ihmiset joiden tunnen tekevän etätyötä, tekevät sitä pääasiassa kalliilla laitteilla (esim. 3D-mallinnusta) tai sitten kuuluvat jonkin yrityksen (tyypillisesti IT-alan) johtoportaaseen. Minäkin, silloin kun teen etätyötä, teen sitä koska minulta löytyy usean tuhannen edestä tarvittavia laitteita. Ja alassani laitteeni ovat halvimmasta päästä. Tälläiseen työhön tietenkin kuuluu se, että osaat käyttää laitteitasi. Eikä kukaan kaipaa palveluitasi ellei sinulla ole jo jotain meriittejä tai esillä oleva portfolio.

  Jäljelle jäävä etätyö jota voisi realistisesti kuvitella hänen tekevän olisi sellaista, johon ei Suomen kieli oikeastaan riitä. Esimerkiksi joko tekstin kääntäminen, tekstitys tai porvarien pentujen koulutehtävien tekeminen (mm. esseet yliopistoja varten ym). Kyllä, eräs ukrainalaisyritys tarjoaa kyseistä palvelua. Toki tulot riippuu asiakkaan tyytyväisyydestä ja sitten vähän saattaa nakertaa kun asiakas kertoo vasta jälkikäteen, että lähdeviitteiden tulee olla viimeisen viiden vuoden ajalta. Ikävä kyllä jopa niinkin huonolaatuisessa työssä on sellainen jännä piirre, että tekijöistä ei ole ollenkaan pulaa. Tämä ehkä kertoo jotain siitä, että mitä mahdollisuuksia etätyö tarjoaa.

  Neuvosi eivät kenties ole syyllistämistä, mutta ne antavat sinusta itsestäsi varsin empatiakyvyttömän ihmisen kuvan jolla on selkeästi hankala hahmoittaa todellisuutta jollaista juristi jolla on varaa kirjoitella päivät pitkät jonninjoutavia, ei joudu koskaan kokemaan. Sanoisin Tikkaselle henkilökohtaisesti, että kannattaa suosiolla jättää tietokone hankkimatta ellei kaipaa sellaista viihdettä varten. Siihen tietokoneet ovat loistava väline.

  Jos taas porvareita kiinnostaa niin kovasti työttömien tilanne, niin siihen on helppo ratkaisu. Sinä voisit esimerkiksi itse palkata jonkun kirjoittamaan jonninjoutavaa paskaa puolestasi blogiisi, uskoakseni siihen voisit jopa palkata lukiota käyviä kolleja. Voit keskittyä silloin itse tuottavampaan toimintaan ja samalla säästelet silkkisiä sormiasi näppäimistön rouheudelta.