22
kesä
2016

Päivän Byrokraatti vastaa Trafille

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vastasi Päivän Byrokraatin eiliseen juttuun uusista sisävesilaivoja koskevista turvallisuusmääräyksistä. Trafin vastaus kuuluu seuraavasti:

>> Linkki Päivän Byrokraatin eiliseen juttuun

trafin_vastaus

 

Lämmin kiitos Trafille kommenteista. On erittäin hyvä, että viranomainen osallistuu keskusteluun ja tuo esiin omat kantansa. Valitettavasti emme kuitenkaan voi olla Trafin kanssa samaa mieltä.

 

Eräs lukija ehti viedä sanat suustamme toteamalla, että kuviteltuun ongelmaan on vihdoin löydetty ratkaisu. Miltä tahansa elämänalueelta saa keksittyä teoreettisia vaaratilanteita, joihin ratkaisua pohtimalla saa vietettyä mukavasti useammankin työpäivän. Oleellista on kuitenkin, että näiden kuvitteellisten vaaratilanteiden toteutumisen todennäköisyys on niin olematon, että riskiltä suojautumisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Varsinkin, jos vaadittavat turvatoimet maksavat kohtuuttoman paljon.

 

Niin kauan kun Trafi ei hyväksy tätä lähtökohtaa toimintansa perusteeksi, vaan kuvittelee voivansa rakentaa määräyksillään täysin riskittömän maailman, Trafi ei ole osa ratkaisua, vaan osa ongelmaa.

 

Estonian ja Venäjän leirikoululaisten hiljattaisen onnettomuuden käyttäminen suomalaisten sisävesilaivojen säädösten tiukentamisen perusteena valitettavasti vain osoittaa, kuinka todellisuudesta irrallaan Trafin toimintaa ohjaava ajattelu on.

 

Käytäntö osoittaa useamman sadan vuoden kokemuksella, että sisävesiliikenteemme on erittäin turvallista, eikä siihen ole mitään tarvetta soveltaa yhtä tiukkoja säännöksiä kuin avomerellä. Se että suomen kielestä ei löydy sanaa järvenkäynti vaan merenkäynti, ei ole sattumaa, vaan kertoo siitä, että sisävesillä ei edes huonoimmilla säillä koeta samanlaisia ääriolosuhteita kuin merellä. Ranta on aina lähellä ja viimeistään höyrykoneista luopumisen jälkeen tulipalovaara on ollut enemmän teoriaa kuin käytäntöä.

 

Suomalaisten järvilaivojen turvallisuudesta tai turvattomuudesta ei myöskään kerro yhtään mitään se, että ilmeisesti humalaiset teini-ikäiset leirin valvojat aiheuttavat Venäjällä onnettomuuden viemällä nuoret valvottavansa vastoin näiden tahtoa myrskyävälle järvelle huterilla veneillä. Nyt ihan oikeasti hieman todellisuudentajua siellä virastossa.

 

Päivän Byrokraatti nostaa esiin älyttömyyksiä tarkoituksenaan lisätä kansalaisten tietoisuutta siitä, miten viranomaiset käyttävät asemansa suomaa harkintavaltaa. Kansalla on mielestämme oikeus vaatia parempaa. Valmistellessaan uusia säännöksiä ja tulkitessaan olemassa olevia, viranomaisilla on hyvin laaja liikkumavara ohjata käytäntöä haluamaansa suuntaan.

 

Niin kauan kuin viranomaiset käyttävät tätä harkintavaltaansa vain tiukentaakseen säännöksiä, luisumme yhä syvemmälle holhousyhteiskunnan kurimukseen.

 

Päivän Byrokraatti ei toistaiseksi ole ryhtynyt kampanjaan virastojen johtavien virkamiesten vaihtamiseksi, mutta jolleivat viranomaiset vapaaehtoisesti korjaa linjaansa, niin tähänkin saatamme vielä mennä.

 

Olemme erittäin tyytymättömiä siihen, että kansalta puuttuu kunnollinen mahdollisuus käyttää ääntänsä. Vaikka kaikissa mielipidetiedusteluissa vallitsee vahva konsensus siitä, että holhousvaltio ja byrokratia ovat menneet aivan liian pitkälle, yksikään eduskuntapuolue ei toistaiseksi kunnolla aja vapaan markkinatalouden ja yksilönvapauden asiaa. Niin kauan kuin näin on, kansalaisilta puuttuu vaihtoehto, jota äänestämällä tilanteeseen voisi vaikuttaa.

 

Pientä toivoa toki viriää eduskuntaan päässeiden, Päivän Byrokraatin tukemien nuorten kansanedustajien ja kohta nimeään vaihtavan Viskipuolueen myötä. Myös Elina Lepomäki teki miehekkään kampanjan Kokoomuksen suunnan kääntämiseksi, vaikka haluttua lopputulosta ei (vielä) saatukaan.

 

Taistelu vapaamman Suomen puolesta siis jatkuu, ja Sinäkin voit olla siinä mukana – muun muassa jakamalla Päivän Byrokraatin kirjoituksia ja tekemällä sitä kautta asiaamme tunnetuksi.

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Kameratolpat vaarantavat liikenteen, mutta keräävät kivasti sakkorahaa
PB: KHO:n mukaan venerekisterissä oleva saunalautta onkin rakennus
PB: Laki on ennallaan, mutta tulkinta muuttui – Trafi kielsi museotaksit
PB: Trafi määräsi höyryveturiyhtiön pois raiteilta, koska veturin ohjaimissa oli liian kokenut kuljettaja

8 vastausta

 1. Valkku Mursinainen

  Voisiko tuo onnettomuuksien vähäinen määrä johtua siitä, että viranomainen on hyvin perillä kentästä ja mitoittanut määräykset oikein? Onko sisävesien matkustaja-alusyrittäjät valmiita ottamaan yrityksensä ja itsensä vastuulle riskin siitä, että joltain heidän mielestä turvalliselta kesäristeilyltä tulee 50 mustaa säkkiä laiturille omaisten surtaviksi?

 2. Into Piukka

  Täysin riskitöntä ihmiselämää ei ole olemassa. Kotisohvallakin voi sattua vaikka mitä jos oikeen käy huono tuuri. Se että päästään 99,99% turvallisuudesta 99,9999% turvallisuuteen maksaa älyttömästi yhteiskunnalle kokonaisuutena ja yksilöille vielä enemmän, mutta todellinen saavutettu hyöty on melko marginaalinen. Jälleen täytyy korostaa, että tuskin kukaan haluaa kaikkea säätelyä purkaa, mutta jossain pitäisi olla reaalimailmaa vastaava linjaveto.

 3. Tatu Koiranen

  Päivän Byrokraatin olisi kenties jossain määrin syytä paneutua näihin asioihin, eikä laukoa juttuja fiilispohjalta.

  Kerrottakoon byrokraatille nyt kuitenkin, että sen jälkeen kun höyrystä on luovuttu, aluksissa on käytetty sähköä, joka aiheuttaa valtaosan sekä alusten että muiden kulkuneuvojen omasta tekniikasta johtuvista, konehuoneen tai moottoritilan ulkopuolisista tulipaloista. Siellä konehuoneessa on sitten sähkön lisäksi läsnä myös polttoöljy tai muu nestemäinen, palava hiilivety.

  Ottamatta kantaa siihen, ovatko Trafin vaatimukset asiassa tarpeelliset tai oikeassa mittakaavassa, totean vain, että ainakin Trafin argumentaatio on PB:tä parempaa.

 4. Kyyma

  Trafin vastauksessa ei taidettu argumentoida näitä teknisiä yksityiskohtia millään lailla, eikä liene myöskään tietoa että perustelut paloturvallisuutta lisääviin remontteihin liittyisivät nimenomaan näihin teknisiiin yksityiskohtiin?

 5. Kimmo Aarnio

  PB:n toimittajan kannattaisi tutustua höyrylaiva Kurun onnettomuuteen, joka johtui kovasta “järvenkäynnistä”. Turvallisuus on säädetty hyvälle tasolle sen jälkeen, eikä vastaavia onnettomuuksia ole sattunut enempää.

  1. ksee

   Eiköhän ne syyt löytyneet enemmin siitä, että Kuru oli muutettu käytännössä vesiliikennekelvottomaksi ja siitä, että aluksen kapteeni toimi juuri päinvastoin kuin olisi pitänyt: https://fi.wikipedia.org/wiki/HL_Kuru#Onnettomuuden_syyt

   Näsijärvellä oli samaan aikaan myös muita pienempiä matkustaja-aluksia (mm. HL Ylöjärvi ja HL Tarjanne), jotka eivät kyseisessä “hirmumyrskyssä” joutuneet sen kummempiin vaikeuksiin.

 6. smokin' joe

  Tämä Trafi on sama pulju joka ilmoittaa merialueen nopeusrajoitukset kilometreissä. Kaikkien veneiden nopeusmittarit näyttävät solmuja. On virkistävää laskea päässä 12 km/h/1,854=6,472 solmua. Autoilijoille voisi vielä säätää samat laskuharjoitukset, nopeusrajoitukset muutettava heti metriä sekunnissa-yksikköön!

Kommentoi